Ana içeriğe atla

Türk savunma sanayiinin Afrika açılımı Mısır’ı harekete geçirdi

Kenya’da etkili olmak için rekabet eden Mısır ve Türkiye, Afrika Boynuzu’nun bu önemli ülkesi ile hem ekonomik hem askeri ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor.
Erogan kenya

KAHİRE — Mısır Arap Sanayileşme Teşkilatı Başkanı Korgeneral Abdül Muneym El Terras geçtiğimiz günlerde Kenya Ulusal Savunma Koleji Müdürü Tümgeneral Carlos Kahariri başkanlığındaki Kenya heyetini kabul etti. 9 Aralık’taki görüşmede taraflar, Mısır silah teknolojilerinin Kenya’da üretilmesi ve Kenya sanayisinin hem savunma alanında hem sivil sektörlerde desteklenmesi konusunda anlaşarak bir ilke imza attılar. 

Terras, Arap Sanayileşme Teşkilatı’nın tüm bilgi birikimini, tüm teknolojik ve beşeri kapasitesini kullanarak Kenya’yla işbirliği yapacağını söyledi.

Mısır’ın Kenya’yla işbirliği girişimleri askeri alanla sınırlı değil. Mısır Gıda İhracatçıları Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Afrika Komisyonu Başkanı Âlâ El Vekil 5 Aralık’taki basın toplantısında konseyin ocak ayında Kenya’ya ticari heyet göndereceğini açıkladı. 

Sınai Kalkınma Kurumu Başkanı Tümgeneral Muhammed El Zellat da Mısır’ın Kenya ile sınai işbirliğini artırmak ve ikili ekonomik ilişkileri geliştirmek istediğini söyledi.

Mısır’ın bu girişimleri, Türkiye’nin Kenya’ya yönelik işbirliği adımlarını takip ediyor.

Türk savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren Katmerciler şirketi haziran başında Kenya’da kazandığı ihaleyle bu ülkeye 118 adet 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araç tedarik edeceğini duyururken, Kenya’nın zırhlı araç ihraç ettikleri üçüncü Afrika ülkesi olduğunu belirtti.

Mısır ordusunda keşif birimlerinin komutanlığını yapmış olan ve şu an Nasır Askeri Akademisi’nde danışman olan Tümgeneral Nasır Salim, Al-Monitor’a yaptığı değerlendirmede Mısır yönetiminin silah üretimi ve ihracatını desteklemeye yöneldiğini, EDEX 2021 fuarı aracılığıyla Mısır savunma sanayii ürünlerini pazarlamaya çalıştığını vurguladı. Salim bunun Afrika silah pazarına girmek amacıyla son birkaç yılda ortaya çıkan yeni bir eğilim olduğunu belirtti.

Salim’e göre Mısır’ın bu girişimlerini, Türkiye’nin Afrika ülkelerine insansız hava aracı ve zırhlı araç satışındaki başarısı tetikledi. Türkiye’nin Afrika Boynuzu’nda askeri ve ekonomik olarak yer edinme çabası, Mısır’ın milli güvenliğine tehdit olarak görülüyor. Zira bu bölge, Süveyş Kanalı’ndaki seyrüseferin istikrarı açısından büyük önem taşıyor.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed 18 Ağustos’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı. Ekimde Reuters’e konuşan bir Türk yetkilisi ise Fas ve Etiyopya’nın Bayraktar TB2 insansız hava aracı için Türkiye’den resmen istekte bulunduklarını söyledi. 

Öte yandan, Kenya İslami Evkaf Başkanı Şeyh Muhammed Akhtar temmuzdaki açıklamasında Türkiye’ye, Türk halkına ve Erdoğan’a tam destek ifade etti.

Salim, Mısır’ın Kenya silah pazarına girişinin Türkiye’nin etkisini azaltacağını ve Büyük Etiyopya Rönesans Barajı krizinde Kenya’nın desteğini sağlayacağını düşünüyor. Mısır, Sudan ve Etiyopya arasındaki müzakereler aylardır askıdayken, Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Habtamu Itefa kasım sonlarında yaptığı açıklamada elektrik üretiminin bir an önce başlaması için barajdaki inşaat çalışmalarının mevcut planlar doğrultusunda devam ettiğini söyledi

Kenya ABD’nin Afrika Boynuzu’ndaki başlıca müttefiklerinden biri olarak görülüyor, bilhassa da şimdi Etiyopya’nın iç savaş sonrası yeniden inşaya ihtiyaç duyacağı bir dönemde. Dolayısıyla Kenya’yı yanına çekmek Mısır için Washington’la da daha fazla yakınlık anlamına gelecek. ABD Başkanı Joe Biden 12 Ekim’de Kenyalı mevkidaşı Uhuru Kenyatta’yı Beyaz Saray’da kabul etmişti.

Mısır Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Tümgeneral Ahmed El Avadi Al-Monitor’a yaptığı açıklamada Mısır-Kenya işbirliğindeki bu yeni aşamaya Kahire’nin “Afrika kıtası ve Nil havzasındaki kardeş ülkeleri destekleme” stratejisi kapsamında gelindiğini söyledi. Avadi, son dönemde bir dizi Afrika ülkesiyle imzalanan askeri anlaşmaların Mısır’ın sadece Kenya’yla değil, tüm Afrika ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirme çabasını yansıttığını vurguladı. 

Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Ferid’in Hartum ziyaretinin ardından Mısır ve Sudan 2 Mart’ta askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı. Akabinde 8 Nisan’da Mısır Uganda’yla askeri istihbarat paylaşımı anlaşması imzaladı. 10 Nisan’da da Burundi ile askeri işbirliği anlaşmasına imza attı.

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in