Mısır’da bir telekomünikasyon şirketinde çalışan Muhammed Abdülkadir, bir senedir yılbaşını Türkiye’de karşılamayı planladığını anlatıyor. “Oldum olası dağlarda kar kayağı yapmak istiyorum” diyor.
Türk lirasının düşüşüyle bu tatili yapabileceği için şanslı hisseden Abdülkadir, “Bu düşüş sayesinde toplam 2 bin dolarlık bir bütçeyle Türkiye’ye kıyafet alışverişine de gittim” diyor.
Dolar-TL kuru 20 Aralık’ta 18.4 ile tarihi zirvesini gördü. Aynı günün akşamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lirayı güçlendirmeye dönük yeni tedbirler açıkladı. TL açıklamanın ardından hızla yükselişe geçse de bu yılın başından itibaren dolara karşı değer kaybı halen yüzde 40 civarında.
Mısırlı turizm şirketleri için bu düşüş, Türkiye turlarının pazarlanmasında fırsat oldu. Bir turizm şirketinin müdürü olan Hüseyin El Ensari Al-Monitor’a yaptığı açıklamada fiyat farkından yararlanıp müşterilerin Türkiye tatillerine teşvik edilmesi için çalışanlarına talimat verdiğini aktardı.
Rakip şirketlerin de aynı yaklaşımı benimsediğini belirten Ensari, “Türkiye Mısırlılar için hem yakın hem de ucuz bir destinasyon. Müşterilerim bana her gün Türkiye’den çok ucuza aldıkları ürünlerin fotoğraflarını gönderiyorlar” dedi.
Ancak dolar üzerinden ödenen uçak ve otel ücretlerinin aynı kaldığını vurgulayan Ensari, “Toplama bakıldığında, liranın düşüşünden yararlanan turistler seyahat bütçelerinden yüzde 25 civarında tasarruf edebilir” diye konuştu.
Türkiye’de bu yıl gıda başta olmak üzere temel ürünlerin fiyatlarında da büyük artışlar oldu. Yıllık enflasyon kasım ayında yüzde 21.3’e ulaştı. Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı tedbirler, TL mevduatlarının kur dalgalanmalarına karşı korunmasını amaçlıyor.
Bir Türk turizm şirketinde pazarlama müdürü olan Raid Yunis, turizm sezonunun esasen yaz sonunda sona erdiğini vurgulayarak TL’deki düşüşün Türkiye’ye yönelik turist akışını çok fazla artırmayacağını savundu. Yine de özellikle kış sporlarından hoşlanan turistler düşünüldüğünde Türkiye’ye giden Mısırlıların sayısında ufak bir artış olabileceğini belirtti.
Yunis şöyle devam etti: “Turizm şirketlerinin tur tanıtımlarında yerel para birimlerinin değer kaybını pazarlama avantajı olarak görmesi yanlış. Yabancı turistler, özellikle aileler kurla pek ilgilenmez. Turist bütçesinin büyük bölümü uçak biletleri ile konaklamaya gidiyor. Düşük kur turistlerin sadece görece ucuza birkaç alışveriş yapmasını sağlar.”
Bir haftalık Türkiye tatilinden yeni dönen Nada El Banna ise bu seyahatin kendisine 2 bin dolara mâl olduğunu, bu paranın yarısıyla kıyafet ve hediye aldığını aktardı. Türk ürünlerini şaşırtıcı derecede kaliteli bulduğunu da not etti.
Düşük kurun turistleri belli bir destinasyona yöneltmeye tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Banna, Türkiye’ye gidebilmek için sadece vizeye ihtiyaç duyduğunu, onu da Kahire’deki Türk Büyükelçiliği’nden iki haftada aldığını aktardı. Güvenlik onayını da bir gün sonra almış. Türkiye, Mısır vatandaşlarının resmi makamlardan güvenlik onayı alarak gidebildiği 18 ülkeden biri.
Bu kısıtlamalara rağmen Banna Türkiye’de pek çok Mısırlı turiste, özellikle ailelere rastlamış.
Türk-Mısır İş Adamaları Derneği Başkanı Attila Ataseven’e göre Türkiye’yi ziyaret eden Mısırlı turist sayısı 2020’de 69 binde kalırken bu yılın ocak-eylül döneminde yaklaşık 100 bine ulaştı. Al-Monitor’a konuşan Ataseven, Türk ve Mısır turizm şirketlerinin bu sayıyı 2022’de iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Dernek olarak iki ülke arasında vize şartının kaldırılmasını istediklerini söyleyen Ataseven, “Ancak Mısırlı yetkililer hâlihazırda böyle bir adım atmayı kabul etmediler. Çünkü bazı kişilerin bundan faydalanarak ülkeden kaçacağı veya kalış sürelerini uzatacağı yönünde endişeleri var” diye konuştu. Ataseven’e göre Mısır’la Türkiye arasındaki turist akışı ve iş amaçlı seyahatler Kahire’nin vizeleri kolaylaştırmasını ve bazı muafiyetler tanımasını gerektiriyor.
İki halk arasındaki kültür ve gelenek benzerlikleri nedeniyle Türkiye’nin Mısırlıların birinci turizm destinasyonu olabileceğini düşünen Ataseven, “Buna ilaveten iki ülke arasında düzenli olarak ucuz uçuşlar var ve Türkiye’deki mal ve hizmet fiyatları liranın düşüşünden önce de Mısırlılar için düşüktü” diye konuştu.
“Mısırlı bir turist kendi ülkesinde bir iç hat uçuşunun bedeline yakın bir bütçeyle [Türkiye’ye] gidebilir, konaklayabilir ve kaliteli ürünler satın alabilir” diyen Ataseven, Türk mallarının, özellikle giyim ürünlerinin kalite bakımından Avrupa standardında olduğunu, fiyat bakımından ise yüzde 50 ila yüzde 70 oranında daha ucuz olduğunu vurguladı.