דילוג לתוכן העיקרי

המניפולציה של דרעי להשתקת הביקורת על הגירוש

בניסיון להתמודד עם הביקורת נגדו בשמאל, הסביר שר הפנים בתקשורת כי גירוש מבקשי המקלט מישראל לרואנדה יפנה מקומות עבודה לפלסטינים. האמת היא שמאחורי המדיניות שלו יש הרבה יותר שנאת זרים מאשר התעניינות במצב הכלכלי בגדה וברצועת עזה
African migrants painted in white hold signs during a protest against the Israeli government's plan to deport part of their community, in front of the Rwandan embassy in Herzliya, Israel February 7, 2018. REUTERS/Amir Cohen - RC1E0E1052F0

גירושם המיועד של אלפי מבקשי המקלט מאפריקה מתקרב, ובישראל מתלהט הוויכוח הציבורי בסוגיה כיצד מדינת היהודים, ארץ כל פליטיה, מסוגלת לשלוח אותם לגורל אכזרי ולא ידוע. מאז שחוק הגירוש עבר בכנסת בדצמבר 2017 טען שר הפנים אריה דרעי, שהיה בין מובילי ההחלטה יחד עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן, כי נמצאה מדינה שלישית שתארח את מבקשי המקלט ותדאג לשלומם.

לפני נתוני רשות האוכלוסין, בעת העברת החוק שהו בישראל כ-35,300 אלף אזרחי אריתריאה וסודן, ועוד כ-5,000 ילדים מבקשי מקלט, שנולדו בארץ.

בתחילת השנה פרסמה רשות האוכלוסין, כי ב-2017 עזבו מרצון את ישראל כ-3,300 מבקשי מקלט מאפריקה, לאחר שהובטחה להם קליטה בטוחה ברואנדה וניתן להם מענק של 3,500 דולר. כך גם תנהג המדינה עם שאר המיועדים לגירוש.

לאחר אישור החוק, התברר שהדברים אינם פשוטים כפי שישראל ניסתה להציגם. רואנדה הכחישה כי נחתם עמה הסכם המבטיח את קליטתם של המגורשים. "לנוכח שמועות שהופצו באחרונה בתקשורת, ממשלת רואנדה מבקשת להודיע שמעולם לא חתמה על הסכם סודי כלשהו עם ישראל בנוגע ליישובם מחדש של מהגרים אפריקאים", נמסר ב-23 בינואר, יום לאחר הפגנה מול שגרירות רואנדה בתל אביב. בנוסף שבו ועלו עדויות קשות ממבקשי המקלט שנשלחו לרואנדה, שסתרו אף הן את המסרים המרגיעים של הממשלה ורשות ההגירה.

זה גם היה האות לשר דרעי לעלות למתקפה על מבקריו ולבטל את הטענות נגדו ונגד גירוש מבקשי המקלט. בראיון לגלי צה"ל ב-1 בפברואר התגונן דרעי: "אני מלא חמלה כלפיהם, אבל אני מחויב לעניי עירי. ישראל הקטנה לא יכולה להכיל את כולם". לטענת המראיין כי 30 אלף מבקשי מקלט ומהגרי עבודה אינם מסכנים את ביטחונה של מדינת ישראל, שלף דרעי את הנשק הסודי שהכין מבעוד מועד כדי להשתיק את מתנגדיו. הוא הסביר שלטובת ישראל, הוא מעדיף שהפלסטינים יתפסו את מקומם של מבקשי המקלט מאפריקה. ״הם [הפלסטינים] לא באים לגור פה בתל אביב. פלסטינים הם 'עניי עירך', כשלהם יהיה יותר טוב - לנו יהיה יותר טוב", קבע.

דרעי אמנם הדהד את הערכת מערכת הביטחון שלפיה יש להקל את מצוקתם הכלכלית של הפלסטינים בעיקר ברצועת עזה, אבל יותר משהוא באמת מעוניין לעזור לשכניו ברשות הפלסטינית, הוא ניסה כנראה להשתיק את הביקורת החריפה נגדו. יו״ר ש״ס סבור אולי שמבקריו, המציגים אותו כאדם חסר מצפון וכמי ששכח את לקחי השואה, הם אנשי שמאל המונעים ע"י ארגוני זכויות האדם, אשר מטבע הדברים גם תומכים במתן אישורי עבודה לפלסטינים. ייתכן כי לתפישתו של דרעי, הצגת הפלסטינים כמי שעשויים להרוויח על חשבונה של האוכלוסייה האפריקאית תציב את מתנגדי הגירוש בדילמה. לדבריו קדמה החלטת ממשלה, שלפיה על כל שני אפריקאים שיעזבו את ישראל, תינתן אשרת עבודה לפלסטיני אחד. בהחלטה לא הוסבר למה נבחר דווקא היחס הזה.

החיבור בין גורלם של מבקשי המקלט מאפריקה לבין מצבם הכלכלי של הפלסטינים הוא לא יותר מספין. רק לאחרונה הסביר מתאם הפעולות בשטחים, האלוף יואב מרדכי, את מדיניות המינהל להרבות במתן אישורי עבודה בישראל כדי להקל על הכלכלה הפלסטינית. בהרצאה שנשא בוועידת ישראל לעסקים של העיתון הכלכלי "גלובס" לפני כחודש, הוא גם גילה שהוענקו היתרי עבודה לכמאה אלף פועלים. האלוף מרדכי מנה את המגזרים העסקיים התלויים בידיים העובדות של פלסטינים: "יש סקטורים בישראל שתלויים מאוד מאוד בפועלים הפלסטינים. אנחנו רואים את זה בתחום החקלאות בקטיף של מספר סקטורים, שכמעט 90 או מאה אחוזים מהעובדים הם רק פלסטינים. ענף הבנייה ומחירי הדיור תלויים מאוד מאוד בפלסטינים. 60 אחוז מעובדי רצפת הייצור הם פלסטינים שמגיעים כל בוקר לעבוד. 40 אחוז מהאגרגטים של אגף הבנייה בארץ מגיעים ממחצבות באזור יהודה ושומרון".

היתרי המעבר לעבודה מאפשרים שהייה רק עד שעות הערב בישראל. הפועלים מחויבים לחזור בתום יום העבודה לבתיהם בשטחים. לעומתם, מבקשי המקלט מאפריקה עובדים בסקטורים אחרים ורבים מהם מועסקים בשעות הלילה, במסעדות, בתי מלון ומקומות בילוי. הפלסטינים לא יוכלו להחליף אותם.

אביה מזרחי־מגן, מנכ״לית רשת המלונות הגדולה בישראל "פתאל", אמרה בראיון ל-TheMarker כי הגירוש יהיה המסמר האחרון בארון של ענף המלונאות בישראל. "הענף לא יוכל לתפקד. התוצאה של המהלך תהיה סגירת קומות, ואולי אף בתי מלון".

גם בענף המסעדות מורגש מחסור חמור בידיים עובדות. אורן שנבל, ממנהלי קבוצת המסעדות r2m, הסביר בצער מדוע הרשת שמפעילה כמה מהמוסדות הקולינריים הפופולריים בתל אביב, נאלצת לצמצם את פעילותה: "קשה למצוא עובדים, ועוד יותר קשה למצוא עובדים שירצו לעבוד בלילה… לכולנו חסרים עובדים". דבריו מוכיחים שהעובדים מאפריקה אינם תופסים מקומות עבודה לישראלים, ושהפלסטינים לא יוכלו להחליפם. היוזמה לגרש את מבקשי המקלט לא נועדה להיטיב עם הפלסטינים. זוהי מניפולציה של יוזמי ומחוקקי החוק, ששכחו מה זה להיות פליטים. למרבה הצער, הם מונעים בעיקר משנאת זרים.

 

 

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in