בסוף השבוע יינעלו הקמפיינים, סקרים כבר לא יפורסמו מתוקף החוק, אבל עבודת השטח של פעילי המפלגות תימשך עד רגע נעילת הקלפיות. נדמה כי מעולם לא הייתה מערכת בחירות בישראל שבה התנהל מאבק כה גדול על כל קול. הסקרים האחרונים מעידים שתמונת הגושים בשתי מערכות הבחירות האחרונות תחזור על עצמה גם בבחירות בשבוע הבא, כלומר לא תושג הכרעה גושית. מבחינת הליכוד וכחול לבן, הן שתיהן במרוץ להיות הסיעה הכי גדולה בכנסת, כשלכולם ברור ששיעור ההצבעה במגזר הערבי יקבע את שוויו של כל מנדט ואת חלוקת המנדטים.
ברשימה המשותפת טוענים כי הישג של 16 מנדטים הוא אפשרי, וזה לדעתם יסייע להשאיר את נתניהו מחוץ למשרד ראש הממשלה. גם נתניהו כנראה יודע את זה, והפעם הוא נמנע מלחזור על הטעות של שתי מערכות הבחירות הקודמות שבהן לא הצליח להרכיב ממשלה – להסית נגד המצביעים הערבים. חוק המצלמות שלו, כביכול כדי למנוע זיופים בקלפיות ביישובים ערביים, ערב בחירות ספטמבר 2019, דווקא דרבן את הבוחרים הערבים לממש את זכותם ולהצביע. אולי לא בהמוניהם, אבל באחוזים גבוהים יותר מבעבר.
בבחירות הנוכחיות צמצם נתניהו את קמפיין ההסתה רק נגד חברי כנסת מהרשימה המשותפת (כי בלי הסתה והפחדה בכלל נגד הערבים אי אפשר מבחינתו), אך נזהר מאוד שלא להסית נגד המצביעים הערבים עצמם. הוא אף מנסה לשכנעם שנתניהו טוב גם לערבים, למשל באמצעות ביטול "חוק קמיניץ".
השבוע [25 בפברואר] החליטה ועדת הכספים של הכנסת להקפיא את ההליכים במסגרת חוק קמיניץ מעורר המחלוקת עד להודעה חדשה. החוק, שנקרא על שמו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, אושר בכנסת בשנת 2017 והוא מחמיר את העונשים על עבירות בנייה. בגלל מצוקת הדיור ביישובים הערבים, שעיקרה באשמת המדינה, נתפס החוק ככזה שנועד לפגוע בעיקר באוכלוסייה הערבית. שרת המשפטים לשעבר איילת שקד אף הודתה בכך בראיון מצולם [2019]: "המטרה הייתה לאכוף בנייה בלתי חוקית במגזר הלא-יהודי".
במגעים שניהלה הרשימה המשותפת עם כחול לבן אחרי בחירות ספטמבר 2019, היא הציגה רשימת תנאים תמורת המלצה על בני גנץ. אחת הדרישות הייתה ביטול החוק הזה, המפלה את הערבים לרעה. נתניהו יודע שהחוק הזה עודנו מסעיר את הבוחרים הערבים, והנה שבוע לפני פתיחת הקלפיות חוק קמיניץ בדרך לביטול.
ספק אם נתניהו באמת מאמין שהוא יכול לגייס שלושה מנדטים מהמגזר הערבי, כפי שטען בראיון לאתר בשפה הערבית PANET [19 בפברואר]. נדמה כי המטרה שלו היא הפוכה, לזרוע אדישות בקרב הבוחרים הערבים כדי שלא ינהרו לקלפיות להצביע לרשימה המשותפת – כי אין צורך. ביטול חוק קמיניץ בהחלט יכול לסייע לו להעביר את המסר שלפיו יש להקל על האזרחים הערבים (לפחות במידת ההקלות שלהן זוכים המתנחלים), וכי ראש הממשלה דואג להם.
ראש השב"כ לשעבר ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) התגייס השבוע [26 בפברואר] לסייע לנתניהו להעביר את המסר למצביעים הערבים. בסרטון שהפיץ דיכטר בשפה הערבית (ונתניהו שיתף בטוויטר) הוא ניסה לתקוע טריז בין חברי הכנסת מהרשימה המשותפת לבין ציבור בוחריהם. דיכטר הציג את הח"כים הערבים ככאלה הדואגים רק לעצמם ולכיסאותיהם, תומכים ברשות הפלסטינית ולא עושים למען בוחריהם כלום. ואילו הליכוד בראשות נתניהו השקיע 15 מיליארד שקל בעשור האחרון בחברה הערבית.
בסרטון הזה דיכטר לא רק שזלזל באינטליגנציה של המצביעים הערבים, אלא גם התעלם מהעובדה שרובם ככולם דוברים עברית על בוריה. הם באמת אינם זקוקים שידבר אליהם בערבית, במבטא שכולם יודעים לזהות – מבית הספר ללימודי השפה הערבית של השב"כ.
אם לא די בכך, נתניהו גם החליט לצאת למסע בחירות ביישובים ערביים. ביום רביעי [26 בפברואר] תוכנן לו כנס בעיר טמרה, ושם הוא גילה (אם לא הבין זאת קודם) שאת ההסתה נגד הציבור הערבי שניהל במשך שנים ארוכות לא ניתן יהיה למחוק בביקור אחד. לכנס הגיעו רק 80 איש, כשמחוצה לו הפגינו עשרות עם דגלי פלסטין וזעמו על הגעתו לעיר. בתוך האולם חזר נתניהו על דבריו של דיכטר. "מה עשתה עבורכם הרשימה המשותפת?", הוא שאל, "הם כל הזמן מדברים על אבו מאזן ומדינה פלסטינית, אבל מה הם עשו בשבילכם? וואלה אישי (ביטוי בערבית שמשמעו "כלום")...שוויון לא מתבטא במילים, הוא מתבטא בסוף במעשים. קודם כל במשאבים". ואת המשאבים הוא הבטיח כמובן להרעיף עליהם אחרי הבחירות.
"נתניהו משקר, מתחנף ומבטיח הבטחות ריקות מתוכן", אומר לאל-מוניטור ח"כ יוסף ג'ברין (חד"ש). לדבריו, נתניהו מבוהל משום שהוא יודע שככל שהרשימה המשותפת תהיה חזקה יותר, כך פוחתים סיכוייו להקים ממשלה. "לכן הוא משנה אסטרטגיה", אומר ג'ברין, "הוא הבין שההסתה רק גרמה לבומרנג עבורו ודרבנה את התושבים לצאת להצביע נגדו.''
כאמור, ברשימה המשותפת משוכנעים שעם עבודת שטח נכונה, ארגון ושכנוע יצליחו להגיע ל-16 מנדטים. חבריה גם בטוחים שנתניהו לא יזיז אפילו קול ערבי אחד לטובתו. ספק אם יעד 16 המנדטים באמת ריאלי, אבל דבר אחד בטוח. מעבר לחשבון נפש אישי, נתניהו יכול לבוא בטענות על עוצמתה של הרשימה המשותפת רק כלפי שותפו בעבר ויריבו המר היום אביגדור ליברמן. ליברמן פעל להעלות את אחוז החסימה [2014] במטרה שהמפלגות הערביות יישארו מחוץ לכנסת. הוא לא תיאר לעצמו שהמפלגות הערביות ישלבו כוחות על אף ההבדלים האידאולוגיים העצומים ביניהן. הוא לא שיער שהן יהפכו לסיעה השלישית בגודלה בכנסת וללשון מאזניים, המונעת מנתניהו להקים ממשלה ימנית ומחייבת אותו להתחנף למצביעים הערבים. ממש ימות המשיח.