"אם נתניהו ינצח בבחירות הקרובות זה יהיה סוף הדמוקרטיה", אמר אהוד ברק בראיונות שהעניק השבוע לתקשורת הישראלית. "אם תכננתם להצביע לעבודה-מרצ תשאלו את עצמכם שאלה אחת", צייץ [25 בפברואר] יאיר לפיד, מהנהגת כחול לבן, "מה יישאר מהדמוקרטיה הישראלית אם ביבי ינצח אפילו במנדט אחד?"
במקביל, בראיון לאתר וואלה אמר יו"ר ש"ס אריה דרעי כי מפלגתו תאפשר לנתניהו להמשיך להיות ראש ממשלה גם אם בג"ץ יאסור זאת. אמירתו של דרעי נתפסת כהוכחה לחששות הכבדים המתפשטים בימים אלה ברחבי המרכז-שמאל ובמעוזות הליברלים שעוד נותרו בישראל: אם ינצח וישיג 61 מנדטים, יוריד נתניהו את הכפפות וילך להריסה מוחלטת של מערכת אכיפת החוק והמשפט, ובנייתה מחדש בצלמו ובדמותו. הדוגמה שבה משתמשים בכירים בכחול-לבן היא טורקיה של רג'פ טאיפ ארדואן. שיטת הממשל תשונה, סמכויות ראש הממשלה יורחבו, כנפיה של מערכת המשפט יקוצצו וההשתלטות על התקשורת תושלם. כרגיל, המנסח הרשמי של החששות הללו היה אהוד ברק: "הדמוקרטיה הישראלית נתונה בעיצומו של תהליך התרסקות, יום שני הבא הוא הזדמנות אחרונה לעצור אותו. משטר אוחנה-אנגלמן (שר המשפטים ומבקר המדינה שמונו ע"י נתניהו) בהנחיית נתניהו המטורלל בידי רעייתו ובנו, הוא אכן חלום בלהות. אם הוא לא ייעצר בכוח הצבעתנו, אנו עלולים להידרדר במהירות לצומת פולין פינת הונגריה, או ל'מצב טורקי'", כתב במאמר שפרסם בהארץ [25 בפברואר].
נתניהו עצמו חיזק את החששות הללו בפליטת פה באחד הראיונות שקיים השבוע. כשנשאל אם ישקול לחוקק אחרי הבחירות חוק דוגמת החוק הצרפתי, שימנע את העמדתו לדין של ראש ממשלה מכהן, הוא לא פסל זאת. אחר כך הבין נתניהו את גודל הטעות ומיהר להכחיש את האפשרות הזו מכל וכל בראיונות שהעניק. גם נתניהו מבין שאם ייתפס כמי שמנסה להימלט מאימת הדין באמצעות ניצחון בבחירות, יאבד נקודות גם בימין. למרות המומנטום שבו נמצא נתניהו, עדיין רוב הציבור הישראלי סבור שראש ממשלה שהוגשו נגדו כתבי אישום אינו מסוגל לנהל במקביל מדינה מסובכת ונפיצה כישראל.
לפני בחירות אפריל 2019 נשאל נתניהו בראיון בערוץ 12 אם יבקש חסינות מהכנסת לאחר שיוגש נגדו כתב אישום והכחיש הכחשה גורפת, שכבר נכנסה לפנתיאון של ההכחשות השקריות בפוליטיקה הישראלית: "מה?? מה פתאום!!", הוא ענה. אחרי שהוגש נגדו כתב אישום, מיהר נתניהו להגיש את בקשת החסינות, אותה נאלץ למשוך בבושת פנים מאוחר יותר, כשהבין שאין לו רוב בכנסת. כעת, כשנשאל אם יפעל למניעת העמדה לדין של ראש ממשלה מכהן, נכשל נתניהו בלשונו פעם נוספת. כרגע, התקלות הללו לא פוגעות במעמדו בסקרים. הוא הצליח לסגור את היתרון של כחול-לבן וגוש הימין בראשותו מתאושש אף הוא. למרות זאת, נתניהו רחוק עדיין כדי ארבעה-שישה מנדטים ממחסום ה-61 שיאפשר לו, על פי טענתם של יריביו, לחסל באופן סופי את הדמוקרטיה הישראלית כפי שהכרנו אותה מאז הקמת המדינה ב-1948.
ההתדרדרות בסקרים גרמה לכחול לבן לצאת לקמפיין "גוועלד" משלה בימים האחרונים. בני גנץ, שהוביל עד עכשיו קמפיין נקי, ממלכתי וענייני, הבין שבעודו מקפיד על כללי המשחק נמלטו המנדטים מהאורווה והצטרפו לנתניהו, שלא בוחל באמצעים ונלחם על כל קול. ההחלטה הראשונה של כחול לבן הייתה לפנות שמאלה ולהסתער על עשרת המנדטים (לפי הסקרים) של איחוד העבודה-מרצ-גשר. גנץ החליט לעשות לעמיר פרץ את מה שנתניהו עושה ללא נקיפות מצפון לנפתלי בנט. האסטרטגיה להניח לפרץ לרכז קולות שמאל ולנסות לשאוב מנתניהו קולות ימין רך לא הביאה תוצאות. להיפך. עכשיו, ברגעים האחרונים של הקמפיין, החליטו בכחול לבן (באיחור) להוריד כפפות ולשאוב מנדטים מכל מאגר אפשרי.
החדשות הטובות לכחול לבן, באופן יחסי, נשאבות מההיסטוריה הסטטיסטית של הפוליטיקה הישראלית. למעט חריג אחד, בכל פעם שנתניהו הגיע לבחירות כשהוא מוביל בסקרים, הוא הפסיד או קיבל תוצאה נמוכה בהרבה מכפי שצפו לו. בכל פעם שהוא הגיע לבחירות כשהוא מפגר בסקרים, הוא ניצח. שיפור מצבו בימים האחרונים של הקמפיין יוריד את הרוח במפרשי מאמץ ההמרצה של הליכודניקים, שעלולים להשתכנע שנתניהו עומד לנצח ולשטוף פחות את הקלפיות. ולהיפך: מצביעי המרכז-שמאל של כחול לבן יומרצו ויבינו שהם "נלחמים על הבית". הבחירות יוכרעו על אחוזי הצבעה בקרב הקבוצות השונות: מצביעיה הערבים של הרשימה המשותפת, מצביעי הליכוד ומצביעי כחול לבן. אלה מהם שיבואו בשיעורים גבוהים יותר לקלפיות, יוכלו לחגוג בבוקר ה-3 במארס.
ומה יקרה אם נתניהו יצלח את מחסום ה-61 מנדטים? לא כולם משוכנעים שיוכל לרסק את הדמוקרטיה. "יש בליכוד לפחות ארבעה-חמישה ח"כים שלא יצביעו בעד חוק צרפתי או בעד סירוסו של בג"ץ", אמר לאל-מוניטור בכיר במפלגה, "אני מאמין שמתנגדים למהלכים כאלה יימצאו גם במפלגות נוספות". גם בכחול לבן יש הסבורים שהספדתה של הדמוקרטיה בישראל מוקדמת מדי. "ישראל היא לא טורקיה", אמר לאל-מוניטור בכיר בקוקפיט של כחול לבן, "כאן אי אפשר, עדיין, לזרוק עיתונאים או קציני צבא בכירים לכלא כלאחר יד, אנחנו מאוד מקווים שגם אחרי הבחירות זה יהיה קשה".