קמפיין הליכוד המדביק לכחול לבן את הרשימה המשותפת ומציג את בני גנץ כמי שיהיה מובל על ידה בכל הסוגיות הביטחוניות של ישראל, הפיל את גנץ למלכודת. כמי שאינו משופשף בהתנהלות פוליטית מתוחכמת, גנץ איבד את הסיכוי להרכיב ממשלה בראשותו או למצב את עצמו בעמדת מיקוח טובה יותר במו"מ להרכבת ממשלת אחדות. אם היה סיכוי כלשהו להקים ממשלת מיעוט בראשות גנץ שתיתמך מבחוץ ע"י הרשימה המשותפת, הסיכוי הזה נקבר בהבל פה. "ביני לבין הרשימה המשותפת ישנן מחלוקות עמוקות בכל הנוגע לסוגיות מדיניות, לאומיות וביטחוניות של מדינת ישראל", אמר גנץ השבוע [11 בפברואר] באירוע פוליטי בכפר בענה, והדגיש כי "הרשימה המשותפת לא תוכל להיות חלק מהממשלה שאקים".
אמנם כניסתה של הרשימה המשותפת לממשלה שבראשה יעמוד גנץ היא תרחיש לא סביר בשום קונסטלציה פוליטית, אך עצם ההצהרה הפומבית, החד משמעית, תקשה על חברי הרשימה המשותפת להמליץ עליו לנשיא. בניסיונותיו להתגונן מול קמפיין נתניהו, גנץ לא השאיר לעצמו אלטרנטיבה שעשויה להתממש. כמה מהסקרים האחרונים מצביעים על עלייה קלה בתמיכה ברשימה המשותפת, השואפת להגיע ל-16 מנדטים (שלושה יותר מהבחירות האחרונות). זו אינה מטרה דמיונית, מה שיכול להביא את גוש המרכז שמאל (כחול לבן עם העבודה-גשר-מרצ) לגוש חזק, מגובש וגדול מגוש הימין. אבל גנץ נבהל מקמפיין הליכוד, בעט ברשימה המשותפת ועודנו נשען על אביגדור ליברמן. זה לא יספיק לו בשום תרחיש.
בדבריו השבוע גנץ ניסה להסתייג מתכנית הטרנספר הכלולה ב"דיל המאה" של הנשיא טראמפ, אבל לא התנער ממנה לחלוטין. "אף אזרח ישראלי, יהודי או ערבי, לא יועבר בכפייה לשטח מדינה אחרת", הוא אמר. כלומר, גנץ לא דחה את הרעיון שיישובי המשולש וואדי ערה יועברו לריבונות מדינה פלסטינית עתידית, אך לתפיסתו מי שמתגורר בהם יוכל לעבור ליישוב אחר בתחומי מדינת ישראל.
יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה לא קיבל את הדברים הללו והציב רף גבוה מאוד, אולי בלתי ניתן לגישור, להמלצה על גנץ. "אם לא נשמע מגנץ אמירה חדה מאוד נגד הטרנספר והסיפוח, אין מצב שנמליץ עליו", אמר עודה בראיון לגלי צה"ל [11 בפברואר], "מה הוא חושב, שאנחנו בכיס שלו? מה פתאום?"
"מתברר שגם מועמדים לראשות הממשלה יכולים להיות לא חכמים", אומר לאל-מוניטור יו"ר בל"ד ח"כ מטאנס שחאדה. "החכם הזה נגרר אחרי האווירה העממית הגזענית, אינו מנסה לאתגר את החברה ברעיונות אחרים ולא מציע כל אלטרנטיבה. המצביעים היהודים מבינים שבכל הסוגיות העומדות על הפרק אין כל הבדל בינו לבין הליכוד".
אחרי הבחירות האחרונות בספטמבר 2019, שלושת הח"כים של בל"ד סירבו להמליץ לנשיא המדינה ראובן ריבלין על גנץ לקבלת מנדט להרכבת ממשלה, בניגוד לעשרת חברי הרשימה המשותפת האחרים. ח"כ שחאדה עמד על שלו למרות הלחצים שהפעילו עליו חברי הכנסת איימן עודה ואחמד טיבי. "הפעם גנץ עשה לנו את העבודה, יהיה קשה לשותפים האחרים שלנו (ברשימה המשותפת) להמליץ עליו", אומר שחאדה ומבהיר כי אנשי בל"ד לא יסכימו לתמוך בממשלת גנץ-ליברמן מבחוץ. "גנץ הרי אומר שהשאיפה שלו היא ממשלה ציונית".
בעוד גנץ מנסה להתגונן מקמפיין הליכוד, ראש הממשלה נתניהו התגייס לסייע לעוצמה יהודית לעבור את אחוז החסימה. בבחירות האחרונות הוא סבר שסיכוייהם קלושים וקרא למצביעי הימין שלא לתמוך בהם. עכשיו הוא מחשב מסלול מחדש, ולפי דיווח בידיעות אחרונות [13 בפברואר] הוא ניהל מגעים עם איתמר בן גביר באמצעות שליחו נתן אשל. לפי הדיווח, נתניהו ינסה לסייע לבן גביר לעבור את אחוז החסימה, אך אם לא יצליח ויהיו בחירות רביעיות – בן גביר לא יתמודד בהן. בן גביר לא הכחיש את הדיווח ובראיון לכאן רשת ב' הוא אמר: "אני לא רוצה להתייחס למה שנאמר לי בשיחות סגורות...לימין יש רק דרך אחת לצעוד בה וזו הכניסה של עוצמה יהודית לכנסת".
עוד דווח בהקשר זה, כי נתניהו צפוי לפנות לסיעת יהדות התורה לבקש שהחסידויות הקטנות יצביעו לעוצמה יהודית כדי לסייע לה לעבור את אחוז החסימה. כך יתקרב נתניהו ל-61 מנדטים. בנוסף הוא יפנה לרבני הציונות הדתית עמם הוא מנהל מגעים מאחורי גבו של נפתלי בנט, כדי שאלה יורו בגלוי להצביע לעוצמה יהודית. נתניהו לא יאמר זאת בקולו, את "העבודה המלוכלכת" להמליץ על מפלגה פאשיסטית וגזענית הוא משאיר לרבני הציונות.
כך בעצם נתניהו ממלכד את גנץ. הוא מביא אותו להתנער מהערבים ופועל להכניס תחת חסותו מפלגה שעד שלא היה נואש לקולות מצביעיה, נחשבה בקרב רוב הציבור הישראלי כמפלגת ימין קיצוני הזויה. אפילו בנט התנער ממנה השבוע ואמר בפומבי [12 בפברואר]: "לא אכניס לכנסת בן אדם שבז למדינה ותפיסה שרואה בצה"ל ובמשטרה אויבים". לפני כחודש [15 בינואר] הוא התייחס לבן גביר ואמר: "לא אכלול ברשימה שלי מי שמחזיק בסלון ביתו תמונה של אדם אשר רצח 29 איש חפים מפשע (תמונתו של ברוך גולדשטיין)".
לנתניהו מנגד אין בעיה לסייע לתלמידי כהנא, אולי בגלל שהצליח במשך כמה מערכות בחירות לשכנע רבים בציבור היהודי שהערבים הם אויבים ושמי שצהלו אחרי רצח רבין הם שותפים קואליציוניים ראויים. נדמה כי גם בני גנץ ספג את האווירה הציבורית הזו. בנאום אחד הוא הוכיח שאין לו באמת בשורה חדשה להציע למצביעים שמאסו בדרך ניהול המדינה של בנימין נתניהו.