ביום שלישי השבוע (23 באפריל), חול המועד פסח, המה אולם יצחק במערת המכפלה בחברון אלפי מתפללים, גברים ונשים, שהגיעו לאירוע מיוחד של שירה בציבור וביצעו יחד את הפסוק "מה אשיב להשם" מספר תהילים. האירוע במהלך תפילת שחרית במתחם, שתועד במצלמות רחף ולווה באמצעי הגברה ומוסיקה, הוא תוצר של טרנד שירת ההמונים "קולולם" (הלחמה של המילים "קולולו" ו"כולם") שמשגע את ישראל. מעבר לקונטקסט האידיאולוגי של התכנסות במערת המכפלה, הרי שהאירוע משקף גם התלהבות ישראלית כללית מהתופעה החדשה.
יוזמת קולולם מכנסת יחד אלפי זרים ללא רקע מוזיקאלי לביצוע חדשני בשלושה קולות של שיר מוכר, לאחר אימון של 45 דקות. אלא שהמוזיקה היא דווקא החלק השולי. האירוע, שנמשך בדרך כלל כשלוש שעות, כולל שלל תרגילי אינטראקציה חברתיים, אשר השירה המשותפת והווידאו-קליפ הסופי הם רק התוצר האמנותי שלו. קליפ שמהווה ללא ספק מקור השראה ויראלי למשתתפים אחרים. התופעה, שהחלה מאירועים מקומיים בהשתתפות מאות בודדות, הפכה בחודשים האחרונים לתנועה חברתית שסוחפת מאות אלפים, כבר צברה מיליוני צפיות ביוטיוב ועוררה התעניינות בינלאומית.
בשנה האחרונה התקיימו אינספור אירועי קולולם ברחבי העולם. בתחילת אפריל הצטרף לאירוע בטורונטו שהתקיים בסימן "70 שנה לידידות בין ישראל לקנדה" ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, ששר יחד עם אלפי משתתפים את One Day של מתיסיהו. אירוע הקולולם ששבר את שיא המשתתפים התקיים לפני חודש בוושינגטון וכלל 18 אלף אנשים שהגיע לשיר יחד. בספטמבר האחרון, ארגון "אסיה סוסייטי" העניק פרס למיזם על תרומתו ל"שינוי מציאות".
המיזם קם לפני כשנתיים וחצי לאחר שאור טייכר, יזם חברתי ובמאי תל אביבי, צפה בטקס ברכת הכוהנים שמתקיים מידי חג בכותל המערבי. "חשבתי לעצמי למה לא להפוך את הדבר המטורף הזה לתפילה חברתית", הוא אומר בשיחה עם אל-מוניטור. מה שגרם לטייכר להבין את נחיצות העניין היה הדכדוך האישי שלו נוכח מה שכינה השיח החברתי האלים בחברה הישראלית. יחד עם היזמית מיכל שחף-שניידרמן והמנצח המוזיקלי בן יפת, החל טייכר לארגן אירועי שירה בציבור במטרה לחבר, באמצעות המוזיקה, בין זרים מוחלטים. גם הם לא יכלו לצפות לתוצאה. נכון להיום, הכרטיסים לאירועים של קולולם (45 שקלים לכרטיס) נחטפים בתוך שעות בודדות.
"המוזיקה היא דבק הפלאים שמחבר בין האנשים, אבל המטרה האמתית היא ליצור חיבור אנושי", מסביר טייכר. "אירוע של קולולם מתחיל בפעילויות חברתיות שמעודדות היכרות. כשנכנסים לאולם, מקבלים משימה סודית שמחייבת את המשתתפים לנקוט יוזמה חברתית נועזת כלשהי - אם זה ליצור רכבת אנושית עם עשרה אנשים שאינך מכיר, או לעשות סלפי עם זר מוחלט ולהעלות לפייסבוק". אחרי שבירת הקרח, המשתתפים מופרדים מבני הלוויה שלהם, מחולקים לשלוש קבוצות ומתאמנים לקראת השירה המשותפת. החוויה, כך נראה, מהלכת קסם על משתתפיה.
"לאירועים של קולולם יש כוח מאגי. השירה יחד גורמת לך להרגיש חלק ממשהו ענק. אני ממש לא רוצה להישמע מיסטי, אבל מה שאני מרגיש באירועים של קולולם הוא הדבר הכי קרוב לפולחן דתי - אבל בלי כל קשר לדת", אומר לאל-מוניטור שי פרץ, איש עסקים מחדרה. "כשאתה שם, אתה מוצף באהבה לכולם, ומרגיש עוצמתי ושליו. אני רואה את המשתתפים לידי, שרים בעצימת עיניים, כמוני, אנחנו מאושרים כאילו אלוהים נגע בנו. אני אישית נהייתי אדם טוב יותר מאז שהתחלתי להשתתף".
מבחינת טייכר, המיזם כבר מוכיח את עצמו. הוא מספר על אירוע מרגש במיוחד לפני כעשרה חודשים בירושלים שבו השתתפו אלפי יהודים, מוסלמים ונוצרים ששרו יחד את One Love של בוב מארלי. מי שהגיע במיוחד על מנת להשתתף באירוע הוא המנהיג הדתי האינדונזי, פאק יא-יא, שמנהיג 90 מיליון מאמינים מוסלמים מהזרם הסוני. שבוע לאחר מכן, אינדונזיה, שאינה מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל, הודיעה כי היא מתירה למחזיקי דרכון ישראלי לבקר במדינה. טייכר מקווה שלקולולם היה חלק כלשהו במהלך.
החיבור עם העולם הערבי הוא האתגר המרתק ביותר מבחינת קולולם והתקווה הגדולה ביותר של יוזמיה. פנייה שקיבלו לאחרונה בפייסבוק מצעיר מוסלמי מסודאן בשם יאסין ריגשה אותם במיוחד: "כל חיי פגשתי רק ערבים ששונאים את ישראל. אבל אחרי שראיתי מה שאתם עושים, את הכוח של המוזיקה, אני באמת מתחרט על כל שנאה שהבעתי כלפיכם, תודה לכם שפקחתם את עיני".
לעומת החיבור בין לאומים שונים, קולולם גם יזם אירועים לחיבור בין אוכלוסיות בישראל. כך, למשל, באירוע שנערך בחיפה בפברואר 2018 במטרה לאחד בין יהודים, נוצרים ומוסלמים, אלפים שרו את השיר One Dayשל מתיסיהו. באירוע שנועד להעביר מסר של קבלת האחר והשונה, התכנסו 8,000 משתתפים, מחציתם בעלי מוגבלויות. מתוך שאיפת היזמים לייצר שינוי חברתי עמוק, קולולם גם פועל בבתי ספר, בגני ילדים, בבתי כלא ועוד.
טייכר משוכנע שסוד ההצלחה של קולולם הוא הכמיהה האנושית לחיבור. "אנשים רוצים לעשות טוב, להתחבר ולאהוב. במדיה הכל מאוד אלים וכוחני, ההפרדה מועצמת ויש דגש רב על המפלג. אבל זה לא מצב טבעי. אנחנו ההוכחה שאנשים כן רוצים להתחבר, הם רק צריכים הזדמנות", הוא אומר. "זו הסיבה שהווידיאו קליפים שלנו מושקעים מאוד. אנחנו רוצים שכשאדם נכנס לפיד שלו ונע מהשמצה אחת לפייק-ניוז אחר, הוא יפגוש גם משהו שמחבר אותו לאנשים ולא מרחיק אותו".
קולולם הצליחה לשמור את עצמה מחוץ לקלחת הפוליטית. "יש כל כך הרבה עניינים חברתיים שצריך לטפל ולגשר עליהם. מבחינתנו לא משנה אם אתה ימני, שמאלי, חילוני או דתי, יהודי או ערבי. קולולם פועלת להסיר את החשדנות והמחיצות ולייצר אחווה. ברגע שאתה מבין שיש מולך אדם, שאתה צריך לכבד אותו ואת הדעה שלו, כל היתר כבר יסתדר מאליו. אנחנו משוכנעים שרב המחבר על המפלג.''