אחרי שלושה שבועות של שקט, חמאס מתכנן לחדש ביום שישי הקרוב [6 בדצמבר] את הפגנות הגדר. כל זה קורה במקביל ליציאתו לקהיר של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה, שהוזמן לשיחות במטה המודיעין המצרי. במקביל הגיעה למצרים משלחת של הג'יהאד האסלאמי הכוללת בכירים בזרוע הצבאית והמדינית של הארגון וכן את המזכ"ל זיאד נחלה, שהגיע מלבנון.
השיחות לקידום ההסדרה בתיווך מצרים יתקיימו מעתה בנוכחות נציגי שני הארגונים החזקים בעזה, חמאס והג'יהאד האסלאמי. הנייה ונחלה צולמו בקהיר מחובקים ואוחזים ידיים כמו שני קרובים שלא התראו מזה תקופה ארוכה.
הפגישה הלבבית באכסנייה של המודיעין המצרי, הנותן חסות לשיחות ההסדרה עם ישראל, נערכה על רקע המתיחות בין חמאס לג'יהאד האסלאמי. לאחר חיסולו של בההא אבו אל-עטא, מפקד הגזרה הצפונית של הג'יהאד האסלאמי [12 בנובמבר], נמנע חמאס מירי רקטות לעבר ישראל. בתום סבב אלים קצר בהשתתפות הג'יהאד האסלאמי וישראל ולאחר שהושגה הפסקת אש בין הצדדים, מנע חמאס את המשך קיומן של הפגנות הגדר. בישראל פירשו את השקט באזור הגדר ואת הימנעותו של חמאס מירי רקטות, על אף הביקורת הנוקבת מבית, כסימן לכך שהנהגת התנועה רצינית בכל הנוגע להסדרה ומעוניינת בהמשך הדיאלוג העקיף על מתווה ההסדרה שנמשך כבר יותר משנה.
אמנם המשבר הפוליטי בישראל מונע עד כה את השלמת המתווה והחלתה של ההסדרה, אך בחודשים האחרונים ישראל נוקטת בצעדים שיש בהם כדי להקל על המצור ולבנות אמון בין הצדדים. למשל, אישור הכנסת חומרי גלם ומזון בהיקפים גדולים יותר דרך מעבר כרם שלום. במקביל נשלמות ההכנות להעברת קווי מתח חשמל מישראל לעזה. ישראל אף מאפשרת את יציאתם של כמה אלפי פועלים מעזה לישראל לעבודת כפיים, רובם בחקלאות ומיעוטם בענף הבנייה.
אז מדוע דווקא עכשיו, כשמתווה ההסדרה קורם עור וגידים לקראת השלמתו, החליט חמאס לחדש את הפגנות הגדר ולהסתכן בהסלמה ביטחונית? את ההסבר העניק ח'ליל אל-חיה, סגנו של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. בראיון לערוץ הטלוויזיה "פלסטין אל-יום" [3 בדצמבר], הנחשב מקורב לג'יהאד האסלאמי, הוא התייחס לשיחות ההסדרה שראש הלשכה המדינית הנייה קיים באותה שעה בקהיר ואמר: "אנחנו במשא ומתן ובמקביל עם יד על ההדק". המראיין לא ויתר לאל-חיה וסנט בו: "אבל למשא ומתן שאתם מקיימים יהיה מחיר, אתם בעצם עושים שלום כלכלי עם ישראל". הלגלוג והציניות של המראיין נגעו בנקודה רגישה אצל חמאס. הרי זו בדיוק הביקורת הנשמעת חדשות לבקרים מצד חמאס כלפי הרשות הפלסטינית – שישראל לא מציעה לאבו מאזן שלום אמיתי של שטחים תמורת שלום אלא שלום כלכלי משפיל, שבו ישראל משלמת אתנן כלכלי על השטחים הפלסטינים.
מנהיגי חמאס חוששים שביום שיוכרז על השלמת הסדרה כלשהי עם ישראל, תחריף הביקורת הפנימית נגדם. הם יודעים כי יטענו נגדם שהם מכרו את עזה בזול וויתרו על מאבק מזויין בישראל תמורת הסכם כניעה שאינו מסיר את הסגר על עזה. לחשש הזה יש בסיס מוצק. בשעה שהנייה ביקר בקהיר, התקשורת הפלסטינית ברמאללה נעצה חיציה במנהיג חמאס – תנועה שלדברי המבקרים ביצעה פעם הפיכה בעזה וסילקה את הרשות מהרצועה, ועתה זוחלת על גחונה כדי להשיג הסכם עם ישראל שנועד בראש ובראשונה לשמר את שלטונה.
במטרה להדוף את הביקורת הצפויה, או לפחות חלק ממנה, חמאס מתכנן כבר בסוף שבוע זה לחדש את ההפגנות. המסר שלו הוא שההבנות שיושגו עם ישראל ייוולדו לא מתוך כניעה או חולשה אלא מעמדת כוח. סביר להניח שאיסמעיל הנייה, נואם כריזמטי ורהוט, יידע להציג כל הבנה והסדרה עם ישראל כניצחון המוקאוומה (ההתנגדות), המוכיחה לציונים שאת העם הפלסטיני אי אפשר להכניע. את זה הוא יוכל לומר רק כשהמפגינים העזתים ינהרו אל הגדר כדי להפגין ולהתעמת עם צה"ל. בסופו של דבר ההפגנות הללו הן שהביאו את ישראל להתייחס ברצינות למציאות ההומניטארית הקשה ברצועה ולנוע לעבר הסדרה עם חמאס, שפירושה בשטח הוא הקלות משמעותיות בסגר על עזה.
חמאס מחדש את ההפגנות גם כדי לסמן לישראל באופן הברור ביותר, שאין מבחינתו זמן למשחקים. חמאס מבקש לדחוק בישראל להגיע להסדרה כלשהי עכשיו כדי לקבל הקלות בסגר. אם ישראל תמשיך להתמהמה, השקט לא יישמר וההפגנות ינועו לעבר גדר הגבול.
בהעדר ממשלה ישראלית המסוגלת לקבל כעת החלטות כבדות משקל, הדרך להשלמת מתווה ההסדרה עם חמאס והג'יהאד האסלאמי עוד ארוכה. זו הסיבה שמנהיגי החמאס שינו את הטרמינולוגיה ובמקום לדבר על הסדרה מדברים כעת על "הפסקת אש ארוכת טווח".
בראיון לפלסטין אל-יום אמר ח'ליל אל-חיה, כי לא תהיה הסדרה בלי מעבר ימי. זה גם המסר שהועבר למצרים ולשליח האו"ם ניקולאי מלאדנוב. כאמור ישראל בשלב הזה אינה מסוגלת להבטיח דבר. מקור ביטחוני ששוחח עם אל-מוניטור אומר כי "גם הם (חמאס) מבינים שלפני שמדברים על נמל או כל דבר בעל משמעות של הסרת הסגר על עזה, יש לבנות תהליכי אמון בין הצדדים". זה יכול לקרות רק אחרי תקופה ארוכה של שקט ושל קיום הסכמים משני הצדדים.
מבחינת ישראל, הפסקת אש ארוכת טווח זה מינוח שיוכל להתקבל בציבור גם במהלך מערכות הבחירות הבלתי נגמרות. העיקר שיהיה שקט בעזה ובישראל. זה בעצם מה שמתקיים עכשיו – הפסקת אש עם יד על ההדק ובמקביל משא ומתן. כרגע לא ניתן להשיג יותר מזה.