ביוני האחרון [2019] הייתי אמור להגיע לאחד מיישובי הערבה. שקלתי לנסוע ברכב, אולם מצאתי טיסה זולה מנתב"ג לשדה התעופה החדש ע"ש אילן רמון, 20 ק"מ צפונית לאילת, שנחנך בינואר השנה. לא תיארתי לעצמי את מה שאראה ברגע שאצא מדלת המטוס. שיממון זועק לשמיים וחניוני ענק ריקים ממטוסים יצרו תחושה מוזרה שהתעצמה בעקבות דממת המדבר. כשהגעתי לאולם מסירת המזוודות, הרושם שמדובר בפארסה התגבר. השדה, שבהקמתו הושקעו כ-1.8 מיליארד שקל ובנייתו נמשכה כחמש שנים וחצי, היה שומם כמעט לגמרי. איש תחזוקה ששוטט עם מכונת ניקיון היה המקור לרעש המשמעותי ביותר באולם.
רמון הוא שדה התעופה הבינלאומי השני בישראל, אך רק למחצה. חברות התעופה הבינלאומיות מפעילות קווי תעופה מאירופה לאילת בחודשי החורף בלבד, רק כאשר אילת החמה והזולה אטרקטיבית לתיירים. בקיץ השדה שומם למדי ואמור לשמש בעיקר לטיסות פנים. באופן מוצהר שדה רמון אמור לחבר את המרכז לדרום הרחוק של ישראל ולשרת את האתוס הציוני של "הפרחת הנגב". בטקס החנוכה החגיגי יחד עם בני משפחת רמון [21 בינואר], הכריז ראש הממשלה נתניהו כי "החזון הציוני מתגשם" והבטיח כי השדה החדש "ייתן תאוצה נוספת עצומה בהיקפה לנגב, לערבה ולעיר אילת, ויפריח את הנגב".
אלא שבפועל, שבעה חודשים אחרי, ההבטחה של נתניהו נשמעת מעט מגוחכת. בימים האחרונים [4 באוגוסט] פורסם על ירידה של 19% במספר הטסים מנתב"ג לאילת (רמון) לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מנכ"ל ישראייר אורי סירקיס אומר לאל-מוניטור שבפועל המספרים עומדים על 25%. כבר בחודש מאי הגדיר מנכ"ל חברת ארקיע ניר דגן את שדה רמון "כישלון" ואמר כי "אנשים שעוברים בו פעם אחת לא רוצים לעבור בו יותר". מנכ"ל של חברת השכרת רכב צוטט בעיתון הכלכלי דה מרקר אומר שהנציג שלהם "סופר ציפורים" ברוב שעות היום [21 ביולי].
"שדה התעופה רמון הוא שדה ללא עתיד", אומר לאל-מוניטור ר', טייס שטס כמה פעמים בשבוע בקו נתב"ג-רמון. "הסיבה לכך היא פשוטה מאוד: אין כל סיבה להשתמש בו. חברות תעופה מוכרות זמן, אבל השדה הזה לא יחסוך לכם זמן".
לדברי הטייס, "אחרי שסגרו השנה שני שדות תעופה, את השדה באילת ואת שדה דב בתל אביב, והרחיקו את נקודות ההמראה והנחיתה, לשדה הזה יש מעט מאוד להציע. בחישוב זמן מדלת לדלת, לא שווה לקחת מטוס מהמרכז למלון באילת. ברכב תגיעו מהר יותר, ואם אתם משפחה יהיה לכם גם זול יותר".
ר' מותח ביקורת על רשות שדות התעופה, שלדבריו לא מתעדפת את הטיסות לאילת כמו שדובר בתחילה. "אין עדיפות להמראות למטוסים לאילת", קובל הטייס. "מי שטס לאירופה פעם בעונה, זה לא כמו תושב אילת ששב הביתה אחרי יום סידורים במרכז. לפני שבוע חיכיתי בתור להמראה 50 דקות, כשהטיסה עצמה ארכה 32 דקות. הטיסה הזו המחישה לנוסעים למה הסיפור הזה לא משתלם".
מי שמשמיע עמדה הפוכה לגמרי הוא מנכ"ל ישראייר. "המצב כעת לא טוב", מודה סירקיס, "אבל מדובר בתוצאה ישירה של הקמפיין האגרסיבי נגד סגירת שדה דב, ששכנע את הציבור שנתב"ג הוא אלטרנטיבה רעה. לזה נוסיף את העובדה שאנו בעונה העמוסה ביותר בנתב"ג, מה שבאמת לא מקל על הנוסעים. יש גם קושי תדמיתי למכור את נתב"ג כשדה (תעופה) פנימי. מדובר בחבלי לידה, אני בטוח שנתגבר על זה".
סירקיס משוכנע שהציבור ישוב להשתמש בטיסות פנים לשדה רמון. "לקראת החורף אני בטוח שנראה שיפור משמעותי, ובעונה הבאה נראה שיפור נוסף", הוא מבטיח. "נסיעה ברכב לאילת היא חוויה קשה. הכבישים מסוכנים, ואם נוסעים עם ילדים ארבע שעות ברכב הם מאבדים סבלנות. אף אחד לא רוצה לחזור על זה. בסוף המוצר שלנו ינצח כי הוא מציע חוויה טובה יותר, והחוויה הזו עוד תשתפר".
מומחה התעופה, עו"ד נרי ירקוני, רואה בשדה התעופה רמון פתרון אפשרי למצוקת התעופה של ישראל. "צריך לומר את האמת, רמון גדול מדי להיות שדה התעופה של אילת. אילת לא אטרקטיבית לתיירות. השקל חזק מדי והמוצר לא טוב מספיק לעומת יעדים אחרים", הוא אומר לאל-מוניטור. לדבריו, גם לתיירות פנים השדה לא רלוונטי. "מדובר בטווח נסיעה של כ-300 ק"מ בלבד מתל אביב. בעולם לא טסים מרחקים כאלו".
עם זאת, ירקוני סבור כי רמון עשוי לפתור את בעיית רעש הנחיתות מנתב"ג בלילות. "נכון להיום, נתב"ג הומה בלילות בצורה לא הגיונית", הוא אומר. "במדינות מתוקנות לא מכירים תופעה כזו. השעה שבה יש הכי הרבה נחיתות בנתב"ג היא 3:00 לפנות בוקר. מדובר במטרד למיליון וחצי איש ופגיעה בבריאותם של מאות אלפים ששנתם מופרעת. רמון יכול לפתור את הבעיה, שם ה'רכבת האווירית' לא תפריע לאף אחד. יכולים להיות שאטלים שיובילו מנתב"ג לרמון, ואם האגרות תהיינה מופחתות והטיסות משם יזכו לסבסוד, יהיו רבים שאף יעדיפו לחסוך כסף ולטוס בלילה מרמון".
בינתיים נראה כי מבחינת הרשויות בישראל התקווה לשדה תגיע אולי מהטיסות הבינלאומיות. בשנים האחרונות החליט משרד התיירות לעודד חברות תעופה זרות להגיע לאילת בחורף, כשהתפוסה בבתי המלון בעיר נמוכה, באמצעות מתן מענק של 60 יורו לכל נוסע, ישראלי או תייר, שינחת באילת, בנוסף לפטור מלא מדמי נמל ואגרות. השיא הגיע כאשר חברת וויזאייר הציעה טיסות לאילת ביורו אחד בלבד מכמה יעדים באירופה. לדברי סירקיס, גם הוא מקדם בימים אלו מול מספר חברות תעופה באירופה מכירת כרטיסים משולבים שיציעו גם טיסות מאילת לכמה יעדים קרובים.
"הקימו כאן שדה בסכומים אגדיים ויעשו הכל כדי להצדיק את זה", מסכם הטייס ר', "אם יש מטרה אסטרטגית זה משהו אחר, אבל כשדה כלכלי אני לא רואה שזה ממריא. טיסות בינלאומיות לא יגיעו לכאן בהמוניהן. אילת לא באמת יכולה להתמודד עם המחירים של עקבה או שארם-א-שייח. כעת כל החכמים מטכסים עצה כיצד לחלץ אבן שזרק טיפש אחד, או כמה טיפשים, לתוך הבור".