דילוג לתוכן העיקרי

מדוע נעדר נתניהו מכנס אונסק"ו נגד האנטישמיות?

על אף מאמצי אונסק"ו לשנות את יחס ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם כלפי ישראל, ראש הממשלה נסוג בו ברגע האחרון מהסכמתו להשתתף בכנס ראשון מסוגו למניעת גזענות, אפליה ואנטישמיות. החלטתו שולחת מסר ברור – ישראל צפויה לפרוש מאונסק"ו עד סוף 2018.
Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu arrives during the 73rd session of the United Nations General Assembly in New York, U.S., September 27, 2018. REUTERS/Carlo Allegri - RC1D3310C070

לוח זמנים צפוף קידם את פניו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כשנחת השבוע (25 בספטמבר) בניו יורק. נוסף על פגישותיו המתוכננות עם הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, עם נשיא צרפת עמנואל מקרון ועם נשיא רואנדה פול קגמה, נתניהו אמור היה להשתתף בכנס בינלאומי שארגן אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) בשולי העצרת הכללית של האו"ם. נושא הכנס, הראשון מסוגו, היה "חינוך למניעת גזענות ואפליה: האנטישמיות כדוגמה". אולם ביום רביעי (26 בספטמבר), זמן קצר לפני פתיחת הכנס, הודיע נתניהו כי לא יגיע. 

"אף על פי שאני מברך על כל מאמץ להיאבק באנטישמיות, החלטתי לא להשתתף בכנס עקב ההטיה הבלתי פוסקת והמבישה של הארגון נגד ישראל", הסביר נתניהו. "מאז 2009, אונסק"ו אימצה 71 החלטות נגד ישראל ורק שתי החלטות שמגנות את כל שאר המדינות יחד. זה פשוט שערורייתי".

אכן, בשנים האחרונות אימץ אונסק"ו שורה של החלטות שנחשבו בירושלים אנטי-ישראליות, כגון זו מ-2016 שהדגישה את הזיקה הפלסטינית לירושלים ולהר הבית, גינויים חוזרים ונשנים לבנייה בהתנחלויות והחלטות שמגנות את ישראל על החפירות הארכיאולוגיות שהיא מבצעת באתר עיר דוד בירושלים.

בדיוק לפני שנה (אוקטובר 2017), הודיעה ארצות הברית על פרישתה מהארגון עקב "הטיה ממושכת נגד ישראל" וישראל הלכה בעקבותיה. הפרישה הכפולה אמורה להיכנס לתוקף בדצמבר השנה.

ההחלטה הברורה לפרוש מאונסק"ו הועמדה במבחן כמעט מיידי עם בחירתה המפתיעה של שרת התרבות הצרפתית לשעבר אודרה אזולאי כמזכירה הכללית של הארגון לפני שנה. כבר ביומה הראשון בתפקיד הודיעה אזולאי כי בכוונתה להחזיר את הארגון לעיסוק שלשמו הוקם, קידום החינוך והתרבות, ולהרחיק אותו מסכסוכים פוליטיים. בשיחה עם אל-מוניטור אחרי בחירתה, הביעה אזולאי תקווה שאפשר יהיה לשכנע את ישראל לחזור בה מכוונת הפרישה מהארגון. במהלך השבועות שלאחר מכן, העבירה אזולאי מסרים לירושלים בנוגע לכוונותיה לשנות את היחס של אונסק"ו לישראל.

ב-27 ביוני דחה ועד המורשת של אונסק"ו הצבעה על הצעת החלטה המכריזה על העיר העתיקה בחברון כאתר מורשת פלסטינית – הוכחה ממשית לכוונותיה המוצהרות של אזולאי. ואכן, שגריר ישראל לאונסק"ו כרמל שאמה-הכהן, שפעל בעבר למען פרישה מהארגון, נקט נימה חדשה בתגובה להחלטה. "אל לנו להתעלם מהרוח החדשה שנושבת מאונסק"ו. הייתה לנו שנה של שינויים דרמטיים. אונסק"ו, שבעבר הייתה הזירה הקשה ביותר לישראל, הפכה לשקטה במיוחד", סיפר שאמה-הכהן.

בשיחה עם אל-מוניטור בזמנו אמר שאמה-הכהן כי ההחלטה על דחיית ההצבעה בנוגע לחברון הייתה "הישג גדול לדיפלומטיה הישראלית. פעלנו בכיוון זה מול הגב' אזולאי והצוות שלה, ואני משבח אותה על נחישותה ועל הרוח החדשה שהביאה לכאן, למרות שנותרה עוד דרך ארוכה". השגריר ציין כי ישראל טרם יצאה מהארגון, וכי נותרו כמה חודשים עד שפרישתה תיכנס לתוקף (בדצמבר).

בחודש שעבר (אוגוסט 2018) אישרו דיפלומטים ישראלים כי ראש הממשלה ינאם בפני כינוס הארגון בניו יורק לצדו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, ראש ממשלת מרוקו סעד א-דין אל-עות'מאני ושרים ממדינות האיחוד האירופי. עוד במוזמנים היו מנהיגים יהודים מרחבי העולם, בהם ההיסטוריונית הראשית של יד ושם פרופ' דינה פורת ונשיא הקונגרס היהודי העולמי רונלד לאודר, בעבר מקורבו של ראש הממשלה. אולם נראה כי לא היה די ברוח החדשה הנושבת מהיכל אונסק"ו בפריז כדי לשכנע את נתניהו, שכאמור נסוג בו ברגע האחרון מהסכמתו להשתתף בכנס בניו יורק.

החלטת נתניהו הפתיעה דיפלומט ישראלי הבקיא בעניין. "נראה היה שהכנס הזה בנושא חינוך נגד אנטישמיות נתפר למידותיו של נתניהו, והגיש לישראל סולם לרדת מעץ הפרישה מהארגון", אמר המקור בשיחה עם אל-מוניטור.

ייתכן שהחלטתו של נתניהו נבעה מפגישתו יום קודם לכן עם טראמפ, שמוביל קו לוחמני נגד רבים מארגוני האו"ם. מצד שני, ייתכן גם שיש בדבריו של נתניהו עצמו רמז למתחולל עתה מאחורי הקלעים באונסק"ו. בהודעתו אמר נתניהו כי הארגון צריך לעשות יותר מאשר אירוח כנס על אנטישמיות. "עליו להפסיק לפעול בצורה אנטישמית. עליו גם לחדול מההתנהלות האבסורדית שמכחישה את הזיקה בין העם היהודי לארץ ישראל, ובין העם היהודי לבירתנו הנצחית ירושלים".

הוועד המנהל של אונסק"ו יקיים בשבוע הבא (3 באוקטובר) את כינוסו השנתי בפריז. עדיין לא ברור אם סדר היום יכלול החלטה "מסורתית" נגד ישראל כפי שהיה בשנים קודמות, ואם כן באיזה היקף בדיוק. האם נתניהו מכין את דעת הקהל בישראל להצעת החלטה מעין זו? אם כך הדבר, ברור כי בכוונתו לממש את החלטת ישראל לפרוש מהארגון.

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in