שני אירועים ביטחוניים בגבול עזה-ישראל בחודש האחרון [יולי 2019] מפנים זרקור ל"כוח הריסון" שהקים חמאס. על פי הערכות בישראל הכוח מונה כמה מאות חמושים שתפקידם להיות מעין משמר הגבול של חמאס. כוח הריסון, כשמו כן הוא, הוקם עוד לפני מבצע "צוק איתן" [2014] ככוח שיטור שמטרתו למנוע ירי רקטות לשטח ישראל או הוצאת פיגועים נגד מטרות ישראליות על ידי ארגונים סוררים העלולים לסבך את חמאס במלחמה לא רצויה. מבחינת חמאס, כוח הריסון נועד לשמור על האינטרס הפלסטיני. ואכן, האינטרס של חמאס הוא להשאיר בידיו את ההחלטה מתי להסלים את העימות המתמשך עם ישראל ומתי לשמור על איפוק, קרי ריסון.
בעקבות הפגנות השיבה ההמוניות שהחלו במארס 2018 אשר הביאו ל"הבנות" בין חמאס לישראל בתיווך מצרי, הטיל חמאס על חמושי עז א-דין אל-קסאם ליצור אזור חיץ בין הגדר לבין מוקד ההפגנות. כלומר אנשי עז א-דין אל-קסאם, שבשגרה מתאמנים למלחמה נגד "האויב הציוני", נדרשו לשמור על גבול הרצועה למען ביטחונה של ישראל.
מנהיגי חמאס התחייבו בפני המתווכים המצרים שכוח הריסון ימנע מההמונים לעלות על הגדרות. במקביל, סוכם שההמונים יורשו להביע "התנגדות עממית" תחת עיניהם הפקוחות של אנשי הכוח. מבחינת חמאס כך, ההפגנות המרוסנות יבטיחו שהארגון לא ייתפס כמי שמכר את האידאולוגיה הג'יהאדיסטית שלו למען הקלות בסגר או המשך שלטונו. ישראל מצדה הסכימה להמשך הפגנות הגדר ובתנאי שיהיו "תחת שליטה". בפת"ח טוענים, במידה רבה של צדק, כי זהו התיאום הביטחוני גרסת עזה.
ב-11 ביולי הרג צה"ל בשוגג את מחמוד אל-אדהם, אחד מאנשי הכוח, לאחר שזוהה על ידי תצפיתנים של צה"ל בטעות כמחבל המבקש לבצע פיגוע. צה"ל מיהר להתנצל על התקרית. בהודעת דובר צה"ל נמסר כי שני פלסטינים הגיעו למרחב הגדר, ופעיל ריסון של חמאס שאמור היה להרחיקם משם זוהה כמחבל וצה"ל ירה בו. "כוח צה"ל ביצע ירי שמקורו באי הבנה", ציין דובר צה"ל, "האירוע יתוחקר". חמאס לא הגיב לתקרית.
בשבוע שעבר [1 באוגוסט] ביצע פעיל מכוח הריסון, האני אבו סלאח, פיגוע נגד חיילי צה"ל בגבול הרצועה. אבו סלאח חדר את הגדר באזור כיסופים כשהוא חמוש ברובה קלשניקוב ורימוני יד. לפני שחוסל הוא פגע בקצין באורח בינוני ובשני חיילים באורח קל. אחר כך התברר שאבו סאלח הוא אחיו של פאדי אבו סלאח, פלסטיני קטוע רגליים ופעיל של הג'יהאד האסלאמי, שנהרג מאש כוחות צה"ל במאי שנה שעברה [2018]. לאחר הפיגוע פרסם דובר צה"ל הודעה ממנה עולה כי צה"ל רואה בזה אירוע חריג שאינו מעיד על הכלל. "מדובר בפעולה עצמאית של המחבל על דעת עצמו", קבע הדובר בהודעתו.
בעקבות שני האירועים הללו קיימה מצרים דיונים עם נציגים של ישראל ונציגים של חמאס לצורך הערכת מצב ושיפור התיאום הביטחוני בין הצדדים. אמנם מדובר בתיאום עקיף ולא ישיר כמו התיאום הביטחוני בין ישראל לרשות הפלסטינית, ובכל זאת – תיאום ביטחוני בין ישראל לחמאס הוא עובדה קיימת.
לאל-מוניטור נודע מפי מקור ישראלי, כי חמאס העביר למצרים מסר כי החליט לעשות בדק בית בכוח הריסון וכי אנשי הכוח יעברו "בדיקה" שניתן לפרש אותה כבדיקת סיווג ביטחוני במטרה לאתר פעילים בעלי כוונות נסתרות לפגע בישראל. אף שהדברים לא נאמרו במפורש, ניתן לשער שפעילים שבן משפחתם נהרג בעבר מאש כוחות צה"ל יוצאו ממצבת כוח האדם של כוח הריסון.
בנוסף החליט חמאס כי אנשי כוח הריסון יעברו סדרת הרצאות וחידוד נהלים כדי שצלפי צה"ל לא יחשיבו אותם כחמושים שיש לפגוע בהם. אגב, בחמאס מסרבים להלביש את אנשי הכוח במדים ייחודיים שיקלו על זיהוים כאנשי כוח הריסון, מחשש שהפת"ח והרשות הפלסטינית יעשו שימוש בצילומים אלו כדי לנגח את אותם אנשים.
חמאס גם הבטיח למצרים כי יגדיל את כוח הריסון בעוד עשרות לוחמים כדי לחזק את שליטת הארגון ברמת האלימות בהפגנות הגדר.
מקור ישראלי אומר לאל-מוניטור כי ארגון חמאס מבין את חשיבות שמירת האיפוק בהפגנות הסמוכות לגדר וכי "הוא לא יחזור להפגנות המוניות כמו לפני שנה, שבמהלך יממה אחת נהרגו עשרות ונפצעו מאות".
מספר נפגעים נמוך בהפגנות הגדר לא גורר את חמאס להסלמה מול ישראל. זה נשמע כמו משחק דמים ציני בחיי אדם, אך זו השיטה וזו הדרך שבהן בחר חמאס להתעמת עם ישראל – מלחמת התשה נשלטת עם כללים ברורים תוך הבנה שכל הסלמה עלולה להוביל לתוצאות לא רצויות מבחינתו. מבחינה הזאת, כוח הריסון משרת את מטרותיו.
מלחמת ההתשה הנשלטת הזו נמשכת כבר למעלה משנה. שני הצדדים יודעים בדיוק את מגבלות הכוח ולומדים עם הזמן "לנהל את הסכסוך". הרי ישראל מבחינתה לא תסיר את הסגר על עזה כל עוד חמאס שולט ברצועה. חמאס מצדו ימשיך להראות לעמו שהוא לא אמר נואש להילחם על הסרת הסגר, וימשיך להבטיח לתושבי עזה עתיד טוב יותר.
בינתיים מספר ההרוגים והפצועים בהפגנות הגדר מצייר תמונה מבהילה. על פי דו"ח של משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים שפורסם בחודש מאי ומציג נתונים מ-30 במארס 2018 עד 30 באפריל 2019, מאז שהחלו הפגנות הגדר נהרגו 279 פלסטינים ועוד כ-31 אלף נפצעו. וההפגנות עוד נמשכות.