בשעות שאחרי שיגור הטילים הבליסטיים מאיראן לעבר מטרות דאע"ש בסוריה [18 ביוני], סברו גורמי מודיעין במערב כי מדובר בטילי "שיהאב 3". למחרת, שונתה ההערכה ונקבע כי מדובר בטילי "זולפיקר" שהטווח המקסימלי שלהם מוערך בכ-700 ק"מ. מדובר בטיל משוכלל יחסית, תוצרת התעשייה הצבאית האיראנית, המצויד במערכות ניווט עצמאיות ומסוגל לשנות נתיב בשעת מעופו למטרה, ומונע באמצעות דלק מוצק.
טילים מהסוג הזה מהווים את אחד הסיוטים הגדולים של מערכת הביטחון הישראלית: הימצאותם בידי חיזבאללה, למשל, תאפשר לארגון לטווח באופן יעיל את בסיסי חיל האוויר הישראלי בשעת עימות, ומטרות אסטרטגיות נוספות. לפיכך, בשעות הראשונות שאחרי השיגור האיראני, התייחסו אליו שחקנים מרכזיים במזרח התיכון כאל אירוע מכונן. זו הייתה הפעם הראשונה מזה כ-30 שנה שהאיראנים משגרים טילים בליסטיים לעבר מדינה שכנה, כשהם מפרים את ריבונותה של מדינה שלישית (עיראק).
"זה היה מסר לציר המדינות הסוני", אמר לאל-מוניטור גורם ביטחוני ישראלי בכיר, "אבל לא רק, המסר הזה מיועד בעצם לכל השכונה ולכל מי שמשחק בה, כולל הקואליציה האמריקאית וכמובן ישראל", הוסיף.
למחרת, החלה התמונה להתבהר וצפירות הרגעה חלקיות הושמעו בתל אביב ובירושלים. על פי הערכות מודיעין שונות, רק אחד מהטילים שנורו (שבעה בסך הכל) פגע בסביבות המטרה. רוב הטילים נפלו בדרך וטיל נוסף פגע כנראה בסביבתה של המטרה, אך לא בקרבתה. ל"זולפיקר" אמור להיות דיוק של עשרה עד עשרים מטרים.
"במילים אחרות", אומר גורם צבאי ישראלי לאל-מוניטור, "אם זה ניסוי, הרי שהניסוי נכשל". ואילו הרמטכ"ל הישראלי, רב אלוף גדי איזנקוט, אמר ביום שלישי בערב בכנס הרצליה [20 ביוני] כי "ההישג המבצעי של איראן קטן יותר ממה שתואר בתקשורת...רחוק מפגיעות מדויקות. יחד עם זאת", הוסיף איזנקוט, "התעשייה הצבאית האיראנית משפיעה השפעה אזורית (על המזרח התיכון כולו)".
בישראל היו מי שניסו להדגיש, בעקבות שיגור הטילים, את החולשה האיראנית: העובדה שהאיראנים לא מפעילים את חיל האוויר שלהם בתחומי סוריה, אומרים מומחים ישראלים לאל-מוניטור, "מוכיחה שיש להם חיל אוויר מיושן ולא אפקטיבי, והם יודעים שכל מטוס איראני שיופיע מעל מזרח סוריה יופל על ידי הקואליציה האמריקאית".
עניין נוסף הוא חשיפת העובדה שהטילים האיראנים המדויקים אינם מספקים את הסחורה ושאחוז הפגיעה שלהם נמוך מאוד. ואחרי כל זה, יש גם מחצית כוס מלאה: "הפעולה האיראנית", אמר לאל-מוניטור קצין ישראלי בכיר ביותר לשעבר, "מוכיחה כמה דברים: ראשית, הם יודעים לשגר טילים בליסטיים, יש להם מסגרות שיגור מבצעיות פרוסות בשטח שיודעות לבצע את המשימה. שנית, הם יודעים לקבל החלטה מהסוג הזה. לא מדובר בהחלטה קלה. שלישית, הם אותתו לאזור כולו שהם כאן והם שחקן לגיטימי מרכזי שיודע להגיב ומצויד בזרוע ארוכה שיודעת גם להכות בעומק האויב".
צריך לשים לב גם לעיתוי השיגור. "אנחנו נמצאים בעיצומו של מרוץ הרציפות הטריטוריאלית", מסביר גורם צבאי ישראלי בכיר בשיחה עם אל-מוניטור, "בימים אלה עושה צבא אסד מאמץ עליון להשתלט על מעברי הגבול עם עיראק, שם יש מיליציות שיעיות שמופעלות בידי איראן", הוא אמר, "בכך יושלם שלב נוסף ביצירת הרצף הטריטוריאלי השיעי מטהרן ועד הים התיכון".
ישראל פועלת ככל יכולתה על מנת לסכל את הקמת הרצף הזה, וארה"ב מבצעת לאחרונה תקיפות רבות נגד שיירות של צבא אסד באזור. בימים האחרונים [19 ביוני] יורט שם מטוס קרב סורי ומל"ט חמוש, מה שגרם לרוסים "להכריז" על האזור ממערב לנהר הפרת כי הוא "אסור לטיסה" ולאיים כי כל כלי טיס שיפטרל באזור ייורט.
האיראנים שיגרו את הטילים בעיתוי רגיש במיוחד בו ניצבת הקואליציה הרוסית-איראנית-שיעית מול הקואליציה האמריקאית-סונית-ישראלית, כששני הצדדים עם האצבעות על ההדק והפרס הגדול מונח על כף המאזניים.
שר הביטחון הישראלי, אביגדור ליברמן, הידוע בקשריו הטובים במוסקבה, מודאג אף הוא. בשיחות סגורות משבח ליברמן, כך לדברי גורמים ביטחוניים, את שיתוף הפעולה הטקטי בין ישראל לרוסיה ואת המנגנון שבנו שני הצבאות במטרה לנטרל אפשרות של ירי זה על זה ושמירת חופש פעולה גדול ככל האפשר.
יחד עם זאת, במישור האסטרטגי, מודה ליברמן שרוסיה גורמת לישראל נזק כבד בסיוע שהיא מעניקה לאיראן במאמץ לייצר את הרצף הטריטוריאלי השיעי ולפתוח חזיתות נוספות נגד ישראל ברמת הגולן.
שיגור טילי ה"זולפיקר" מהווה הוספת דלק אל תוך חבית אבק השריפה הנפיצה שמתגלגלת כרגע באזור. השיגור קרה במקביל לפרסום ב"וול סטריט ג'ורנל" לפיו ישראל מגבירה את שיתוף הפעולה שלה עם קבוצות של מורדים סורים בחזית הגולן, על מנת למנוע התבססות שיעית שם. הידיעה הזו הוכחשה בישראל אבל מוכרת היטב לשאר השחקנים במזרח התיכון. "הכל נפיץ והכל רגיש", מודה גורם צבאי ישראלי בכיר בשיחה עם אל מוניטור, "העובדה שעד עכשיו נמנעה התלקחות כוללת באזור שבה יהיו מעורבים גם השחקנים המעצמתיים משולה לנס", הוסיף, "אבל הסכנה עדיין קיימת".
מפקד חיל האוויר הישראלי, אלוף אמיר אשל, מכנה את המצב במזרח התיכון "שיח של מילים וטילים". אשל, כמו הרמטכ"ל, ממשיך להזהיר את לבנון ואת תושבי דרום לבנון מהתלקחות אפשרית. הדוברים הישראלים חוזרים ומדגישים כי פני ישראל אינם למלחמה, אך מבהירים כי בכל בית רביעי בדרום לבנון יש מחסן רקטות וטילים ועדיף יהיה לתושבים לעזוב את ביתם אם וכאשר יפרוץ עימות. על פי אלוף אשל, במקרה של מלחמה בחזית הצפונית ישראל תצטרך "לפעול בכל הכוח מהפתיחה" כדי להמחיש את עוצמתה האווירית.
אחרי כל זה, ממשיכים הדוברים השונים להדגיש כי אין לאף צד במשוואה הצפונית אינטרס לצאת למלחמה. הבעיה היא, שכשכולם מדברים על מלחמה ומצחצחים את מטוסיהם וטיליהם, בסופו של דבר היא עלולה להגיע.