משרד הביטחון פרסם השבוע [9 בינואר] את סכומי המענקים שמקבלות משפחות האסירים הכלואים בישראל ומשפחות השהידים והמחבלים שנפצעו במהלך פיגוע נגד ישראל מהרשות הפלסטינית (על פי ההערכות הישראליות). זאת במסגרת פרסום תזכיר החוק למניעת תשלום לפעילי טרור ולמשפחותיהם על ידי הרשות הפלסטינית שיזם ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) ואשר יקודם על ידי הממשלה.
לפי החוק המוצע, בתום כל שנה יביא שר הביטחון לאישור הקבינט הביטחוני-מדיני דו"ח שמסכם את תשלומי הרשות הפלסטינית לפעילי טרור ומשפחותיהם. סכום זה ינוכה מתוך הכספים שמועברים לרשות על ידי ישראל.
ח"כ שטרן החל ביוזמת איסוף הנתונים וקידום החוק במקביל לקידומו של חוק "טיילור פורס" בארה"ב על ידי אביו של פורס, אזרח אמריקאי שנרצח בידי פלסטיני כשביקר בישראל (מארס 2016]. פעילותו הנמרצת של האב בקונגרס האמריקאי הובילה לכך שהקונגרס אישר הצעת חוק לפיה ארה"ב תפסיק את הסיוע הכספי שהיא מעבירה לרשות הפלסטינית כל עוד זו משלמת משכורות למשפחות מחבלים.
לישראל יש כלי יעיל ומהיר יותר: קיזוז כספים מכספי המסים שישראל גובה ומעבירה לרשות הפלסטינית. כאשר יאושר בכנסת החוק של ח"כ שטרן, ישראל תוכל לקזז את הסכומים אותם משרד הביטחון יטען שהרשות שילמה למשפחות.
אם נתוני תזכיר החוק מדויקים (אלו נאספו על ידי מערכת הביטחון – שב"כ, צה"ל, משטרה ושירות בתי הסוהר, ומשרד המשפטים), אזי הרשות הפלסטינית מקצה לטובת העניין כ-1.2 מיליארד שקלים בשנה שהם כ-7 אחוזים מתקציבה.
לפי הנתונים שפורסמו, בשנת 2017 שילמה הרשות לאסירים ואסירים משוחררים למעלה מ-550 מיליון שקלים, ולמשפחות מחבלים מתאבדים ולפצועים כ-687 מיליון שקלים. מחבל שביצע פיגוע בישראל ונשפט למאסר ממושך (35-20 שנים) "מזכה" את משפחתו, לכל חייו, בכ-10 אלף שקלים בחודש, ואם הוא נשוי עם ילדים הסכום אף גבוה יותר. לשם השוואה, השכר הממוצע בשטחי הגדה הוא כ- 2,000 שקלים בחודש ואילו השכר הממוצע ברצועת עזה הוא כ-700 שקלים בחודש.
אסירים פלסטינים רווקים שנגזרו עליהם 5-3 שנות מאסר מקבלים שכר של 2,000 שקל בחודש. אסיר נשוי מקבל תוספת של 300 שקלים, ואם יש לו ילדים הוא מקבל תוספת של 50 שקלים לכל ילד. אסירים תושבי ירושלים מקבלים תוספת של 300 שקלים, ואסירים ערבים תושבי ישראל שביצעו פיגועים נגד מטרות ישראליות מקבלים תוספת של 500 שקלים בכל חודש.
עם פרסום הנתונים אמר שר הביטחון אביגדור ליברמן, כי ה"תעריפון" מוכיח שהרשות מעודדת פיגועים ומתגמלת את מבצעיה ככל שאלה חמורים יותר. "מי שרצח ונידון למאסר עולם מקבל הרבה יותר, זה מימון פיגועים נגד אזרחי ישראל", אמר ליברמן. לדבריו, אין דבר שממחיש יותר מכל את תמיכת הרשות הפלסטינית בטרור. גם שר החינוך, נפתלי בנט, התבטא בעניין וקרא במהלך הלווייתו של הרב רזיאל שבח שנרצח בפיגוע ירי השבוע, לכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני ולעצור את התשלומים שמעבירה ישראל לרשות הפלסטינית המעודדת, לדבריו, רצח יהודים.
זו הפעם הראשונה שהיקף מימון הרשות הפלסטינית למשפחות אסירים ומבצעי פיגועים נחשף לציבור, אך לדברי כדורה פארס, מנהל מועדון האסיר הפלסטיני בגדה, הסכומים שפורסמו מופרכים ונועדו לגרום לקריסתה של הרשות ולנפילתו של אבו מאזן. בשיחה עם אל-מוניטור אומר פארס כי פעילים בתנועת הפת"ח אינם מוסרים מידע על הסכומים המשולמים וכי אין תעריף קבוע מוסכם אלא התשלום משתנה ממשפחה למשפחה.
פארס העריך כי "עצירת התשלומים ללוחמים הפלסטינים תהא מעשה התאבדות", וכי יו"ר הרשות הפלסטינית לעולם לא יוכל לבצע מהלך שכזה. "ביום שהוא יעצור את התשלומים הוא ייפול", פסק פארס.
בישראל רואים בתשלומים אלה מימון טרור על ידי הרשות הפלסטינית. בהקשר זה יש לציין כי אסירים המזוהים עם חמאס או הג'יהאד האסלאמי אינם מקבלים שכר מהרשות אלא תשלומים מארגוניהם. לפי נתונים שפרסם ארגון בצלם [3 בינואר], בבתי הכלא בישראל כלואים היום כ-6,000 אסירים, ובהם אסירי עולם שאין להם שיוך ארגוני כמו למשל חכאם ואמג'ד עוואד, רוצחי בני הזוג פוגל ושלושת ילדיהם באיתמר [2011]. בני משפחות עוואד מקבלים, על פי נתוני משרד הביטחון, כ-10 אלף שקלים מדי חודש.
בכיר אחר בתנועת הפת"ח אומר לאל-מוניטור כי עיתוי פרסום תזכיר החוק הישראלי והכוונה לקצץ בתקציב הרשות באמצעות נתונים אותם הוא מגדיר "שקריים ומופרכים", נועדו לפגוע ברשות הפלסטינית. לדבריו, בעוד שר הביטחון ליברמן נוקט מדיניות של הבלגה בעזה, הוא פועל באופן שיטתי לפגוע באבו מאזן, "שנוא נפשו, כדי להביא אישיות פלסטינית אחרת שהוא מעדיף" (כוונתו כך נראה לבכיר הפת"ח לשעבר מוחמד דחלאן, שבעבר נפוצו ידיעות כי ליברמן מעוניין לראותו בתפקיד יו"ר הרשות במקומו של אבו מאזן).
בשיחות עם בכירים בפת"ח הם מציגים שורה של טיעונים קונספירטיביים אותם הם מייחסים לישראל ולארה"ב. אבל בעוד חוק "טיילור פורס" ותזכיר החוק שיזם ח"כ שטרן הם מבחינת ארה"ב וישראל מהלך הגנתי נדרש ומוצדק, הפלסטינים מעדיפים לפרש זאת כמזימה נגד הרשות הפלסטינית ובעיקר נגד עומד בראשה אבו מאזן.