גל הפיגועים בגדה ביום חמישי האחרון [6 בפברואר], שלושה ביום אחד, שיוחסו בישראל כתגובת נגד פלסטינית ספונטנית לפרסום תוכנית טראמפ, הביא לכך שההסלמה ההדרגתית האחרונה בעזה זכתה לכאורה להתייחסות רצינית יותר של מערכת הביטחון. כבר שבועיים, כמעט מידי יום, משוגרים משטח הרצועה אל ישראל בלוני נפץ, פצצות מרגמה ורקטות. במערכת הביטחון התייחסו לזה עד כה בשלווה מסוימת, כחלק משגרה שצה"ל ותושבי הדרום יכולים להכיל. בהתאם לכך תגובת צה"ל הייתה מינורית יחסית. תקיפות חיל האוויר על מה שהוגדרו כ"יעדי חמאס" בוצעו תוך נקיטת משנה זהירות שלא לפגוע בחמושים או חלילה באזרחים בעזה כדי שלא לדרדר את האזור להסלמה אלימה; בוודאי לא תוך כדי המשבר הפוליטי בישראל והבחירות שייערכו בחודש הבא.
שר הביטחון נפתלי בנט, שדרש לפני מינויו לתפקיד תגובה קשה לטרור הבלונים וירי הרקטות מעזה, מסתפק בעת האחרונה בציוצים בזכות סיפוח הגדה כמסרים למצביעי הימין. לצה"ל הוא נותן לעשות את מה שהצבא עושה בעזה כבר שנים – תגובות לא אפקטיביות ולא מרתיעות. אבל ביום חמישי בנט כרך לפתע את הפיגועים בגדה עם ההסלמה בעזה וקשר הכל כתגובה ל"עסקת המאה". בהודעה שפרסמה לשכתו נאמר: "צה"ל יגביר את מוכנות הכוחות ביהודה ושומרון לקראת סוף השבוע, לצד משוואת תגובה תקיפה מול שיגור הבלונים מרצועת עזה". בנט התעלם מכך שלהצהרות הסיפוח שלו יש משקל בהסלמה יותר מתמיד, נוכח תפקידו כשר הביטחון.
גם הרמטכ"ל אביב כוכבי, שקיים הערכת מצב בחטיבה המרחבית עציון סמוך לבית לחם, לא עשה הפרדה בין הזירות. "אין לנו שום כוונה לאפשר לטרור להצליח", הוא אמר, "טרור הוא גם אבן, בקבוק תבערה או בלוני נפץ. הפעולות האלה לא יצליחו. צה"ל ממוקד לזירה הפלסטינית בשבועות האחרונים ואנחנו נעמיד מענה חד וברור לאירועים האלה".
אף מבחינת התקשורת הישראלית, הפיגועים בגדה ביום חמישי הכניסו את האירועים בדרום תחת הכותרת "הסלמה ביטחונית מאז עסקת המאה".
צה"ל יודע להתמודד עם גל טרור מאורגן או עממי בגדה. החשש מקריסת הרשות הפלסטינית והתפרצות גל טרור בעקבות כך, הביא את מערכת הביטחון להכין תוכניות פעולה מפורטות לתרחישים שכאלה. עם זאת, חלק מההערכות בשנה האחרונה היו שהציבור הפלסטיני עייף ומותש, ומגלה חוסר אמון בהנהגתו של אבו מאזן. לכן ספק רב אם ייענה לקריאות הפת"ח להתקומם. עם זאת במערכת הביטחון לא הקלו ראש בדברים שיוחסו לאבו מאזן בשיחה סגורה עם כל ראשי הפת"ח בשבוע שעבר [27 בינואר]. "אנו זקוקים להסלמה של ההתנגדות העממית בכל המוקדים והתגייסות של כל הצעירים. לא לעזוב את הרחוב. עמדתנו בימים הקרובים תהיה מאוחדת ויש לעקוב אחר עמדותיהם של חמאס והג'יהאד האסלאמי. נהיה במצב חירום בימים הקרובים ונזמין את כולם לבוא אלינו. אנחנו צריכים את כולם", צוטט אבו מאזן.
גורם ביטחוני ישראלי ששוחח עם אל מוניטור מעריך כי הדברים הללו הודלפו במכוון, משתי סיבות. האחת, להעביר מסר לציבור הפלסטיני בגדה שהיו"ר משיב מלחמה ל"תוכנית ההשפלה של טראמפ"; השנייה, להראות לישראל שהיא עלולה לשלם מחיר כבד על צעדים חד צדדיים שתבצע.
אבל הירי מעזה ושיגור בלוני הנפץ החלו עוד לפני ה-28 בינואר, יום פרסום תכנית טראמפ. ואכן, במערכת הביטחון יודעים היטב כי יש הבדל בין שתי הזירות – זו של הגדה וזו של עזה. ההסלמה בעזה היא לא בגלל תוכנית טראמפ אלא בעקבות התרופפות השליטה של חמאס ברצועה. הסיפור של עזה מורכב ודורש צעדים שונים ואחרים מתקיפות יעדים כאלה ואחרים, שלא יביאו לשינוי המציאות ונדמה כי נועדו בעיקר לרצות את דעת הקהל בישראל ולהרגיע את תושבי הדרום השוהים בחדרי ביטחון.
החודש החל תהליך הבחירות של מועצת השורא של חמאס. בסופן בעוד מספר חודשים (תלוי בתוצאות ותלוי באירועים) יוכרז מנהיג התנועה. ראש הלשכה המדינית איסמעיל הנייה לא שב לרצועה מאז שיצא ממנה בחודש דצמבר [2019], מחשש שהמצרים לא יתנו לו להיכנס כ"עונש" עקב ביקור התנחומים שקיים בטהרן לאחר חיסולו של קאסם סולימאני.
הבחירות בחמאס יוצרות תמיד מחנות ופילוג ומאבק על מוקדי כוח. הפעם המאבק הוא סוער וטעון מתמיד, על רקע המחלוקת סביב תוכנית ההסדרה עם ישראל. זו תקועה ואיש אינו יודע להעריך איך תתקדם ומתי. סיבה נוספת למתיחות בין המחנות השונים בחמאס נוגעת להתרחקות ממצרים ולהתקרבות לטהרן. רבים סבורים שחמאס היא תנועה מאורגנת, אשר קבלת ההחלטות בה היא סדורה ומקובלת על כלל חבריה. בפועל, חמאס מתנהלת כמו כל תנועה פוליטית שיש בה מאבקי כוח, עימותים פנימיים ורצון של חברים להרשים את מצביעיהם. וכשיש מתיחות בתנועה, זה מביא להתרופפות בשטח. בעיקר כאשר אין זה הזמן הנכון לאף מנהיג פוליטי בתנועה לגלות פרגמטיות; אוי לו להיתפס כחלש או כנוע.
מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר נתפס כאחד הדוחפים המרכזיים להסדרה עם ישראל. כעת הוא נאלץ ליישר קו עם הקו הניצי בתוך התנועה, הקורא להסלמת "המאבק העממי" מחד והמאבק המזויין מאידך. כלומר בחמאס נותנים אור ירוק לחידוש הפגנות הגדר ושיגור הבלונים וכן לשיגור רקטות ומרגמות לעבר יישובי עוטף עזה, כשייתכן שישוגרו רקטות ארוכות טווח לערים מרוחקות כמו אשדוד, אשקלון ובאר שבע, תלוי כמובן באופן התגובה של ישראל.
צה"ל מגיב באופן מאופק ברצועה מתוך הבנה שאין לישראל כרגע מדיניות לגבי הרצועה ואין מי שיקבל אחריות למבצע רחב אם תיגרר אליו. הבעיה תהיה אם נתניהו, בנט או הרמטכ"ל כוכבי יתעקשו על משוואה אחידה בין עזה לגדה. ישראל במקרה כזה עלולה להיגרר עמוק לתוך הזירה הפלסטינית ולמצוא את עצמה בשתי חזיתות בעת ובעונה אחת, בגדה ובעזה, ואין לדעת מה יהיו ההשלכות.