דילוג לתוכן העיקרי

בריאות לתושבי עזה, חומת מגן לישראל

בישראל מעריכים כי הקמת בית חולים חדש על גבול ישראל-עזה תשפר את מערך הבריאות הקורס ברצועה ותחייב את חמאס לשמור על שקט באזור הגבול כדי לא לפגוע בתפקוד בית החולים ולסכן את החולים ואת הצוות הרפואי והמתנדבים שיפעילו אותו.
RTR42A0N.jpg

השבוע [יולי 2019] החלו מדידות לקראת הקמת בית חולים שדה לתושבי עזה, סמוך למעבר ארז, על שטח של 40 דונם. ביצוע המדידות אושר על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו במסגרת ההבנות עם חמאס.

בית החולים יוקם, כמעט כמו כל פרויקט כלכלי ברצועה, במימון קטארי אך על בסיס תשתית, ידע, ניסיון ומשאבים של ארגון אמריקאי בשם NGO FRIENDSHIP. רוב אנשי הארגון הם מתנדבים מכל רחבי העולם המגיעים לאזורי מלחמה עקובים מדם או לאזורים מוכי רעב כדי לסייע לאזרחים.

הארגון הפעיל בשנים האחרונות בסוריה בית חולים שדה, ועם שוך הקרבות הוחלט להעבירו לרצועת עזה. באופן הזה המבנים, אוהלי הענק, הציוד והצוות הרפואי והפרה רפואי ייובאו מסוריה לעזה. יהיו בו 16 מחלקות אשפוז מתקדמות והוא ינוהל כאמור ע"י צוות רפואי בינלאומי.

בית החולים החדש לא יחליף את בית החולים "שיפא" בעזה וגם לא את בתי החולים ברפיח ובחאן יונס. אמנם יהיו בו כמו בכל בית חולים מחלקת יולדות, מחלקת ילדים ומחלקות פנימיות, אך עיקר משימתו תהא לאבחן חולים במחלות גנטיות או מחלות מסכנות חיים ולהפנותם לטיפולים מצילי חיים בישראל או לבתי חולים במזרח ירושלים ובגדה. מערך איתור המחלות ומיון החולים אמור להיות מהיר ויעיל יותר מהקיים היום, ולשפר בכך את מערך הבריאות הקורס של תושבי הרצועה.

חזון הקמת בית חולים מודרני, רחב ממדים עם ציוד רפואי משוכלל רצועת עזה עתיד להתגשם בזכות הכיס הקטארי הפתוח ורוח ההתנדבות של הארגון האמריקאי, אך אין זה מספיק כשמדובר באזור כה נפיץ ובמערכת יחסים מורכבת בין חמאס לישראל.

לאחר שישראל הכירה בצורך והסכימה להקמת בית חולים חדש ברצועה, התחיל השלב הפוליטי שבישראל מכנים אותו "השלב הביטחוני". כלומר, מבחינת ישראל יש כאן הזדמנות לשפר עמדות מול חמאס ולאלץ אותו לפעול על פי כללי משמעת חדשים.

לצורך הקמת בית החולים ברצועה יש לשנע מסוריה את המבנים, האוהלים והציוד של בית החולים שפעל שם. בישראל מעוניינים שכל אלה יעברו דרך היבשה מסוריה לישראל, אף כי מדובר במבצע לוגיסטי ביטחוני מורכב. סביר יותר כי בסופו של דבר בית החולים יפורק ויועבר דרך הים, מנמל לימסול לנמל אשדוד, ומשם במשאיות למחסום ארז.

במבצע "צוק איתן" [2014] הקימה ישראל בית חולים שדה במעבר ארז במטרה להעניק טיפול רפואי לפלסטינים שנפגעו בקרבות, אבל בית החולים נותר שומם. בישראל טענו אז כי חמאס מנע מפצועים להגיע לבית החולים הישראלי, אבל ניתן להסביר זאת גם אחרת. הפלסטינים שנפגעו מאש צה"ל היו נחשבים לבוגדים בעיני תושבי הרצועה אילו היו מבקשים מ"האויב" שיטפל בפצעיהם.

עכשיו הסיפור הוא אחר. בית החולים שיוקם אינו ישראלי, אף כי ימוקם בשטח הנושק לגבול עם ישראל. מבחינת חמאס המדובר בשטח הנמצא בשליטתו, אבל מנהיגיו בוודאי מבינים מדוע ישראל התעקשה שבית החולים יוקם באזור מעבר ארז, כחצי קילומטר מטרמינל היוצאים והנכנסים, באזור שהפלסטינים מכנים "חמסה". בעבר ישבו שם אנשי הרשות הפלסטינית לצורך בידוק היוצאים והנכנסים, אך מאז הפיכת חמאס ב-2007 תפסו את מקומם אנשי הארגון.

"רשמית, השטח הוא בשליטת חמאס", אומר מקור ביטחוני ישראלי לאל-מוניטור, "אבל 'חמסה' נמצא במרחק הושטת יד מישראל ואין צורך במשקפת כדי לראות מי האנשים העובדים שם ומי החולים המתאשפזים במחלקותיו".

לדברי המקור, ישראל הציעה לרשות הפלסטינית להיות חלק מהפרויקט, "אבל אבו מאזן מתנגד לכל מגע עם חמאס ולכל קשר עם הרצועה. מאז שהוא החליט על התנתקות מוחלטת (מהרצועה) אין לו עניין יותר בעזה".

ישראל אינה מעוניינת לשלוט על בית החולים אלא בהצלה ושיפור המערך הרפואי ברצועת עזה. "עם זאת", כך לדברי המקור הביטחוני, "הקמת בית חולים על גבול ישראל-עזה תהווה 'חומת מגן'. מנהיגי חמאס ברצועה מעוניינים מאוד בהקמתו של בית החולים הזה, שייתן מענה לשני מיליון תושבי עזה, והם ישמרו מעתה על שקט באזור הגבול כדי לא לפגוע בתפקוד בית החולים. הם לא יעזו לסכן את החולים ואת הצוות הרפואי. קרבתו של בית החולים למעבר ארז תאפשר לצוותים הרפואיים ולמתנדבים להרגיש בטוחים יותר".

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in