דילוג לתוכן העיקרי

סיקור פרשיות נתניהו בתקשורת הפלסטינית מהול בקנאה

RTX2UHUI.jpg

התקשורת הפלסטינית עוקבת בעניין רב אחר ההתפתחויות הסוערות בתיקי החקירה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ומסקרת באופן שוטף את האירועים בישראל – במקרים רבים בנימה צינית, לעתים אפילו בהנאה בלתי מוסתרת בתקווה לראותו פורש עם אות קלון על מצחו. ועדיין, כל העיתונאים הפלסטינים ששוחחנו עמם לצורך כתבה זו משתאים ומתפעלים מהתפקיד שממלאת התקשורת הישראלית בכל פרשות נתניהו – בלי חשש ובלי מורא.

"אני עוקב אחר כל הדיווחים ומכיר את כל הנפשות הפועלות", אומר לאל-מוניטור עיתונאי ותיק בעיתון היוצא לאור בגדה. בעבר הוא היה אסיר בכלא הישראלי וריצה תשע שנות מאסר. לדבריו, האסירים הפלסטינים לדורותיהם צופים בבתי הכלא הישראלים בטלוויזיה הישראלית, רואים את מהדורות החדשות וסופגים את הלכי הפוליטיקה הישראלית.

"אנחנו למדנו את ההליך הדמוקרטי של הצבעה בקלפי", הוא אומר, "האסירים אימצו זאת כדי לבחור באופן דמוקרטי לחלוטין את הנהגת האסירים תוך הקפדה על חופש הצבעה. לאחר הקמת הרשות הפלסטינית ההליך הדמוקרטי אומץ לבחירות של הנשיא והפרלמנט". לדבריו, האסירים לא אימצו את המערכות הפוליטיות של מדינות ערביות אלא את מה שספגו מ"האויב הישראלי". אבל, הוא אומר בצער רב, "לא הצלחנו ליישם אצלנו ולהרגיל את מנהיגינו לחופש עיתונות".

לא אחת פורסם כי ההנהגה הפלסטינית נגועה בשחיתות עמוקה. זו מעסיקה את הציבור הפלסטיני, אך לא באה לידי ביטוי בתקשורת הפלסטינית. תחקירים על שחיתות מועברים בדרך כלל לידי סוכנויות ידיעות בינלאומיות, כך האצבע לא מופנית ישירות למוסד תקשורתי פלסטיני שניתן לסגור או להתנכל לו.

למשל, ב-2015 נחשפה פרשת שחיתות ברשות הפלסטינית ע"י סוכנות הידיעות AP. ב-2016 נתונים של הגוף למלחמה בשחיתות בראשו עמד ראפיק אל-נאטשה נחשפו בפני סוכנות רויטרס.

הגדיל לעשות קצין מודיעין לשעבר ברשות הפלסטינית, פהאמי שבאנה, שהעדיף למסור עדויות וקלטות על שוחד ברשות ובתנועת הפת"ח וכן פרשיות מין ברשות הפלסטינית לידי כתב ערוץ 10 לעניינים ערביים צביקה יחזקאלי, ולא לידי עיתונאים מקומיים. הסיבה ברורה: איש ברשות לא היה מעז לפרסמם. לאחר הפרסום בערוץ תקשורת "של האויב", סיפר שבאנה כי אבו מאזן הבטיח לו לפעול למיגור השחיתות. מאז אגב לא נשמע עוד קולו. 

"אנחנו מכירים היטב את העיתונאים בישראל שמחפשים את נתניהו וחושפים את המעשים שלו", אומר לאל-מוניטור עיתונאי משכם. הוא נוקב בשמות העיתונאים הישראלים שביצעו תחקירים ומהווים לדבריו מודל לחיקוי והערצה לעיתונאים ברשות הפלסטינית: "אנחנו אוהבים את רביב דרוקר, ואת אמנון אברמוביץ', וגם את גיא פלג שפידח את נתניהו, ואת בן כספית (עמיתנו מאל-מוניטור)". לדבריו, הם עושים עבודה שכל עיתונאי ברשות רק יכול לחלום לעשותה. "פה זה לא פחות חשוב", הוא אומר, "העם שלנו היה חי חיים טובים יותר, אם רק יכולנו לעשות את העבודה שלנו ולחשוף את כל הגניבות שאנחנו רואים יום יום ברשות, בהנהגה למעלה, ואפילו למטה בהנהגות המקומיות". 

עיתונאי פלסטיני המועסק באחת מסוכנויות הידיעות הזרות אומר לאל-מוניטור, שהעיתונאים בגדה יודעים שתחקיר עיתונאי אמיץ כפי שעורכים בישראל עלול להסתיים ברצח. לטענתו, האשם העיקרי בכך הוא הכיבוש הישראלי. "אם לא היה כיבוש אולי היינו מצליחים לבנות מערכת שלטון פתוחה יותר, כמו שלכם", הוא מסביר, "והרי למדנו מכם המון".

ברצועת עזה מספר העיתונאים הוא ככל הנראה הגדול ביותר בעולם יחסית לגודל האוכלוסייה. חלק מהעיתונאים השולטים בשפה העברית מועסקים ביחידת מעקב לתקשורת הישראלית שמפעיל חמאס. זוהי יחידת מודיעין גלויה העוסקת באיסוף אינפורמציה מהתקשורת הישראלית, בדומה ליחידת המודיעין הישראלית "חצב" הנסמכת על מקורות גלויים.

עיתונאי מעזה שעבד בעבר ביחידת מעקב זו של חמאס, אומר לאל-מוניטור כי העיתונאים דוברי העברית המלקטים את האינפורמציה מתפעלים ממקצועיותם של העיתונאים הישראלים ומכך שהם אינם חוששים להביע את דעותיהם כלפי ראשי השלטון בישראל. על חופש העיתונות בישראל הוא מדבר בקנאה והערכה רבה.

לדברי עיתונאי אחר בעזה, הלך הרוח ברצועה הוא שחמאס נכשל בהנהגת העם ודואג רק לקרובים לצלחת, אבל פרסום עיתונאי שכזה יסתיים במעצר מיידי. "ראינו את זה (את השחיתות) מאז שחמאס עלו לשלטון ועכשיו במיוחד, כשהמצב קשה ואין מה לאכול. לאנשים שלהם הם דואגים בתשלום משכורות בזמן וגם בחלוקת אוכל ודלק. ומה עם האחרים? אם היינו יכולים לפרסם את זה אולי הכל היה נראה אחרת. כמו אצלכם", הוא מסכם בצער.

למרות הכל, העיתונאים הפלסטינים בגדה ובעזה תמימי דעים ולא חוסכים את שבט ביקורתם מכך שהתקשורת הישראלית פועלת בחופשיות עד שזה מגיע לסוגיות ביטחוניות, בעיקר כלפי הפלסטינים. "אתם עצמאים וגיבורים עד שזה מגיע לכיבוש", אומר לאל-מוניטור עיתונאי פלסטיני, "כשיש בלגן והצבא שלכם עושה את מה שעושה, אתם הופכים לחיילים ממושמעים. אתם לא מקצועיים עד הסוף".

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in