דילוג לתוכן העיקרי

חזרת מצרים: הקסם שמושך ישראלים לסיני חרף איומי הטרור

למרות האזהרה החריפה מצד המטה לביטחון לאומי מפני הטרור של דאע"ש, גם בפסח הזה עשרות אלפי ישראלים נוהרים לסיני. יפתח שוע, מנהל קבוצת פייסבוק פופולרית לנופשים בסיני, מסביר: "רק לפני כמה ימים היה פיגוע בסרי לנקה, ולא הייתה לשם אזהרת מסע"
Tourists are seen on a beach at the Sinai Peninsula, the Gulf of Aqaba, Egypt July 12, 2018. Picture taken July 12, 2018. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh - RC16DE463370

בחג הפסח מציינים היהודים את יציאתם של בני ישראל ממצרים, שארעה לפי המסורת בסביבות המאה ה-13 לפני הספירה. אבל 3,300 שנה לאחר ששועבדו לעבדים ע"י הפרעונים, הישראלים שבים אל מצרים בהמוניהם, כולל משפחות עם ילדים. הפעם, המצרים מארחים אותם ברוחב לב. אלא שלפי מערכת הביטחון הישראלית, ההרפתקה הזו מסוכנת מאוד.

בימים האחרונים הרמקולים שבמעבר טאבה המוביל לסיני מכריזים במונוטוניות אזהרת מסע לעוברים את הגבול. בהודעת המטה לביטחון לאומי, שעודכנה ביום שלישי השבוע [23 באפריל], אזהרת המסע מוגדרת ברמה החמורה ביותר – "איום קונקרטי גבוה מאוד". בהודעה נכתב כי "נמשך האיום החמור למימוש פיגועי טרור נגד תיירים בסיני, לרבות ישראלים, בטווח הזמן המיידי. ברקע לכך, בין השאר, פעילותו המתעצמת של 'מחוז סיני' (שלוחת דאע"ש באזור) בחודשים האחרונים". ההודעה כוללת המלצה של המטה ללוחמה בטרור לכל הישראלים הנמצאים בסיני "לצאת לאלתר מהאזור ולשוב ארצה", ולכל אלו המבקשים לצאת לסיני "להימנע מלעשות זאת".

הישראלים מצדם לא מתרגשים מהאזהרות ונוהרים בהמוניהם לסיני. ההערכה היא כי לפחות 40 אלף ישראלים, בהם משפחות עם ילדים, חוגגים את פסח בחצי-האי. המספר הזה משקף עלייה של 20% לעומת פסח בשנה שעברה. חלק מהנופשים הגיבו לאזהרות מפני דאע"ש בשעשוע וזלזול. למשל כתבת הארץ, לי ירון, שפרסמה ציוץ עם תמונה של פיזור עשן נגד יתושים בחושות בסיני, וכתבה: "דאעש של יתושים מצריך צעדים קיצוניים". הנהירה לסיני גם סיפקה לישראלים כוכבת טלוויזיונית חדשה ומשעשעת, הדסה בניזרי מירושלים, שהריאיון שהעניקה לערוץ 12 בו הגיבה בגיחוך לסכנות ("אנחנו יותר ישראלים ממצרים כאן") חרך את הקשת.

יעקב נגל, מי שהיה עד לפני שנתיים ראש המטה לביטחון לאומי, מציע לא להקל ראש באיומים. "זה שהיו אזהרות (בעבר) שלא התממשו, זה לא אומר שהמזל ימשיך להאיר פנים להרפתקנים", הוא אומר בשיחה עם אל-מוניטור. "ישראלי שנכנס לסיני הוא מטרה מבחינת דאע"ש. יש תופעה אצל הישראלים שנקראת 'לי זה לא יקרה', אבל אנחנו בפירוש לא יכולים לסמוך על כוחות הביטחון המצריים. אני לא מצליח להבין את קלות הראש של הישראלים שנוהרים לסיני. אם הבן שלי היה מבקש לצאת לסיני, הייתי עוצר אותו בכוח".

בשנים האחרונות סובלת סיני ממתקפות טרור משמעותיות. האחרונה שבהן שכוונה נגד ישראלים הייתה ב-2004. 34 בני אדם נהרגו אז, בהם 12 ישראלים. מתקפת טרור אחרת נערכה ב-2015. אז הופלה טיסה 9268 של מטרוג'ט. 224 נוסעים, רובם אזרחי רוסיה, נהרגו. בתקופה האחרונה הממשל המצרי עושה מאמץ להחזיר לסיני את התיירים הרוסים. כפי שדווח באל-מוניטור, הנשיא עבד אל-פאתח אל-סיסי נפגש (6 באפריל) במיוחד בנושא הזה עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, והשניים סיכמו על חידוש קו הטיסות בין רוסיה לשארם א-שייח. רשימת ההתקפות הקשות בסיני כוללת גם את זו שלפני כשנה וחצי [נובמבר 2017] בה נרצחו מעל 250 בני אדם בפיגוע של דאע"ש. בנוסף, מעת לעת מתפרסמים דיווחים על פיגועים קטנים יותר.

"אזהרת המסע לסיני קיימת מעל 12 שנים", אומר לאל-מוניטור יפתח שוע, מנהל קבוצת הפייסבוק הפופולרית ביותר לנופשים בסיני "סיני טיפים והמלצות". לדבריו, "איומי טרור הם נחלתן של ערים מרכזיות בעולם כולל פריז וירושלים. רק לפני כמה ימים היה פיגוע בסרי לנקה, ולא הייתה לשם אזהרת מסע. ביטחון מוחלט יש רק במקלט אטומי. ברור שיש סיכון, אבל הוא כנראה לא גדול יותר מיעדים נוספים בעולם, שרבבות מטיילים בהם למרות הסיכונים"

משפחת מאיר מיהוד נסעה ביום שלישי [29 באפריל] לסיני, למרות אזהרת המסע החריפה. בשיחה עם אל-מוניטור מסיני הם מסבירים את החלטתם. "היינו בקיץ בסיני וראינו מקרוב שזה לא מפחיד. יש פער בין האיומים בארץ לתחושת הביטחון כאן בסיני", אומר אב המשפחה אלי, שיפוצניק במקצועו. "אכן יש איזה חשש בלב, אבל מה האלטרנטיבה? גם בישראל מסוכן וגם בפריז ובלונדון יש פיגועים. אז נשב כל היום בבית מפוחדים?"

בפסח לפני שנתיים [אפריל 2017], בעקבות מתקפה שביצע דאע"ש על כנסיות במצרים, התקבלה החלטה תקדימית במערכת הביטחון הישראלית לסגור את מעבר טאבה. המהלך גרר אז עתירה לבג"ץ מצד הנופשים. מבחינת משפחת מאיר, העובדה שהמעבר לא נסגר בפסח הנוכחי מלמדת שהסכנה לא ממשית. "כשבאמת היה מסוכן, סגרו את הגבול ולא אפשרו לעבור. אם לא סגרו עכשיו כנראה שמדובר בהתרעה כללית שלא אמורה למנוע מאיתנו להגיע (לסיני)", קובע אלי.

מבחינת יעקב נגל, שבתקופתו נסגר מעבר הגבול, ההסתמכות הזו קלושה. "יש התרעה ברמה הגבוהה ביותר, רמה 1, וזה ממש לא משחק. אני לא יכול להתייחס להחלטה (הנוכחית) שלא לסגור את הגבול, כי אני לא במטה לביטחון לאומי היום. אבל זו ממש לא הוכחה לכך שהסכנה פחותה".

מה שמושך את הישראלים לסיני, בין היתר, זו הקרבה הגיאוגרפית המאפשרת כניסה עם רכב ישראלי לחצי-האי, וכמובן מחירי האירוח הזולים. "אנחנו זוג ושני ילדים, החופשה הזו תעלה לנו 2,000 שקל כולל הכל", אומר אלי. "אין מחירים כאלו בארץ, לא בפסח ולא כל השנה".

שוע מודה כי המחירים הזולים בסיני הם פקטור מרכזי בקסם של המקום בעיני הישראלים. "המחירים ממש מצחיקים, אף שבתקופת החגים הם כמובן עולים", הוא מסביר. "חושה בדיונה הגדולה בנואבה תעלה לא-בעונה משהו כמו 40 שקל כולל ארוחת בוקר. מלון חמישה כוכבים לזוג פלוס ארוחת בוקר יעלה משהו כמו 100-80 שקל לאדם. ברמה פחות טובה אפשר למצוא גם ב-50 שקל. גם התנועה ממש זולה: אוטובוס מטאבה עד שארם א-שיח, מרחק של כ-220 ק"מ, יעלה כעשרה שקלים בלבד".

עם זאת, לדברי שוע, המחירים הם רק חלק מהסיפור. "לסיני יש קסם שקשה להסביר. ברגע שאתה עובר את הגבול אתה מרגיש את השלווה. מי שבא פעם אחת, חוזר שוב ושוב. זה מעבר בין ציוויליזציות. אני אישית חושב שהסתגרות וחרדה הם ניצחון לטרור והמשך החיים הוא ניצחון על הטרור. אנחנו לא מעודדים אף אחד לנפוש בסיני, אבל אנחנו מציבים את האיום בפרופורציה".

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in