ביום שני האחרון [11 בפברואר] תקפו טנקים של צה"ל עמדות של צבא סוריה סמוך לגבול עם ישראל, במרחב קוניטרה. מדובר בתקיפה חריגה מסוגה: בדרך כלל מפעילה ישראל את חיל האוויר שלה על מנת לתקוף מטרות איראניות במרחב הסורי. הפעם, לאור הטווחים הקצרים, היו אלה טנקים שירו בכינון ישיר על עמדות סוריות, גרמו נזק לתשתיות וכנראה פגיעות במי שאכלסו את העמדות. באותו היום פורסם בסוריה ששני איראנים נהרגו בתקיפה, אחר כך תוקנו הדיווחים למספר פצועים בלבד. על פי דיווחים אחרים, בתקיפה השתתף גם מטוס ישראלי. צה"ל סירב להתייחס לאירוע הזה וחזר ל"מדיניות העמימות" שאפיינה אותו בהקשר לפעילות בסוריה, בטרם ניגפה בפני מדיניות ההתפארות והתרברבות שהוביל ראש הממשלה נתניהו.
העמימות הזו שרדה פחות מיממה. ביום שלישי בערב [13 בפברואר] המריא ראש הממשלה נתניהו לפולין ובשדה התעופה, מול המצלמות, לקח אחריות על התקיפה: "אנחנו מפעילים הרבה מאוד אמצעים והרבה מאוד גורמים נגד התוקפנות האיראנית...גם את הניסיונות שלהם להתבסס בסוריה אנחנו בולמים פעם אחר פעם, יום אחרי יום...כולל אתמול. אני יכול להגיד לכם חד משמעית שהלחץ הכלכלי על איראן מורגש, אנחנו רואים את השבר הכלכלי משפיע, אנחנו רואים קיצוץ של תקציבים, של כוחות, משיכה של כוחות, בכל הזירות מסביב בלי יוצא מן הכלל, בסוריה, בלבנון, גם בעזה, במערכות של נשק חשובות מאוד שאיראן מתקשה להציב, בין השאר בגלל הבעיות התקציביות ובגלל ההתנגדות האקטיבית הצבאית של ישראל".
לא כולם בצבא אהבו את החשיפה המפורטת הזו של ראש הממשלה, אבל נתניהו הוא גם שר הביטחון ויש באפשרותו להשליט את מרותו על צה"ל. הבחירות יתקיימו בעוד פחות מחודשיים ולנתניהו, שמאותגר כעת על ידי שני רמטכ"לים לשעבר (בני גנץ ובוגי יעלון), יש עניין להמשיך לטפח את תדמיתו כ"מר ביטחון", שסופגת לאחרונה מהלומות בסרטוני קמפיין חדים מטעמו של גנץ, הלוחצים על נתניהו במקומות רגישים: התשלומים החודשיים לחמאס, המבוצעים על ידי קטאר ובתמיכת ישראל; חוסר האונים מול חזית עזה; ואפילו ההתנתקות בשנת 2005, בה תמכו נתניהו ומרבית שריו. בכל אלה משתמש עכשיו גנץ נגד נתניהו, שעונה לו דרך פעילות צה"ל בסוריה. שום דבר טוב לא יכול לצאת מכל זה.
הסיפור האמיתי הוא המשך המאבק הישראלי נגד ההתבססות האיראנית-חיזבאללאית בסוריה. רובו של המאבק הזה ניטש בחזיתות אחרות, באזור דמשק ובמקומות נוספים. אבל הוא ניטש גם בגולן הסורי ולאחרונה ביתר שאת. חלומו של נסראללה, בגיבוי איראני, הוא לפתוח לישראל "חזית שנייה" על הגדר ברמת הגולן.
צה"ל כבר השמיד בעבר וסיכל שני ניסיונות להקים באזור רשתות שיפעילו טרור נגד ישראל. כעת מתברר שהחברים חסן נסראללה וקאסם סולימאני רחוקים מלוותר. חזית חשאית אך קטלנית ברמת הגולן תאפשר לנסראללה להגיב בכוח על תקיפות ישראל בסוריה, מבלי לפרוץ את כללי המשחק הקשיחים שנהוגים בין הצדדים מאז מלחמת לבנון השנייה [2006]. במסגרת הכללים הללו, ישראל לא תוקפת בלבנון וחיזבאללה לא תוקף את ישראל מלבנון. לכן, הארגון זקוק לחזיתות אחרות כדי לתקוף מהן. רמת הגולן מועמדת לחזית כזו. אם משמרות המהפכה וחיזבאללה יצליחו לשתול בגולן הסורי מערכת עצמאית המסוגלת לגבות מישראל מחיר, זה יהיה הישג כביר. מה שקרה ביום שני בשש וחצי בערב מעיד כי אין שום סיכוי בעולם שישראל תניח לזה לקרות.
ישראל, כאמור, כבר סיכלה ניסיונות דומים בעבר כך על פי פרסומים זרים: בין היתר, נהרג הטרוריסט סמיר קונטאר [דצמבר 2015], ששוחרר מהכלא הישראלי ומיד התגייס לטובת הקמת רשת טרור לטובת חיזבאללה בגולן. עוד לפניו [ינואר 2015] הגנרל האיראני עלי מוחמד אללה-דאדי מצא את מותו המוקדם, תוך כדי ניסיון לפתוח לישראל חזית בגולן.
למרות כל זאת, מתברר שסולימאני לא נרתע וממשיך במאמצים לבסס את איראן וחיזבאללה בסוריה בכלל ובגולן בפרט. בישראל יש גורמים ביטחוניים המביעים הערכה לעקשנותו של סולימאני: "האיראנים בלחץ כבד, הכלכלה שלהם מתפרקת והם חוטפים מכות לא קלות בזירה, אבל סולימאני לא ממצמץ וממשיך בכל הכוח. ברמה המקצועית, זה ראוי להערכה", אמר לאל-מוניטור גורם ישראלי צבאי בכיר לשעבר.
ההערכה היא כי בחודשים האחרונים מנסים אנשי חיזבאללה להסתנן לגולן במסווה של חיילים סורים. יחד איתם, כמו תמיד, מגיעים גם שליחיו של הגנרל סולימאני, אנשי משמרות המהפכה. הם אמורים להניח את התשתית למערכת של איסוף מודיעין והפעלת טרור שתופנה מערבה, לישראל.
על פי כמה פרסומים השבוע, צה"ל תקף ביום שני, בין השאר, גם מערך של מצלמות תרמיות משוכללות שהוצבו בגזרה במטרה לעקוב אחר הפעילות הישראלית. צחוק הגורל הוא שאחד האתרים שהותקפו, על פי פרסומים בסוריה, הוא "בית חולים נטוש". מדובר בבית החולים שהקימה ישראל לטובתם של תושבי האזור הסורים במסגרת מבצע "שכנות טובה" בו סיפקה ישראל שירותים רפואיים לפצועים במלחמת האזרחים הסורית. כעת, על פי החשש בישראל, הופך בית החולים הזה לעמדה קדמית נגד צה"ל.
כל זה קורה לאחר שהנשיא אסד השלים את השתלטותו על הגולן וגייס מחדש את האוכלוסייה המקומית, כולל הכפרים הדרוזים, לנאמנות למשטרו. ישראל מוצאת את עצמה עכשיו ניצבת מול אותם כפרים להם סייעה בהתמדה ובהשקעה לא מבוטלת במשך שנים ארוכות. האירועים האלה מעוררים מחדש את אלה במחנה הישראלי שמכים היום על חטא ומבכים את החמצת ההזדמנות ההיסטורית להפיל את משטר אסד. "יכולנו לעשות את זה בקלות יחסית בשנים בהן אסד התנדנד והיה תלוי על בלימה, אבל העדפנו להימנע מכך", אמר לאחרונה לאל-מוניטור קצין ישראלי בכיר ביותר לשעבר, "היום אנחנו משלמים את המחיר עם ציר שיעי שמתחיל במפרץ הפרסי ונגמר בביירות ועל הגדרות שלנו. כמה חבל".