ישראל וטורקיה נמצאות, שוב, על מסלול התנגשות. הסיבה הרשמית, לפחות הפעם, אינה המצור על עזה או התהליך המדיני, אלא הר הבית. הקבינט המדיני-ביטחוני בישראל אמור להקדיש את אחת מישיבותיו הקרובות לפעילות ולהשפעה ההולכת וגוברת של נשיא טורקיה רג'ב טאיפ ארדואן על הר הבית, באמצעות שורת עמותות שהוא מממן על ההר ובראשן עמותת "טיקה".
הפעילות הטורקית על ההר מדאיגה לא רק את שירות הביטחון הכללי, משטרת ישראל ומערכת הביטחון כולה, אלא גם את שאר שותפי המריבה על ההר: הירדנים, הפלסטינים, המצרים ואפילו המרוקאים, שרואים במלך מוחמד השישי "שומר המקומות הקדושים". כעת, על פי חומרים מודיעיניים שהולכים ונאספים בישראל, מנסה ארדואן לחטוף את הר הבית ואת מעמד "מגן הר הבית" בשם האסלאם כולו מכל האחרים, כשהיריב הראשון שאמור לסכל את השאיפה הזו היא, כמו תמיד, ישראל.
אחרי הפיוס הרשמי בין ישראל לטורקיה [2016] במסגרתו שילמה ישראל 21 מיליוני דולר כפיצויים למשפחות חללי הספינה "מאווי מרמרה" והביעה התנצלות, חלה רגיעה מסוימת ביחסים. השגרירים חזרו לאנקרה ותל אביב ודומה היה שהמשבר חלף. לקראת הבחירות האחרונות בטורקיה [יוני 2018] ארדואן חזר לתקוף את ישראל בפראות הולכת וגוברת. "הוא צריך להסיט את האג'נדה של מערכת הבחירות מקריסת הלירה הטורקית לאויב חיצוני כלשהו וכמובן שמצא אותנו", אמר לאל-מוניטור שר קבינט ישראלי בכיר לפני כמה שבועות. אבל הבחירות חלפו וארדואן נשאר על הבלטה האנטי-ישראלית הבוטה.
"הוא ממשיך להשתולל", אמר השבוע גורם ביטחוני ישראלי בכיר לאל-מוניטור, "הביטחון העצמי שלו הגיע לשיא של כל הזמנים, הוא עכשיו רואה בעצמו סולטן טורקי ומחדש האימפריה העות'ומאנית, שום דבר לא יכול לבלום אותו והוא מרשה לעצמו הכל. אם ינסה למתוח את החבל בירושלים", הוסיף הגורם, "יגלה שהוא טועה".
ביום שני האחרון [9 ביולי] הציג המטה לביטחון לאומי בישראל תכנית פעולה שגיבש למאבק בעמותות הקשורות לטורקיה, אשר תורמות להגברת המתח והתסיסה על הר הבית. מדובר, בעיקר, בעמותה בשם "טיקה", שלגביה הצטבר לאחרונה מידע מודיעיני לפיו פעילי העמותה מקיימים קשרים ענפים עם פעילי הפלג הצפוני (והיותר קיצוני) של התנועה האסלאמית בישראל, וגם עם גורמים בחמאס.
על פי פרסום של "המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה", פרי עבודתו של החוקר פנחס ענברי, עמותת "טיקה" קשורה ישירות לארגון הטורקי IHH שעמד מאחורי משט המרמרה והוגדר בישראל ובמקומות נוספים כארגון טרור.
זאת ועוד: על פי גורמי מודיעין ישראלים, העמותה הטורקית מזרימה עשרות מיליוני שקלים, על פי כמה גרסאות אף מדובר במאות מיליוני שקלים, למימון הפעילות האסלאמיסטית על הר הבית. "כל מי שמבקר על ההר בשנה האחרונה יודע שהוא גדוש בדגלים טורקיים וגם בתיירים מטורקיה", אמר לאל-מוניטור גורם ביטחוני ישראלי הבקי בענייני מזרח ירושלים. "לא מדובר בתיירות תמימה", אמר הגורם, "אלא בפעילים אסלאמיסטים שזורמים להר הבית כסוג של תחליף לעמותות המוראביטון והמוראביטאט שישראל הוציאה מחוץ לחוק", הוסיף.
בישראל משוכנעים שארדואן מנסה להחזיר את הגדולה העות'ומאנית להר הבית, להגביר את המתח בין יהודים למוסלמים במקומות הקדושים ולהפוך לדמות האסלאמיסטית הבכירה שמגנה על המסגדים ועל אל-אקצא. "אין סיכוי שניתן לזה לקרות", אומרים בישראל.
במשרד החוץ הישראלי, שהתנגד עד לאחרונה לתכנית הפעולה שגובשה נגד עמותת "טיקה", מתיישרים עכשיו ומודים כי אין מנוס וצריך לבלום את התהליך בטרם ייגרם נזק אמיתי. ישראל משקיעה אנרגיה רבה בהורדת המתח על הר הבית, מתוך ידיעה ברורה שפיצוץ על ההר יכול להבעיר במהירות ובעוצמה את המזרח התיכון כולו. רק השבוע בוטל האיסור הגורף שהטיל ראש הממשלה בנימין נתניהו על חברי כנסת לעלות להר הבית, ומעכשיו כל חבר כנסת יכול לעלות אל ההר (אך לא להתפלל עליו) פעם אחת ברבעון. גל טרור הסכינאות שהחל לפני יותר משנתיים (ובינתיים דעך), הגיע מתוך היורה המבעבעת של אל-אקצא. את זה נחושה ישראל לבלום.
"זה לא רק אנחנו", גילה לאל-מוניטור גורם ישראלי מדיני בכיר, "הדאגה סביב ההשפעה הגוברת של טורקיה על הר הבית באה גם מכיוון עמאן וממקומות נוספים. אף אחד, חוץ מחמאס, לא רואה בעין יפה את חדירתו של ארדואן לאזור ואנחנו לא מתכוונים להקל עליו את החיים בתחום הזה".
ישראל אינה יכולה להוציא את עמותת "טיקה" אל מחוץ לחוק, מכיוון שהיא לא רשומה בארץ, אבל היא יכולה לחייב את העמותה לקבל אישור מוקדם לכל פעולה שהיא מקיימת בשטחים בהם שולטת ישראל. "הכסף שהם מזרימים לכאן מגיע בכמויות עתק", אמר לאל-מוניטור גורם מדיני ישראלי בכיר, "גם מספר התיירים מטורקיה עולה בצורה משמעותית לאחרונה. מדובר בתיירות אסלאמיסטית שנוהרת להר הבית ובדרך משתדלת לעורר כמה שיותר מהומות, כולל קללות וגידופים ברובע הארמני".
כרגע, תכנית הפעולה שגובשה נגד הגברת ההשפעה של ארדואן על הר הבית עוד לא אושרה לביצוע. הקבינט, כאמור, אמור לדון בה ולאשר אותה. "אנחנו בוחנים את מעשיו של ארדואן בשבועות הקרובים", אמר לאחרונה גורם בכיר בקבינט הישראלי לאל-מוניטור, "אם הוא יאותת לנו שפניו לשלום, זה סיפור אחד. אם יתברר שארדואן החדש, של אחרי הבחירות, שש אלי קרב ומוכן לעימות, הוא ימצא בצד שלנו פרטנר קשוח מאוד".
באמצע חודש מאי גירשה ישראל את הקונסול הטורקי במזרח ירושלים והורתה לו לחזור לאנקרה ל"התייעצויות" לזמן מה. הפעולה באה בעקבות החזרת השגריר הטורקי בתל אביב לאנקרה, וגירושו של השגריר הישראלי באנקרה. בשלב הזה, אין בישראל כוונה לאשר לקונסול הטורקי לחזור. "הקונסוליה הטורקית במזרח ירושלים נחשבת קן של צרעות ונזקה גדול בהרבה מתועלתה", אמר לאל-מוניטור גורם מדיני ישראלי בכיר, "אם ארדואן רוצה דריסת רגל כלשהי בסביבה, הוא צריך לחזור לכללי ההתנהגות המקובלים ולהוריד את הטון". בירושלים אף אחד לא באמת מאמין שזה יקרה. פניו של ארודאן, כך נראה, להסלמה.