"אם הם עושים שלום כמו שהם מבינים בתקשורת, לא יהיה שלום", כך סיכם באכזבה עיתונאי ישראלי בכיר, בשיחה עם אל-מוניטור, שלא עבר – כמו עיתונאים ישראלים בכירים נוספים – את ה"סלקציה" של מחלקת המדינה האמריקאית ולא הוזמן לסקר את ועידת בחריין שנפתחה ביום שלישי בערב [25 ביוני].
עד הרגע האחרון כמעט, עיתונאים ישראלים לא הוזמנו לוועידה, אשר אמורה להוות את כינוס הפתיחה לתוכנית השלום של ממשל טראמפ. ימים בודדים לפני פתיחתה הופתעו העיתונאים הישראלים לגלות כי חלקם פשוט אינם מורשים לסקר את הוועידה. אחרי שנאלצו לא פעם לנהל קרב מול ראש הממשלה בנימין נתניהו על דמותה ועצמאותה של התקשורת, אותה הוא מכנה בלעג "שמאלנית" ו"בולשביקית", גילו בכירי העיתונאים הישראלים כי גם האמריקאים בעידן טראמפ הם כבר לא ערש הדמוקרטיה.
תא העיתונאים המדיניים ועיתונאים בכירים המסקרים את תחומי הכלכלה פנו אינספור פעמים למחלקת המדינה האמריקאית, לשגרירות האמריקאית בישראל, לשגריר בישראל דיוויד פרידמן ואף לשליחו של הנשיא טראמפ במזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט, בבקשה לקבל אקרדיטציה. אבל כשבוע ימים לפני כינוס הוועידה – התקבלו בישראל שש הזמנות בלבד לסיקורה: עבור העיתונים ישראל היום של שלדון אדלסון, הארץ, ג'רוזלם פוסט וטיימס אוף איזראל, וכן עבור שתי מהדורות החדשות בטלוויזיה – חדשות 12 וחדשות 13.
העיתון ידיעות אחרונות, שבבעלותו גם אתר החדשות הנקרא ביותר בישראל YNET, לא הוזמן לוועידה. כמוהו גם תאגיד השידור הציבורי כאן ועיתונים כלכליים. זה המקום להזכיר את מערכת היחסים המורכבת בין נתניהו לבין מו"ל ידיעות אחרונות נוני מוזס, שהובילה לכתב אישום נגד ראש הממשלה (פרשת 2000); וזה גם המקום להזכיר כי נתניהו שואף לסגור את הערוץ הציבורי כאן או לפחות להחליש את מערכת החדשות שלו. העובדה ששני כלי התקשורת המרכזיים הללו לא הוזמנו לוועידה, הדליקה נורה אדומה בקרב עיתונאים ישראלים. הייתכן שממשל טראמפ "סוגר חשבון" עם עיתונאים ישראלים מסוימים?
ואז הגיע הדיווח כי האמריקאים הטילו וטו על הגעתה לוועידה של דנה וייס, הפרשנית המדינית של חדשות 12. במקומה הם הזמינו את העיתונאית יונית לוי מאותו הערוץ, אשר נחשבת לבעלת קשרים טובים עם הממשל האמריקאי. כלומר, מארגני הוועידה לא רק שסירבו להזמין כלי תקשורת ישראלים בולטים וחשובים, אלא גם ביקשו לשלוט על זהותם של עיתונאים של כלי תקשורת שכן הוזמנו על ידם.
נכון נהגו מנהלי חדשות 12, שהודיעו מיד לאמריקאים כי הם אינם מוכנים לקבל תכתיבים שכאלה, כי הם מוותרים על ההזמנה וכי לא ישלחו נציג מטעמם לבחריין. גורמים בחדשות 12 אמרו לעיתון ידיעות אחרונות, כי בבית הלבן לא אהבו כמה ידיעות שפרסמה וייס, כולל החשיפה על העברת השגרירות לירושלים, ולכן מנעו את השתתפותה.
מאוחר יותר התברר כי וייס היא לא העיתונאית היחידה שהוכנסה ל"רשימה השחורה". כמוה גם אורלי אזולאי, שליחת העיתון ידיעות אחרונות בוושינגטון. אזולאי, בעלת דרכון אמריקאי, שבעבר יצאה לשליחויות מטעם העיתון באיראן, רכשה מבעוד מועד כרטיס טיסה לבחריין אבל גילתה להפתעתה שהדרכון האמריקאי לא עוזר לה ושהיא אינה רצויה שם. דיוני הוועידה מתנהלים בדלתיים סגורות, כך שגם אם היא תגיע לבחריין לא תינתן לה האפשרות לסקרם באופן יעיל.
"עצוב שכך מתנהלת מחלקת המדינה", היא אומרת בשיחה עם אל-מוניטור. לדבריה, ייתכן שממשל טראמפ ביקש לסגור איתה חשבון על אופן סיקורה בעבר ובהווה את הבית הלבן. מעסיקיה בידיעות אחרונות החליטו שלא לשלוח לבחריין כתב אחר. אזולאי אומרת כי היא גאה בעיתונה על שנהג כך "ולא נכנע לתכתיבים מסוכנים של האמריקאים בניסיון לשלוט על התקשורת".
מנגד, מנהלי החדשות בערוץ כאן, שכאמור לא הוזמן, שיגרו לבחריין שני כתבים בעלי דרכון זר בתקווה שיצליחו למרות הכל לשדר לצופיהם משהו מהוועידה, על אפם וחמתם של האמריקאים.
"כל ההתנהלות הזו מוזרה וקשה להסבירה", אומרת לאל-מוניטור הכתבת המדינית של העיתון הכלכלי גלובס, טל שניידר. לדבריה, היא פנתה מספר פעמים לגורמי ממשל אמריקאים, הסבירה שיש חשיבות להעביר דיווח מדויק מהוועידה הכלכלית לעיתון הכלכלי הנפוץ בישראל, שבין מנוייו נמנים רוב מנהלי החברות הגדולות במשק בישראל, אך נדחתה.
גם אני הגשתי, מטעם אל-מוניטור, בקשות לגורמי ממשל אמריקאים לאפשר את הגעתי לוועידת בחריין ולדווח עליה לקוראיי, אך נתקלתי בסירוב. חברת האסטרטגיה התקשורתית האמריקאית שנשכרה על ידי מארגני הוועידה יעצה לי, במייל אוטומטי, לצפות בערוץ היוטיוב הרשמי של הוועידה וכך לדווח.
מה היו בעצם הפרמטרים למתן הזמנות לסקר את הוועידה? מי פסל עיתונאים ישראלים וכלי תקשורת מרכזיים בישראל? "אין ספק", אומר עיתונאי בכיר לאל-מוניטור, "שגורמים בישראל השפיעו בעניין זה על האמריקאים, בעיקר על ג'ייסון גרינבלט ועל השגריר דיוויד פרידמן". לדבריו, לא במקרה ידיעות אחרונות נשאר בחוץ וצריך לחפש את טביעות אצבעותיו של שלדון אדלסון, בעל החינמון ישראל היום התומך בנתניהו ובעל ההשפעה בממשל טראמפ.
מתבקש לציין את הציוץ הצוהל של בנו של ראש הממשלה יאיר נתניהו, לאחר שפורסם שדנה וייס לא תורשה להגיע לבחריין. וייס תועדה במארס האחרון [2019] מגדפת את בנו של ראש הממשלה נתניהו. אף שהתנצלה על הדברים, שהוקלטו ללא ידיעתה, המשקעים מן הסתם לא נעלמו.
מבחינת התקשורת הישראלית, ועידת בחריין היא שיעור חשוב, ומתסכל, על יחסה של הדמוקרטיה הגדולה בעולם אל עיתונאים בעידן טראמפ. גם בזה, הוא ונתניהו בוודאי מוצאים שפה משותפת.