בלשכת ראש הממשלה לא הופתעו מאמירתו של שגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, לניו יורק טיימס, בעניין אפשרות של סיפוח שטחים ביו"ש בידי ישראל [6 ביוני]. כזכור, פרידמן אמר ש"תחת נסיבות מסוימות לישראל יש הזכות להחזיק בחלק, אך לא סביר שבכל, הגדה המערבית". אמירתו זו של השגריר עוררה סערת ענק בכל רחבי המזרח התיכון ובמרחב הפוליטי בישראל, ופורשה כרמז אמריקאי לכך שארה"ב עשויה להכיר בסיפוח חלק מהיישובים הישראלים ביו"ש, אם וכאשר יחליט ראש הממשלה בנימין נתניהו להכריז על מהלך כזה.
כאמור, בלשכת ראש הממשלה לא הופתעו מאמירתו של השגריר. בבדיקה לאחור עולה כי מאז כניסתו של הנשיא דונלד טראמפ לחדר הסגלגל בבית הלבן, כמעט שלא נרשמו מהלכים אמריקאים שהפתיעו באמת את לשכת ראש ממשלת ישראל בירושלים. ההערכה השגורה היא כי המצב הפוך בתכלית: "אי אפשר להכניס נייר פקס בין טראמפ לביבי", אמר לאל-מוניטור אחד ממקורבי נתניהו, "הם מתואמים מלא-מלא, אם באופן ישיר או בדרך כלל באמצעות השגרירים". כוונת המקורב היא לשני השגרירים: רון דרמר, השגריר הישראלי בוושינגטון, ודייוויד פרידמן, השגריר האמריקאי בירושלים.
השיא הזמני הושג לפני הבחירות האחרונות באפריל, כשהנשיא טראמפ העניק לנתניהו מתנת קמפיין אדירה בדמות ההכרה האמריקאית בריבונות הישראלית על רמת הגולן. כשהתברר שישראל הולכת לקמפיין בחירות נוסף, נוצר צורך לסיוע חירום אמריקאי נוסף לנתניהו. משהו דוגמת הרכבת האווירית האמריקאית שעליה הורה הנשיא ניקסון בעיצומה של מלחמת יום כיפור: אז, היה צריך להציל את המדינה היהודית מתבוסה בשדה הקרב. היום, הצורך הוא להציל את נתניהו. פשוטו כמשמעו.
זה החל ב-27 במאי, כמה ימים לפני שפג הדדליין של נתניהו להרכבת הממשלה. הנשיא טראמפ, בכבודו ובעצמו, צייץ בחשבון הטוויטר שלו הודעת דירבון: "אני מקווה שהדברים יסתדרו ושביבי יצליח להקים קואליציה בישראל", לשון הציוץ, "כדי שהוא ואני נוכל להמשיך לחזק את הברית בין אמריקה לישראל, כך שתהיה חזקה יותר מתמיד. יש לנו הרבה מה לעשות", חתם הנשיא. הציוץ הנשיאותי נתפס בישראל כמעורבות ישירה ובוטה של הנשיא בתהליך הפוליטי בישראל, אך לא בכחול לבן ולא במפלגת העבודה נמצא ולו מתנדב אחד שימתח ביקורת על טראמפ.
כשהתברר שנתניהו נכשל בהקמת ממשלה, לא הסתיר הנשיא האמריקאי את תסכולו. עכשיו, מגיע ההמשך: פרידמן הביע תמיכה באפשרות של סיפוח של חלק מהשטחים בידי ישראל. על פי כמה פרשנים, ההודעה הזו של פרידמן עלולה דווקא לסבך את נתניהו ולעמת אותו עם ראשי המתנחלים, אם יאחר ליישם את ההבטחה. עכשיו, כשמתברר שגם האמריקאים תומכים בסיפוח, מדוע מתמהמה נתניהו? ישאלו-ידרשו המתנחלים אחרי הבחירות.
על פי גורמים קרובים לנתניהו, המציאות היא הפוכה: "הראיון הזה לא ניתן במקרה", אמר לאל-מוניטור גורם בכיר בליכוד, "ואמירתו של השגריר על הסיפוח לא הייתה מעידה או פליטת פה", הוא הוסיף. "זה היה מתואם לגמרי עם ראש הממשלה וזה עונה על צורך מיידי של נתניהו בהתמודדותו על קולות הימין, ובמיוחד הציונות הדתית".
ההסבר פשוט: נתניהו נלחם בקמפיין הזה על חייו הפוליטיים ועל חירותו. הוא חייב להשיג רוב של 61 ח"כים בלי אביגדור ליברמן. הוא חייב לנצח את כחול לבן במנדטים ניצחון משכנע. הוא ראש ממשלה עם שלושה כתבי אישום חמורים התלויים מעל ראשו והוא לא יכול להפסיד. מדובר במשימה לא קלה. אחד ממאגרי הקולות החשובים עליו מסתער נתניהו היא הציונות הדתית, כלומר המתנחלים. מכיוון שטובים הסיכויים שאיילת שקד ונפתלי בנט יתמודדו שוב גם בסיבוב הזה, יחד או בנפרד מאיחוד מפלגות הימין של הרב רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ', נתניהו חייב לשאוב מהם חלק מהמנדטים אם ברצונו לשרוד.
אמירתו של השגריר פרידמן והקירבה הידועה בינו לבין נתניהו, מפיחה רוח במפרשיו של ראש הממשלה. למחרת פרסום התבטאותו של פרידמן בטיימס, התברר כי ראשי רשויות ביהודה ושומרון עומדים לצאת נגד מדיניותו של נתניהו בשטחים לקראת קמפיין הבחירות. כלומר דבריו של פרידמן היו, בעצם, סוג של מכת-מנע. אתם מדברים ומוחים, יגיד להם נתניהו, אבל אני (באמצעות פרידמן) עושה. אני היחיד שיכול לספק את הסחורה. המסר של נתניהו פשוט: דיוויד פרידמן וג'ארד קושנר הם אנשים של נתניהו. הם "מביאים" לו את הנשיא טראמפ. מי שהשיג את ההכרה האמריקאית החלקית בסיפוח אפשרי, זה נתניהו. אם המתנחלים אכן רוצים לספח את היישובים, נתניהו חייב להישאר. נקודה, סוף.
פרידמן הוא אחד השגרירים האמריקאים בישראל המשפיעים ביותר בעידן הנוכחי. לקראת מינויו, שהתעכב קלות, הורמו לא מעט גבות בירושלים, וגם בתל אביב. פרידמן מזוהה עם ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון ונתפס כסוג של עוף מוזר בממשל. מאז חלפו כמה שנים והתברר שפרידמן הוא אחד האנשים הקרובים ביותר לשני המנהיגים: טראמפ מזה, נתניהו מזה. דיפלומט ישראלי בכיר אמר עליו פעם ש"מדובר בעורך דין מסור שרוצה שמשימת הלקוח שלו תיכשל" בהתייחס ל"דיל המאה" שגיבשו קושנר וג'ייסון גרינבלט. פרידמן, לכאורה הוא סיוויל סרוונט שמקדם את המדיניות האמריקאית להשגת הסדר בין ישראל לפלסטינים, אך בעצם הוא מתנגד אידיאולוגי לכל פשרה טריטוריאלית בין ישראל לרשות הפלסטינית ולכן חצוי בין הקטבים.
נכון לרגע זה, הוא ממוקד בקוטב ברור אחד: השתתפות במאמץ האמריקאי לסייע לבחירתו מחדש של נתניהו. האם אמירתו של פרידמן היא השפן האחרון שישלוף נתניהו מהכובע הוושינגטוני שלו? לא בטוח. "נקבל מה שנרצה מהאמריקאים", אמר לאל-מוניטור גורם בכיר בליכוד, "אפילו את טראמפ עצמו, אם ישתכנע שביקור פתע שלו בירושלים יציל את ביבי".
מלשכת השגריר פרידמן סירבו להתייחס. לשכת ראש הממשלה הכחישה בתוקף את התיאום בין השגריר פרידמן לנתניהו.