הקמפיין שמובילים ראשי מועצת יש"ע בעד סיפוח שטחי יהודה ושומרון מחריף ומופנה גם כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו וגם כלפי הממשל האמריקאי והעומדים בראשו, שהיו החברים הכי טובים של המתנחלים עד לאחרונה. אחת ההשלכות האפשריות של הקמפיין היא התרחקותם של המתנחלים והציונות הדתית המגבה אותם מנתניהו, ודחיקתו אל זרועות כחול לבן בדרך להקמת ממשלת אחדות.
ראש מועצת שומרון יוסי דגן, שנחשב "שר החוץ" של ההתנחלויות, הוא גם הסמן הקיצוני בהתבטאויות האלה. זה החל בשבוע שעבר עם הקמת אוהל המחאה של המתנחלים מול משרד ראש הממשלה. "כולנו מכבדים את נשיא ארה"ב טראמפ, שנוטה לטובת ישראל יותר מאשר קודמיו", אמר דגן בפנייה לנתניהו. "אבל אדוני ראש הממשלה, אנחנו בחרנו אותך בבחירות במדינת ישראל, לא בחרנו בבחירות את טראמפ, אפילו לא בחרנו את ג'ארד קושנר. מדינת ישראל היא לא רפובליקת בננות. אנחנו לא נהיה כלי שרת של אינטריגות פנימיות בתוך הבית הלבן".
המתנחלים מאשימים את דחיית הסיפוח במסגרת תכנית השלום של הנשיא דונלד טראמפ, במריבה פנימית בבית הלבן. מריבה בין השגריר בירושלים דיוויד פרידמן, שתמך תחילה בסיפוח מיידי, ולו של חלק מהשטח, לבין ג'ארד קושנר וג'ייסון גרינבלט, אדריכלי "תכנית המאה", שהתנגדו לכך. בסופו של דבר, פרידמן נאלץ לחזור בו, ובתחילת השבוע (9 בפברואר) כבר הבהיר כי החלת ריבונות לפני הבחירות תסכן את מימושה ואת ההסכמה האמריקאית להכרה בהתנחלויות ובהחלת הריבונות עליהן במסגרת יישום התכנית.
פרידמן נחשב עד כה בקרב המתנחלים לאחד מחבריהם הקרובים. עיתון הארץ, שהקו המערכתי שלו מייצג את השמאל הישראלי, אף כינה אותו "המתנחל בבית הלבן" והזהיר כי החד-צדדיות שלו מובילה לנתק עם הפלסטינים ולפגיעה בסיכויי חידוש התהליך המדיני עימם.
פרידמן מבקר באופן תדיר בהתנחלויות, ובנאומיו מסביר עד כמה חשוב לשמור עליהן. בפברואר 2018 אף הזהיר כי פינוי מתנחלים יגרום למלחמת אחים בישראל וכי בקעת הירדן בריבונות ישראלית הכרחית לשמירה על בטחונה.
אולם פועלו למען ההתנחלויות לא עזר לפרידמן משנאלץ השבוע להתנגד להחלת הריבונות כעת. דגן יצא למתקפה על השגריר במלים לא דיפלומטיות בעליל. "אני מאוד מכבד את השגריר דיוויד פרידמן... אבל... ראש הממשלה שלנו הוא בנימין נתניהו, לא דיוויד פרידמן. תקופת הנציב העליון הסתיימה", אמר דגן בהודעה מטעמו. "ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו צריך להתנהג באותה רמת מנהיגות כפי שעשה מנחם בגין ולהודיע היום שהוא מביא כבר מחר או ביום ראשון את ההצעה להחלת הריבונות לממשלה או לכנסת. אין סיבה למשוך את זה או למרוח את זה, לאחריי הבחירות, שייתכן שאז זה לא יקרה. אני קורא לבנימין נתניהו להעמיד במקום את חברנו היקר בממשל ארה"ב. גם חברים יקרים לפעמים צריך להעמיד במקום ולהגיד להם הממשלה היא שלנו, אנחנו מדינה ריבונית וריבונות תוחל ביהודה ושומרון כפי שהציבור במדינת ישראל מצפה".
דוד אלחיאני ראש מועצת בקעת הירדן ויושב ראש מועצת יש''ע, אמר לאל-מוניטור כי לקמפיין יגויסו גם ראשי הקהילות האוונגליסטיות בארצות הברית, אחת מקבוצות הלחץ הגדולות על הממשל, משום שרק סיוע מתוך ארה"ב יכול להביא לתמיכת הממשל בריבונות כעת.
אלחיאני, ליכודניק חילוני, נמנה עם מתנגדי התכנית במפלגה, משום שהיא כוללת אפשרות להקמת מדינה פלסטינית. לדבריו, נתניהו התכוון באמת להחיל את הריבונות מייד, אך האמריקאים "תקעו לו סכין בגב" כשהבינו כי לא יזכה בהסכמת תומכיו בימין לתכנית שכוללת הקמת מדינה פלסטינית.
העימות מגיע לשדה הפוליטי שלושה שבועות לפני הבחירות. חברי ימינה, מפלגת הציונות הדתית שבסיס כוחה בהתנחלויות, תוקפת את נתניהו ודורשת את החלת הריבונות כעת. לפי דיווחים בתקשורת, בישיבת הממשלה ביום ראשון (9 בפברואר) התפתח עימות מילולי חריף שלדברי כמה מהשרים הגיע להרמת קול ולדפיקות של נתניהו על השולחן בזעם. לאחר דברי נתניהו, שהגדיר את התכנית (במידה רבה של צדק) כהישג המדיני הגדול שלו בשל הכרת האמריקאים בהתנחלויות, שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' הביע את התנגדות ימינה להכרה במדינה פלסטינית וזעם על מתקפות הליכוד נגד ימינה. "אתה תהיה בעד מדינה אם הפלסטינים יקיימו את התנאים", האשים את נתניהו. השרה גילה גמליאל השיבה לו: "רק יכולנו לחלום על הסכם מהסוג הזה, אל תבואו להטיף לראש הממשלה. תפסיקו להאיץ ולנסות לפגוע בגודל ההישג". השר יריב לוין נחלץ אף הוא להגנת נתניהו ואמר, "ההתעקשות שלך (בצלאל) להעלות את זה פה גורמת נזק עצום ומסכנת את היכולת להשלים את המהלך". הדיון הסתיים באמירה מעניינת של נתניהו כי אינו מחויב להסכים למדינה פלסטינית בהחלטת הממשלה. "האמריקאים לא דורשים זאת", דברי נתניהו.
ברקע העימות המחריף עומד החשש של ימינה ושל המתנחלים כי נתניהו יעדיף להקים ממשלת אחדות עם כחול לבן, שכבר הביעה תמיכה בתכנית. אחד משרי ימינה אמר לאל-מוניטור, "נתניהו לא יהסס שנייה, ואם ממשלת אחדות תיתן לו אפשרות להמשיך להיות ולו לזמן מה ראש ממשלה, הוא יעדיף את זה במקום ללכת למערכת בחירות רביעית בתוך שנה – כשמשפטו כבר יתחיל להתנהל".
בסביבת נתניהו לא מכחישים, אבל מסבירים זאת אחרת. אחד משרי הליכוד אמר לאל-מוניטור: "זה הישג היסטורי והמתנחלים במקום לשמוח בהכרה של האמריקאים בהתנחלויות, מערימים קשיים בגלל אזכור המדינה הפלסטינית, למרות שזו לא תקום בגלל אי עמידה בתנאי היסוד (שקבעה התכנית). הם מעדיפים לשרוף את התכנית ואת הקשר עם הממשל הכי ידידותי אי פעם, בשם אידאולוגיה קיצונית. כן, אם לא תהיה ברירה, קואליציה עם כחול לבן היא אפשרות סבירה, אם גנץ וחבריו יסכימו למתווה הנשיא".