המלחמה הניטשת בין ישראל וארה"ב לאיראן מגיעה במהירות לשלביה המכריעים. התאריך אליו נושאים כולם את עיניהם הוא נובמבר 2020. האיראנים יתפללו לניצחון דמוקרטי בבחירות לנשיאות והם מקווים שהנשיא הבא יחזור להסכם הגרעין ויסיר מעל צווארם את משקולות טראמפ, ההולכות וחונקות את הכלכלה האיראנית. בישראל מתפללים בדיוק להיפך: המשך שלטון טראמפ חיוני ליישום תוכניתו הגדולה של בנימין נתניהו, בסיומה איראן אמורה לוותר על הנשק הגרעיני באופן סופי, או להחליף את שלטון האייתוללות (מבחינת נתניהו, כמובן שעדיף ששני הדברים יקרו).
שני אירועים הוליכו השבוע את הצדדים לעבר הישורת המכריעה:
קודם כל, כניסתן של הסנקציות המשתקות של הנשיא טראמפ לשלב הסופי [22 באפריל], בו מסתיימות ההקלות שהעניקה ארה"ב לכמה מדינות שהמשיכו לרכוש נפט מאיראן. המטרה: להוריד את יצוא הנפט האיראני לאפס או למשהו קרוב לאפס, ובעקבותיו את המשטר עצמו על גחונו.
במקביל, החליף המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמנאי, את המפקד הוותיק של משמרות המהפכה, הגנרל מוחמד עלי ג'עפרי, אחרי למעלה מ-11 שנים בתפקיד. בישראל עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות הללו ומצננים את ההתלהבות. "לא מדובר בביטוי של חולשה איראנית", אמר לאל-מוניטור גורם ביטחוני ישראלי בכיר, "ג'עפרי נשחק בתפקיד וביצועיו היו פושרים, חיפשו מישהו להטיל עליו את האשמה בעניין הטיפול הכושל בנפגעי השיטפונות וההחלפה הייתה מתבקשת".
על פי גורמים ישראלים, מחליפו של ג'עפרי, הגרל חוסיין סלמי, בן 59, מגיע עם אנרגיות גבוהות ושאפתנות רבה להוכיח את עצמו, מה שאינו מבשר טובות למתח בין איראן ליריבותיה ובתוכן ישראל. "יחד עם זאת", מוסיף הגורם הביטחוני, "ההערכה היא שרוב האנרגיה של סלמי תופנה לכיוון מיצרי הורמוז, לקראת הידוק אמברגו הנפט האמריקאי, לאו דווקא לאזורנו".
עד עכשיו, אף אחד מהצדדים לא ממצמץ. האמריקאים, בהובלת טראמפ, ממשיכים במכבש הסנקציות בקצב מהיר. ישראל ממשיכה, על פי התקשורת הזרה, לתקוף מטרות איראניות בסוריה, לפעול נגד ההתבססות ופרויקט הדיוק בסוריה ולבנון, ולנהל מערכה חשאית נרחבת נגד איראן. מן העבר השני, ממשיך האייתוללה חמנאי לגבות את משמרות המהפכה ובעיקר את הגנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח אל-קודס, בקו התקיף נגד ישראל והמערב. הצד הרפורמיסטי, בהנהגת הנשיא חסן רוחאני, ניגף בפני רוחות המהפכה, לפחות בינתיים. עושה רושם שכולם במאבק הזה עקשנים באותה מידה’ והשאלה היא מי יישבר ראשון.
"כדאי להתמקד עכשיו במיצרי הורמוז", הוסיף ואמר לאל-מוניטור הגורם הביטחוני הבכיר, "האזור הופך עכשיו לרגיש ונפיץ ביותר, לאור העובדה שהאיראנים עלולים לאבד את מה שנותר מיצוא הנפט שלהם. הם כבר הצהירו בעבר שאם הם לא ייצאו נפט, הם לא יאפשרו לאחרים לעשות כן".
בארה"ב יש, על פי מקורות מודיעיניים, תכנית מגירה לפעולה במקרה שמשמרות המהפכה ינסו לסגור את מיצרי הורמוז. "בלתי אפשרי לסגור את המיצרים האלה הרמטית", אמר לאל-מוניטור גורם ישראלי בכיר, "מעצמה יכולה לפתוח נתיב שיט במיצרים במאמץ לא גדול". השאלה היא האם יהיה לאיראנים האומץ הנדרש כדי לבצע מהלך בוטה כזה "על הראש" של ארה"ב ובעלות בריתה. את התשובה נקבל במהלך השנה הקרובה.
למרות האופוריה אל מול המשך הקריסה של הכלכלה האיראנית ומול הנחישות האמריקאית, יש בישראל גם מי שמביטים בדאגה על המתרחש. ככל שטראמפ ונתניהו מוסיפים עוד נכסים לקופה, כך הולך וגדל ההימור כולו. "התאריך המדובר הוא 2020, הבחירות לנשיאות", אמר לאל-מוניטור בכיר ישראלי המשתתף בדיונים סביב הנושא, "מטרתם של האיראנים כעת היא לשרוד עד הבחירות בארה"ב ולקוות שטראמפ יוחלף, והם יוכלו לשוב למו"מ סביר מבחינתם עם המערב. מה הם יעשו אם טראמפ יישאר בתפקיד? ''במקרה כזה הם יצטרכו לבחור בין שתי אופציות קשות", אמר הבכיר, "או להתקפל ולחתום על הסכם חדש שיכלול גם הפסקת פעילות טרור והגברת פיקוח בנושא הגרעין, או לפרוץ לגרעין צבאי בכל הכוח על אפם וחמתם של הישראלים והאמריקאים".
השאלה הקשה יותר מבחינת ישראל היא מה יקרה אם טראמפ יפסיד את הבחירות. נתניהו, לצד הישגיו המרובים במדיניות מול איראן והגיוס של טראמפ, הפך את התמיכה בישראל מדו-מפלגתית לרפובליקנית בעיקרה. מרבית המועמדים הדמוקרטים לנשיאות מתחייבים לחזור להסכם הגרעין אם יגיעו לבית הלבן. לראשונה אי פעם, רוב המועמדים הדמוקרטים לא טרחו להגיע לוועידה השנתית של איפא"ק [מארס 2019].
"ההישגים של נתניהו עלולים להתאייד בן לילה, אם טראמפ יפסיד, ולהעמיד את ישראל במצב גרוע בהרבה מזה שהיה בתקופת אובמה", מזהיר הבכיר הישראלי. ההכנות ל"יום דין" מהסוג הזה אינן בלעדיות רק לישראל. גם במקומות נוספים במזרח התיכון יש מי ששוקד על אלטרנטיבה ויכולת תגובה מהירה למקרה שהאיראנים פורצים לגרעין ומציבים את העולם בפני עובדה. בסעודיה, למשל, מתגברת מאוד לאחרונה הפעילות הגרעינית, גם בתחום המחקרי וגם בתחום הצבאי. העניין מעורר דאגה לא מעטה לא רק בישראל, אלא גם במספר בירות מערביות.
כך או אחרת, לנתניהו לא תהיה ברירה. הוא, שפעל רבות למען שני המועמדים הרפובליקנים האחרונים לנשיאות (מיט רומני ודונלד טראמפ), עוד יגביר את מאמציו בתחום הזה בקמפיין הבא, ובהתאמה יעלה שוב ושוב את גובה ההימור הישראלי, לא רק במאבק מול איראן, אלא גם בכל הקשור לנכס האסטרטגי הישראלי החשוב ביותר, הברית עם ארצות הברית של אמריקה.