"הדבר היחיד שאינו ברור", אמר השבוע אחד האנשים הקרובים ביותר לבנימין נתניהו, "זה מי עובד אצל מי, ביבי אצל טראמפ, או הנשיא טראמפ בשירותו של ראש הממשלה נתניהו".
מבחוץ, אכן נראה שהשניים מתואמים תיאום מושלם, עד הרזולוציה הזעירה ביותר. ובכן, מתברר שמבפנים זה נראה מושלם עוד יותר. במעגל הפנימי הקרוב ביותר של נתניהו ידעו לספר בשבועות האחרונים מה בדיוק הולך לקרות, ומתי, בכל הקשור לפעולות הממשל האמריקאי. אף אחד בירושלים לא הופתע אתמול [8 במאי] מהצהרת הנשיא טראמפ. דומה היה שגם נאומו של הנשיא נכתב תחילה בעברית ורק אחר כך תורגם לאנגלית.
"שיתוף פעולה טוב בין מערכות הביטחון של ישראל וארה"ב היה תמיד", אמר לאל-מוניטור גורם ישראלי ביטחוני בכיר, "גם שיתוף הפעולה המודיעיני הלך והתגבר בשנים האחרונות. הסיפור הנוכחי נמצא כבר בספירות אחרות לגמרי. השיתוף הזה הוא בין שני המנהיגים, שתי הלשכות, בבית הלבן ובלשכת ראש הממשלה, לפעמים נדמה שמדובר בעצם בלשכה אחת מורחבת".
בפעם האחרונה נפגשו נתניהו וטראמפ בחודש מארס האחרון [2018], כשנתניהו ביקר בוושינגטון לרגל הוועידה השנתית של איפא"ק. באותם ימים ממש גייסה משטרת ישראל את עד המדינה השלישי נגדו, מקורבו ואיש סודו ויועץ התקשורת שלו לשעבר ניר חפץ. יומיים לאחר המפגש עם טראמפ שיגר נתניהו לאוויר סרטון בו הוא מתייחס לגיוס הסיטונאי של עדי מדינה נגדו, מצהיר פעם נוספת ש"לא היה כלום כי אין כלום" וסיים בדברים הבאים: "הם ימשיכו בשלהם ואני אמשיך בשלי, בעשייה ההיסטורית כאן, למען מדינת ישראל, וימים יגידו עד כמה הביקור הזה היה חשוב לביטחון ישראל".
נתניהו מרבה לדבר במונחים היסטוריים אבל בסביבתו רמזו, לאחר העלאת הסרטון, שהפעם הוא מתכוון באמת. כעת אפשר לקבוע בוודאות שכל המהלכים הנחזים כעת במזרח התיכון, מטעמה של ארה"ב וגם מכיוונה של ישראל, תואמו בין נתניהו לטראמפ במפגש ב-5 במארס 2018. שר הביטחון אביגדור ליברמן, שחזר בשבוע שעבר מסדרת פגישות בוושינגטון שהתמקדה בעיקר בפנטגון, ביצע את ההשלמות הביטחוניות.
שיתוף הפעולה הנדיר בין נתניהו לטראמפ מתמקד בסוגיה המדינית ובמהלך המשולב לבלימתה של איראן במזרח התיכון (לא רק גרעינית) והפלת שלטון האייתוללות. ליברמן דיבר עם עמיתיו, בראשם שר ההגנה ג'יימס מאטיס, על התיאום הביטחוני. במפגשים הללו עלו תרחישים של התחממות הגזרות השונות לאור המשך התקיפות המסתוריות שמתבצעות כמעט על בסיס יומי על אדמת סוריה, תקיפות המיוחסות לחיל האוויר הישראלי. התרחישים כללו התלקחות מקומית בין ישראל לאיראן בשטח סוריה שתישאר מוגבלת; התלקחות ישראלית-איראנית שתתפשט גם לחיזבאללה, מה שעלול לדרדר את האזור למלחמה כוללת; ואפילו התלקחות ישראלית-איראנית-סורית חיזבאללאית, שתכלול גם הסתבכות או מעורבות רוסית כזאת או אחרת במהלך האירועים.
לאל-מוניטור נודע כי ארה"ב הבטיחה לישראל במסגרת המגעים הללו גיבוי מלא ומוחלט בכל הזירות: הגיבוי בזירה המדינית, כלומר מועצת הביטחון והקהילייה הבינלאומית, כמעט מובן מאליו. אבל דובר גם על גיבוי צבאי. אם אכן ההתלקחות תהיה אזורית, ארה"ב תבהיר מיד את עמדתה, תביע תמיכה בישראל ותשגר את האיתותים הנכונים למוסקבה על מנת שוולדימיר פוטין יישאר מחוץ לעניינים ולא יתפתה לנסות להתערב, במישרין או בעקיפין, למען בעלות בריתו איראן וסוריה. בשובו של ליברמן מוושינגטון דיווח שר הביטחון לראש הממשלה על "אור ירוק" גם במישור הביטחוני. התכנית האמריקאית-ישראלית, אפשר לקרוא לה גם טראמפ-ביבית, יצאה לדרך.
דקות ספורות לפני שהחל הנשיא טראמפ בנאומו, בו הכריז על יציאה אמריקאית מהדהדת מהסכם הגרעין עם איראן, הורה צה"ל על פתיחת המקלטים הציבוריים ברמת הגולן. בתחילה נאמר כי מדובר במהלך אל מול מידע מודיעיני של תזוזות "חריגות" של כוחות איראניים ומיליציות שיעיות בשטח סוריה. ישראל, כזכור, ממתינה לתגובה צבאית איראנית על הפעולות האחרונות המיוחסות לה נגד מטרות איראניות בשטח סוריה בשבועות האחרונים. גם המהלך הזה של פתיחת המקלטים, שעורר דאגה רבה בקרב הציבור הישראלי, היה מתואם בין ירושלים לוושינגטון ואין ביטחון כי הוא בוצע בעקבות התראות. במהלך אותו הלילה בוצעה תקיפה אווירית עזה נוספת נגד מטרות איראניות בסוריה, הפעם ליד העיירה כיסווה. גם הפעם מדובר, כנראה, במצבור של טילים ורקטות שהעבירה איראן לשטח סוריה כנראה במטרה לשגר אותם לעבר מטרה צבאית בישראל. למרות שישראל אינה לוקחת אחריות על התקיפה הזו, מאפייניה מורים על סבירות גבוהה כי היא הייתה פעולת מנע של חיל האוויר הישראלי במטרה לסכל תגובה איראנית.
הנשיא טראמפ הזכיר בנאומו את התרומה הישראלית לחשיפת "שקריה של איראן", במצגת של ראש הממשלה נתניהו בשבוע שעבר, בה נחשף ארכיון הגרעין האיראני שנחטף והובא מטהרן לישראל ע"י המוסד. עכשיו כבר ברור שמעבר לקופון הפוליטי השמנמן שגזר נתניהו באותה מצגת, זו הייתה פעולה שנועדה לייצר לטראמפ אווירת "מגרש ביתי" לקראת הודעתו ביום שלישי בערב. התיאום בין השניים אכן עושה רושם של מושלם, ההדוק מסוגו אי פעם בין מנהיגים מארה"ב וישראל.
ואחרי שאמרנו את כל זה, חובה להדגיש שעיקר העבודה עוד לפניהם. שניהם, נתניהו וטראמפ, עשו עד היום יותר קילומטראז' בדיבורים מאשר במעשים. בעודו מדבר בקשיחות, ממשיך טראמפ לקדם את מדיניות היציאה מהמזרח התיכון. נתניהו, לעומת זאת, נרתע עד היום מעימותים צבאיים או הרפתקאות מהסוג הזה. לשניהם נכונו כמה מבחני אש לא פשוטים בשבועות הקרובים. הפעם, במעשים. המבחנים הללו יקבעו את הכיוון אליו תוליך התכנית המשותפת שלהם להכרעת איראן.