בשבוע שעבר (20 במאי) חתם הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ על עסקה למכירת נשק וציוד אמריקאי לסעודיה בהיקף חסר תקדים - כ-110 מיליארד דולר, ועוד כ-350 מיליארד נוספים בעשר השנים הקרובות. עסקת הענק שטראמפ חתם עם סעודיה לא העיבה על קבלת הפנים המלכותית למשפחה הנשיאותית בישראל. אי אפשר שלא להיזכר בתגובה הישראלית להחלטה של הנשיא רייגן ב-1981 למכור לסעודיה חמישה מטוסי בקרה והתראה מוקדמת מדגם איוואקס. ממשלת בגין הקימה אז קול זעקה, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון אייפא"ק הכריזה על גיוס חירום, והעיתונים דיווחו על משבר חריף ביחסים עם ארצות הברית.
מה קרה מאז שגרם לישראל, הלוחמת הגדולה בטרור, לשנות את עמדתה כלפי ריאד? סעודיה הרי לא חדלה לתמוך בארגוני טרור איסלאמיים אנטי-ישראלים. הנשיא האמריקאי הקודם, ברק אובמה, קבע שסעודיה מפיצה רעיונות וואהביים קיצוניים; מזכירת מדינה אמריקאית, הילרי קלינטון, כתבה שסעודיה מהווה מקור המימון המרכזי של אל-קאעידה, טליבאן וארגוני טרור אחרים; סגן הקנצלרית, זיגמר דניאל, דרש מסעודיה להפסיק לממן מסגדים קיצוניים
לשתיקה הישראלית הרועמת בנוגע לעסקת הנשק עם שכנה ערבית שנחשבת רשמית למדינת אויב, יש כמה הסברים: אפשר שנתניהו למד משהו מכישלון המאבק נגד עסקת האייווקס. לממשלת הימין אין ענין להסתבך עם איש עסקים מהיר חימה כטראמפ ולהפריע לו להשלים עסקה שמנה כל כך. זה עלול לעלות להם ב״עסקת נדל״ן״ עם הפלסטינים שתאיים על שלמות הממשלה. אגב, קל לשער איזו מהומה נתניהו היה מקים אילו אובמה היה חותם על עסקת נשק דומה קודם שבא לירושלים, ובנוסף מסרב לבקר בכותל המערבי בלוויית נציג ממשלתי ישראל, ומתבל את נאומו (במוזיאון ישראל) בדברים בשבחו של המלך הסעודי.
שנית, העסקה הגדולה בין ארה״ב לסעודיה תעורר את תעשיית הנשק העולמית, שלישראל יש נתח גדול בה. בכיר לשעבר במשרד הביטחון אמר בשבוע שעבר לדה-מרקר כי העיסוק האינטנסיבי של התעשייה האמריקאית בעסקה הסעודית צפוי לשחרר מכרזים למכירת נשק למדינות אחרות בעולם. טל משרקי, בעליה של יצרנית ציוד התקשורת הצבאי אקסלרדיו המבצעת פרויקטים עבור צבאות ישראל וארה"ב, אמר שקבלני משנה ישראלים שעובדים עם התעשיות האמריקאיות עשויים לגזור קופונים מהעסקה עם סעודיה. לדבריו, כפיצוי על העסקה הזאת ארה"ב עשויה להסיר את המגבלות על מכירת נשק ישראלי לסין.
כאן נעוץ הסבר נוסף לשתיקה הישראלית. בכל הנוגע לטוהר עסקות נשק, ישראל איננה אור לגויים. ציוד צבאי וידע ביטחוני תוצרת כחול-לבן מגיעים בדרכים שונות לידי משטרים אפלים המשתמשים בהם לביצוע פשעי מלחמה. ביולי 2015 פרסמנו כאן שכלי נשק מתוצרת ישראל שימשו את צבא דרום סודן להרג אזרחים, הצתת כפרים, חטיפות ופגיעה מינית בנשים ובילדות, שאחדות מהן נשרפו בחיים בבתיהן.
על פי עתירה לבג"ץ שהגישו עו"ד איתי מק ופעילי זכויות אדם, החונטה הצבאית בבורמה מפרנסת את תעשיית הנשק הישראלית. בעתירה שהגישו ב-19 בינואר לבג"ץ טען עו"ד מק כי יש בידי העותרים ראיות לקשרים ענפים בין בכירים ישראלים בממשלה ובצה"ל וכן חברות ביטחוניות ישראליות לבין ראשי החונטה הצבאית בבורמה. דו"חות של האו"ם ושל חוקרים מאוניברסיטת הרווארד קובעים כי החונטה השלטת בבורמה מבצעת פשעים נגד האנושות. מאז אוקטובר האחרון אזרחים נרצחים, נעלמים ועוברים עינויים, נשים וילדות נאנסות, וכפרים שלמים עולים בלהבות. בספטמבר 2015 ערכו ראשי החונטה "מסע קניות" בתעשיות הביטחוניות הישראליות, נפגשו עם נשיא המדינה, הרמטכ"ל וראשי מערכת הביטחון, וביקרו בבסיסי חיל הים וחיל האוויר. ראש אגף הייצוא הביטחוני הישראלי (סיב"ט), ביקר בקיץ שעבר בבורמה.
שמה של בורמה מפאר את רשימת המדינות שהביעו את רצונן לשגר משלחות לתערוכת ISDEF – תערוכת הביטחון, הגנת המולדת והסייבר הבינלאומית שתיפתח בתל אביב ביום שלישי הבא (6 ביוני). לצדה מופיעות מדינות נוספות שמבצעות פשעי מלחמה ואף כאלו שבשנים האחרונות הוטל עליהן אמברגו נשק, דוגמת קונגו, הרפובליקה המרכז אפריקאית, סרי לנקה, חוף השנהב, ליבריה, ניגריה וקמרון. בהודעת המארגנים נאמר כי בתערוכה צפויות להיחתם עסקות ביטחוניות בהיקף של מאות מיליוני דולרים.
בתגובה לטענות על הזמנת נציגים של משטרים מפוקפקים נמסר מהנהלת ISDEF: "צר לנו שישנם המנסים לפעול כנגד עידוד התעשייה המקומית ולהכפיש את שמה של התערוכה הבינלאומית הגדולה בישראל שתפתח את שעריה בפני 4,000 בעלי תפקידים מחו"ל. נציגים מכ-90 משלחות רשמיות בינלאומיות בראשות שרים וגורמי ממשל בכירים, ראשי צבא וזרועות הביטחון, יגיעו ארצה כדי לרקום שיתופי פעולה ביטחוניים ועסקיים בהם עם חברות תוצרת כחול-לבן ולהיחשף לתעשיית הביטחון הישראלית ולפיתוחים המתקדמים ביותר בעולם בתחומי ההגנה והביטחון. כל המשלחות הבינלאומיות מגיעות בתיאום מלא ועל פי חוק".
שר הביטחון, אביגדור ליברמן היה הבכיר היחיד שהעז להתבטא נגד עסקת הנשק עם סעודיה. השר אמר לגלי צה"ל כי הוא "לא חי טוב עם מרוץ החימוש והרכישה הסעודית הענקית". יש לקוות שהוא יאמץ את הסגנון המאופק הזה כלפי כל הערבים, ובעיקר כלפי השכנים הפלסטינים.