ההכרה האמריקאית בריבונות ישראל ברמת הגולן במהלך מערכת הבחירות בישראל [מארס 2019] העלתה לכותרות את סוגיית החלת הריבונות הישראלית על ההתנחלויות ביהודה ושומרון. שלושה ימים לפני הבחירות [6 באפריל] אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו "נעבור לשלב הבא להחלת ריבונות ישראלית בהדרגה בשטחי יהודה ושומרון", וציין כי מדובר בכל נקודות ההתיישבות ולא רק בגושים. יום אחד לפני הבחירות [8 באפריל] הוא כבר חידד את המסר וסיפר כי הוא דן עם הממשל האמריקאי על סיפוח בהסכמה של ההתיישבות ביהודה ושומרון.
במאמר שפרסם כאן שלומי אלדר למחרת הבחירות, הוא טען כי ממשלת נתניהו החמישית תהיה ממשלת סיפוח, וקשר בין סיפוח מסוים של שטחים ביהודה ושומרון לבין חסינות מהעמדה לדין שיעניקו לו מפלגות הימין.
במסגרת המשא ומתן הקואליציוני המתקיים בימים אלה, דורשים נציגי איחוד מפלגות הימין, בין היתר, כי נתניהו יעמוד בהבטחתו מלפני הבחירות בעניין הסיפוח ואף יעגן זאת בהסכמים הקואליציוניים. הימין תומך ההתנחלויות לא מסתפק בכך, ואף דורש את ביטול חוק ההתנתקות מצפון השומרון.
תזכורת: במסגרת תכנית ההתנתקות של אריאל שרון [2005] פונו כל ההתנחלויות ברצועת עזה וכן ארבע התנחלויות בשומרון: חומש ושא-נור שמצפון לשכם וגנים וכדים שממזרח לג'נין. שטחי היישובים המפונים לא הועברו לרשות הפלסטינית השולטת על שטחי A בגדה, אלא נשארו בשליטת צה"ל תוך איסור כניסה לאזרחים ישראלים. במהלך השנים שחלפו מאז דורשים המתנחלים בשומרון לאפשר את הקמת היישובים מחדש. יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון ואחד ממפוני ההתנחלות שא-נור, הקים מטה שנקרא "חומש תחילה" ומארגן סיורים לעיתונאים, חברי כנסת ופעילי ימין אל הריסות היישובים, אף שאלה הוכרזו שטח צבאי סגור.
בשבוע שעבר [16 במאי], בעיצומו של המשא ומתן לקראת הקמת ממשלה חדשה, יצאו עשרה חברי כנסת מהליכוד ומאיחוד מפלגות הימין לביקור בהריסות היישוב חומש. את הסיור – כולו הצהרת כוונות – הובילו דגן ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. אדלשטיין, אשר התנגד בזמנו להתנתקות בהצבעה בכנסת, אמר בעת הסיור כי ביטול חוק ההתנתקות מצפון השומרון יהיה המשימה של כל חברי הכנסת תומכי ההתיישבות ביהודה ושומרון. לדבריו, יש לו יסוד סביר להניח שהצעה כזו תזכה להד רחב בליכוד.
מבין חברי הכנסת המכהנים כיום, שישה התנגדו אז להתנתקות בהצבעה. מלבד אדלשטיין, מדובר בשרים גלעד ארדן, חיים כץ, משה כחלון וגילה גמליאל, וכן חבר הכנסת גדעון סער. לעומתם, ארבעה מחברי הליכוד שתמכו בזמנו בהצבעה, נמצאים עדיין בכנסת, והם ראש הממשלה נתניהו (אף שהתפטר מהממשלה עם יישום ההתנתקות) והשרים ישראל כץ, יובל שטייניץ וצחי הנגבי.
דגן הוא כאמור הרוח החיה מאחורי היוזמה ומטרתו כרגע היא להכניס לקווי היסוד של הממשלה החדשה את ביטול חוק ההתנתקות מצפון השומרון. בשיחה עם אל-מוניטור טען דגן, כי רוב חברי הליכוד תומכים בחוק שכזה, אבל מי שיכריע הוא כמובן נתניהו. עוד אמר דגן כי לא יאפשר לראש הממשלה "להסתתר מאחורי האמריקאים". דגן משוכנע כי לחץ על נתניהו בימים אלה של משא ומתן קואליציוני, הן מצד איחוד מפלגות הימין והן מצד חברי כנסת מהליכוד, מגביר את הסיכוי שנתניהו ייענה לדרישה.
ניסיון העבר מלמד שנתניהו, כפי הנראה, דווקא לא מתלהב מהצעה שכזו. עוד בכנסת הקודמת הגישה ח"כ שולי מועלם (הבית היהודי) הצעת חוק לביטול ההתנתקות מצפון השומרון [אוקטובר 2017] ולפיה בשלב ראשון תבוטל הגבלת תנועת ישראלים בשטחים שפונו. ההצעה נסמכה גם על חוות דעת ביטחונית של האלוף במיל' יאיר נווה, אשר כאלוף פיקוד מרכז בזמן ההתנתקות פיקד על פינוי היישובים מצפון השומרון. לטענתו, פינוי ארבע ההתנחלויות לא הביא ממרחק הזמן תועלת ביטחונית או מדינית.
נתניהו, באמצעות יו"ר הקואליציה דאז דוד ביטן, נתן אור ירוק לקדם את הצעת החוק, אך בהמשך דאג כי הדיון בה יידחה שוב ושוב. הנימוק העיקרי שלו לדחיה היה להימנע מעימות עם הממשל האמריקאי. בינואר 2018, למשל, הוא דחה דיון בהצעת החוק בוועדת השרים לחקיקה בשל ביקורו הצפוי אז של סגן נשיא ארה"ב מייקל פנס.
באיחוד מפלגות הימין לא מוכנים לוותר על הדרישה. אחד ממנהיגיה, ח"כ בצלאל סמוטריץ', אף התבטא בעבר [2015] כי הכוונה היא להביא לבנייה מחדש של ההתנחלויות שפונו. גם הפעם גורמים בסביבת ראש הממשלה אומרים כי לדרישה הזו אין מקום, בוודאי לא בתוך ההסכמים הקואליציוניים. גורם בכיר בליכוד אמר לאל-מוניטור, כי נתניהו לא יוכל לאפשר הכנסת סעיף כזה להסכמים הקואליציוניים בטרם הוצגה יוזמת השלום האמריקאית. לדברי אותו גורם, נתניהו הבטיח לאמריקאים כי לא יעשה צעד משמעותי כלשהו בשטח ללא הסכמתם, וכי גם דברי ראש הממשלה במהלך מערכת הבחירות סוייגו בכך שהדברים ייעשו בתיאום עם ממשל טראמפ.
גורלו הפוליטי-האישי של נתניהו תלוי בשותפות הקואליציוניות. בלעדיהן לא יוכל להקים ממשלה ולא יוכל להעביר חקיקה שתסייע לו להיחלץ מכתבי האישום. סמוטריץ' הוא הרוח החיה מאחורי היוזמה לתקן את חוק החסינות הקיים כך שהחוק ימנע את העמדתו לדין של נתניהו. ביום ראשון [19 במאי] הבהיר סמוטריץ' כי ימשיך לקדם את חוק החסינות למרות ההסתייגויות והתנגדות גורמים משפטיים ופוליטיים, אפילו מתוך הליכוד.
מצד אחד סמוטריץ', עם ביטול ההתנתקות וחוק החסינות, מצד שני טראמפ והתכנית המדינית שלו. נראה כי נתניהו, הנחשב לקוסם פוליטי, יזדקק עתה לכל כישוריו הפוליטיים כדי לפתור את הפלונטר.