Ana içeriğe atla
Opinion

Arap-Suriye normalleşmesi Türkiye, Rusya ve İran’ı nasıl etkiler?

Arap Birliği 19 Mayıs’taki zirvesinde Suriye’yi geri kabul ederse, bu gelişmenin yansımaları başta Rusya, Türkiye ve İran olmak üzere bütün bölgeyi etkileyecek.
Syria Saudi

Suriye iç savaşı 12’nci yılını doldururken, Orta Doğu genelinde yaşanan büyük değişim, halen kısmi olarak İran, Rus ve Türk kontrolü altında olan Suriye’nin Arap dünyasındaki dışlanmışlığını sona erdirebilir. 

Bu yöndeki başlıca itici faktörler, Suudi Arabistan’ın liderlik iddiası, Rusya'nın asıl ilgi odağının Ukrayna'ya yönelmesi ve Türkiye'de artan iç belirsizlik. Bunlara, Çin'in Tahran’la Riyad arasında arabuluculuk yaparken İran’ın saldırılarına karşı Suudi Arabistan’ı kollayan zorlayıcı bir yaklaşım sergilemesi ve İran üzerinde yeni bir basınç oluşturması da eklenebilir. 

Son olarak, İsrail’de Benjamin Netanyahu'nun kurduğu aşırı sağcı hükümetin Arap karşıtı gündemi, Arapların 2020 Abraham Anlaşmaları’na inancını sarstı ve Esad Suriye’sini dışlayan ABD’nin bölgesel güvenlik mimarisini zayıflattı.  

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman yönetimindeki Suudi Arabistan’ın siyasi iddiası, yakın gelecek için ana itici faktörü oluşturuyor. Körfez’deki hidrokarbon kaynaklı muazzam zenginleşme sayesinde Riyad Washington’dan uzaklaşabildi ve Mart 2023’te İran’a karşı güvenlik güvenceleri için Çin’e yönelerek bu eğilimini güçlendirdi. Zira bu tür güvenceleri Riyad’a artık ne ABD ne de İsrail sağlayabilir. Böylece Suudi Veliaht Prensi, ülkesi ve ABD arasındaki üç çeyrek asırlık “petrol karşılığı güvenlik” mutabakatından ayrılan önemli bir adım atmış oldu. Sovyet tehdidinin ortadan kalktığı günümüzde bu mutabakat halen kısmen yürürlükte – şu anda ortak ABD-Suudi tatbikatı yapılıyor – ancak artık Çin etkisinin de hesaba katılması lazım. 

Mart 2023 anlaşması Suudi Arabistan’ın daha bağımsız politikalar izlemesine zemin hazırladı. Örneğin Beşar Esad kendi halkını katlettiği gerekçesiyle halen ABD ve Batı yaptırımlarına tabi olsa da Suriye’nin yeniden Arap Birliği’ne kabulü, bu politikalardan biri. Eğer Suriye 19 Mayıs’ta Suudi Arabistan’da düzenlenecek Arap Birliği zirvesinde üyeliğe geri alınırsa Esad İran’a olan bağımlılığını azaltmak için daha geniş bir hareket alanı kazanacak. Bazı Körfez ülkeleri Şubat depremlerinden sonra Suriye’ye yeniden inşa için mali destek sözü vermişti. Suriye’nin Arap ülkelerinin çoğunluğundan onay alması, başka ülkeleri de bu yönde teşvik edecek. 

O tarihe kadar Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin sonuçları da belli olacak. Muhalefet ittifakı kazanırsa, Erdoğan’ın kuzey Suriye’deki askerî işgal ve İdlib’teki cihatçı bölgesine destek politikasını muhtemelen sürdürmeyecek, Kürt konularında da uzlaşıya daha açık olabilir. Gözlemcilere göre seçim yarışı başa baş gidiyor ancak 14 Mayıs’tan sonra Ankara’da iş başında kim olursa olsun Arapların Suriye konusunda bastırması Türkiye’yle kağıtların yeniden karılmasına neden olacak. 

Rusya’ya gelince, Rus ordusu Ukrayna’da bataklığa saplanmış durumda ve Suriye’ye artık eskisi kadar zaman ve para ayıramaz. 2010’lu yılların ortasında Esad’ı kurtararak Rusya’nın “büyük güç” konumunu yeniden inşa etmeye başlayan Vladimir Putin, Batı’yla asıl belirleyici yüzleşmesini bugün Ukrayna’da yaşıyor. Arap Birliği Putin’i Suriye yükünün bir kısmından kurtarabilir, Esad’a karşı insan hakları gündemini sürdüren Batı ise muhtemelen ilişki kurmaktan geri durur. Çin de Suriye’yi Kuşak ve Yol Girişimi’ne dâhil ederse, Doğu Akdeniz’in bu eski merkezinde Batı menfaatlerine bir set daha çekilmiş olur.

Şam'daki nüfuzunu koruyamaması hâlinde en büyük kayıpları İran yaşayacaktır. Suriye, Hazar Denizi'nden Akdeniz'e uzanan Şii Hilali'nin merkezinde, Hizbullah ise bu hilalin İsrail'i tehdit etme kapasitesinin kritik unsuru. 

Suriye'de güçlü bir Arap siyasi ve mali varlığı, İran'ın çıkarlarına engel olacaktır. Tahran'ın bir diğer müttefiki olan Hamas Suudi baskısıyla FKÖ ile uzlaşırsa işler daha da zorlaşabilir. Yine de pek çok şey, Çin'in sağladığı Suudi-İran anlaşmasının yakın gelecekte nasıl uygulandığına bağlı olacak.

Son olarak, İran varlığının Suriye'de ve dolayısıyla Lübnan'da zayıflaması, İsrail’i memnun edecektir. Ancak İsrail, Suudi liderliğinde yeniden birleşen ve İsrail’le normalleşmeden önce Filistin halkının haklarını savunan bir Arap ittifakıyla muhatap olmak zorunda kalacaktır. Benjamin Netanyahu biraz ikilemde kalabilir.

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in