דווקא תחת הרמטכ"ל אביב כוכבי, שנתפס כמי שחותר למגע כוחני עם חמאס יותר מקודמו גדי איזנקוט, ותחת שר הביטחון הטרי, התוקפני והמתלהם נפתלי בנט, יוצאת ישראל לירח דבש חסר תקדים עם ארגון הטרור הפלסטיני ששולט ברצועה קרוב ל-13 שנה [מאז 2007]. בנימין נתניהו, שעשה קריירה מאיומי סרק והבטחות חלולות בנוגע לחמאס ורצועת עזה, נראה כמי שמאוהב באיסמעיל הניה, בנט ויחיא סנוואר צועדים שלובי ידיים לעבר השקיעה. ההקלות שמעניקה ישראל לחמאס בשבועות האחרונים הן חסרות תקדים, המקיפות ביותר מאז עלה חמאס לשלטון ברצועה ובעט את הרשות הפלסטינית לרמאללה. בעוד ראש הממשלה מבטיח את "הפתעת חייו" לחמאס [11 בפברואר] ושר הביטחון מדבר על "אביב מכאיב" שהחמאס עלול לחוות בקרוב [18 בפברואר], משחררת ישראל עוד ועוד הקלות משמעותיות לרצועה ומסמנת מה שהיה ברור בחודשים האחרונים: סינוואר ניצח, שוב הוכח שישראל מבינה רק כוח, אין לממשלת נתניהו פתרון אמיתי לעזה כל עוד האינטרס הישראלי האסטרטגי הוא לשמר את שלטון חמאס ולמנוע איחוד עזה-רמאללה בכל מחיר.
הערת אזהרה: כל זה יכול להשתנות בן לילה, בעקבות פגז מרגמה או רקטה שתיפול בזמן הלא נכון ובמקום הלא נכון. אבל בינתיים, ירח הדבש נמשך והזוג המוזר מגלה זה את זה ומהדק את הקשר. למרות התנגדות תקיפה של שירות הביטחון הכללי (אבל תמיכה עקבית של צה"ל), מגדילה ישראל את מכסות העבודה של פועלים עזתים בתחומה באופן דרמטי. מדובר במהלך אסטרטגי של ממש. עד כה התנגדה ישראל לכניסת פועלים והסתפקה באישורי VIP לסוחרים או מיוחסים אחרים. כלפי חוץ, נטען גם עכשיו שמדובר ב"סוחרים" פלסטינים, אבל מדובר בהונאה. אין בעזה אלפי סוחרים.
"לאט לאט ובלי שנרגיש אנחנו מתירים לאלפי עזתים לעבוד בתוך ישראל", אמר לאל-מוניטור גורם ביטחוני ישראלי בכיר. "צריך להבין שיש בעזה מאות אלפי משפחות נטולות פרנסה, וכשאנחנו מתירים לכ-7,000 פועלים להיכנס לעבוד בתחומה מדי יום, אנחנו מפרנסים בעצם בסביבות 70 אלף פיות רעבים בעזה", הוסיף הגורם. בנוסף, חודשה אספקת המלט ללא פיקוח הדוק, הוכנסו כלי עבודה הנדסיים כבדים, הורחב טווח הדיג של דייגי עזה ל-15 מייל ימי ואושרו סחורות רבות נוספות להכנסה לרצועה. זאת, בנוסף לכמויות לא קטנות של פירות וירקות שרוכשת ישראל מעזה בחודשים האחרונים. בגדול, הכלכלה העזתית הנחשלת מתחילה להרים ראש וסינוואר יכול, לראשונה, לספק לאזרחיו סוג של תקווה. כל זה בזכות העובדה שלא נרתע, לא מצמץ והמשיך להפעיל לחץ צבאי על ישראל באמצעים שונים, עד שזו הבינה שעדיף לשחרר מאשר להמשיך להתחפר בביצה הטובענית.
הימנעותה של ישראל מפעולה צבאית אמיתית בעזה נובעת משלוש סיבות מצטברות. "נתניהו לא יסתכן במהלך צבאי לפני הבחירות", אמר לאל-מוניטור גורם בכיר בליכוד, "לעזה אפשר להיכנס בקלות, קשה מאוד לצאת ממנה בשלום". אינטרס נוסף הוא מדיני-אסטרטגי. "חמאס הפך מאויב של נתניהו לסוג של קרוב-רחוק", אמר לאל-מוניטור גורם צבאי ישראלי בכיר לשעבר, "ראש הממשלה יודע שאם שלטון חמאס יופל והרשות הפלסטינית תחזור לעזה, יגבר הלחץ על ישראל לנהל מו"מ אמיתי עם הרשות וזה הדבר האחרון בעולם שביבי רוצה שיקרה".
הסיבה השלישית היא החזית הצפונית. "נתניהו הצליח לשכנע את בנט שהרבה יותר חשוב להמשיך לנהל את המאבק בהתבססות האיראנית בסוריה ולדחוף קדימה את המערכה שבין המלחמות (מב"מ)", אומר גורם ביטחוני ישראלי בכיר, "זה עניין של פרופורציות. חמאס לא מהווה סכנה אמיתית קיומית או מיידית לישראל, איראן כן", הוסיף.
בשבועות האחרונים נפוצה שמועה לפיה ישראל מתכננת לחסל את אחד ממנהיגי חמאס ברצועה, כדי לאותת על כוונותיה. דובר על יחיא סינוואר, שאכן ירד למחתרת יחסית ומיעט להיראות בציבור. על פי פרסומים בעיתונות הערבית, ישראל עצמה היא שפמפמה את השמועה הזו, שתודלקה גם בהצהרות לוחמניות של שר הביטחון בנט. בישראל מתעלמים, אבל ברור שהמהלך הזה היה משמעותי מבחינת דחיפתם של שני הצדדים זה לזרועותיו של זה, לפחות כרגע.
אם שום דבר מפתיע לא יקרה בשבוע הקרוב, יקבל נתניהו את הסחורה לה הוא זקוק יותר מכל: שקט יחסי ברצועה עד הבחירות, בלי תמונות של "צבע אדום" או פינוי מבוהל של ראש הממשלה מכנס בחירות באשדוד. ומה אחר כך? אין לדעת. נתניהו מתעניין כרגע בגורלו האישי, התלוי על בלימה. אם זה היה תלוי בו, ישראל וחמאס צריכות לעבור מהסדרה חלקית, שזה המצב הנוכחי, להסדרה מלאה לטווח ארוך.
נקודת התורפה של המהלך הנוכחי היא העובדה שהוא לא כולל את החזרתם של גופות לוחמי צה"ל סגן הדר גולדין וסמ"ר אורון שאול, וגם לא את שחרורם של שני האזרחים הישראלים המוחזקים (בחיים, או לא) ברצועה. זו הסיבה שישראל כלל אינה מתייחסת להסדרה או למגעים עם חמאס ומתעלמת משורת ההקלות הדרמטיות שהעניקה לארגון. "זה לא הסדרה, זו הסתרה", אמר לאל-מוניטור גבי אשכנזי, הרמטכ"ל לשעבר, מספר 4 בכחול-לבן, "ביבי לא רוצה שהציבור יידע שהוא במהלך מדיני מול חמאס ללא החזרת הבנים הביתה. אצלנו זה לא יקרה". ב-3 במארס נדע אם "אצלנו" יהיה רלוונטי.