תגובתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לדבריו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן על חוק הלאום הייתה מתונה, אף שברטוריקת ההשתלחות הקבועה שלו נגד ישראל עלה ארדואן הפעם מדרגה.
בנאום שנשא ארדואן בפני חברי מפלגתו [24 ביולי] השווה הנשיא הטורקי את פעילותה של ישראל לגרמניה הנאצית. "אין הבדל בין אובססיית הגזע הטהור של היטלר להשקפה של הממשלה הישראלית לפיה האדמות העתיקות שייכות אך ורק ליהודים", אמר ארדואן לקול תשואות תומכיו והוסיף: "רוחו של היטלר קמה לתחייה בקרב בכירים ישראלים מסוימים".
"העובדה שה'דמוקרטור' הגדול ארדואן תוקף את חוק הלאום זו המחמאה הגדולה ביותר לחוק הזה", הגיב נתניהו בחשבון הטוויטר שלו, "טורקיה תחת שלטונו של ארדואן הופכת לדיקטטורה חשוכה, ואילו ישראל שומרת בקפדנות על שוויון זכויות לכל אזרחיה, גם לפני החוק וגם אחרי החוק".
אפשר כמובן לתהות על תגובת נתניהו, כאילו מדובר בחוק המעניק שוויון זכויות לכל אזרחי מדינת ישראל ולא בחוק לאום גזעני, אבל אי אפשר שלא להבחין שתגובתו נועדה לצאת ידי חובה – כנראה מתוך בחירה שלא להעמיק את המתיחות בין שתי המדינות. ולחשוב שרק לפני כעשור הן היו בנות ברית מתואמות במזרח התיכון. כעת, המתיחות ביניהן נמצאת על סף ניתוק היחסים.
תגובתו המתונה של נתניהו היא בניגוד להמלצת המטה לביטחון לאומי (המל"ל), שדן ביחסי ישראל-טורקיה וקבע לאחרונה שלא ניתן עוד להבליג נוכח השתלחויותיו הבוטות של הנשיא הטורקי. המל"ל המליץ לדרג המדיני, שאם ארדואן יתקוף שוב את ישראל עליה להגיב במעשים ולא רק במילים, למשל להצר את צעדיה של "הסוכנות הטורקית לשיתוף פעולה ותיאום" (טיקה), שמשרדה בירושלים המזרחית מסייע לפלסטינים ברצועת עזה, ברשות הפלסטינית ובמזרח ירושלים.
יו"ר המל"ל, מאיר בן שבת, מונה לתפקיד על ידי נתניהו לפני כמעט שנה [אוגוסט 2017], תחילה כממלא מקום ובהמשך כמינוי קבוע. בתפקידו הקודם היה ראש המרחב הדרומי בשב"כ ורכש מומחיות רבה בנעשה ברצועת עזה. בן שבת צבר ידע רב על תנועת חמאס וניהל מטעם השב"כ את פעילות השירות במבצע "עופרת יצוקה" [דצמבר 2008]. הוא משמש כעת גם בתפקיד היועץ לביטחון לאומי ואליו מגיעים כל המסרים מחמאס בתיווכה של מצרים, לרבות ההבנות האחרונות להשגת הפסקות אש.
לפי חוק שחוקק ב-2008, המל"ל פועל במשרד ראש הממשלה בהנחיית ראש הממשלה, ועוסק בענייני חוץ וביטחון של מדינת ישראל. כאמור, החוק קובע בין היתר כי ראש המל"ל ישמש גם היועץ לביטחון לאומי. לכן, ההצעה להפסיק להבליג לדברי ארדואן ולפגוע בציפור נפשו, סוכנות טיקה, מגיעה מהגוף הביטחוני הקרוב ביותר לנתניהו.
סוכנות טיקה הוקמה בתחילת שנות התשעים, לאחר נפילת ברית המועצות, כגוף ממשלתי טורקי, במטרה לפעול במדינות שהתנתקו מהברית. עם השנים הרחיבה הסוכנות את פעילותה לאזורים נוספים בעולם, לרבות שטחי הרשות הפלסטינית ורצועת עזה. סניף טיקה בישראל שוכן בשכונת שייח ג'ראח בירושלים ומתגאה בעידוד וניהול יותר מ-500 פרויקטים בקרב האוכלוסייה הפלסטינית.
הפרויקט הגדול ביותר של טיקה בימים אלה הוא הקמת בית חולים ברצועת עזה, כמו גם סלילת כבישים ושיקום מערכת השפכים הקורסת. טיקה, המתוקצבת על ידי הממשלה הטורקית ומגייסת גם כספים מקרנות צדקה מוסלמיות, מקדמת גם פרויקטים קטנים יחסית בשטחי הרשות הפלסטינית. לפני כחודשיים פורסם ב"ישראל היום" [21 במאי] כי טיקה חילקה לסוחרים במזרח ירושלים המחאות בסך 500 דולר ובתמורה נדרש מהם לתלות בבתי העסק את דגל טורקיה. בישראל אף סבורים כי באמצעות טיקה מנסה ארדואן לתקוע יתד במסגד אל אקצא למורת רוחה של ירדן.
עד כה לא פורסם כיצד ממליץ המל"ל לפעול כדי להצר את צעדי טיקה בירושלים, ולא ידוע האם המלצתו לפגוע בפעילות טיקה היא במזרח ירושלים ובשטחי הרשות בלבד, או גם בפרויקטים ברצועת עזה ובקשר שלו עם חמאס. אל-מוניטור ביקש ממשרד ראש הממשלה התייחסות להמלצות המל"ל, אך נענה כי מדובר בחומר חסוי.
ניתן להניח כי ראש המל"ל בן שבת, שצבר כאמור ניסיון וידע רב במתרחש ברצועת עזה, מיישר קו עם עמדת מערכת הביטחון לפיה המצב ההומניטרי ברצועה הוא אחד הפרמטרים למתיחות בין עזה לישראל וכי על ישראל לסייע בשיפור המצב הכלכלי-הומניטרי ברצועה. לפיכך, לא סביר שימליץ לפגוע בפרויקטים המשפרים את המצב ברצועה ומספקים מאות אם לא אלפי מקומות עבודה לתושבי הרצועה, הסובלים כידוע מאבטלה גבוהה.
גם אם המלצת המטה מתייחסת רק לפעילות טיקה ברשות ובמזרח ירושלים, עדיין תמוה שהמלצת המטה לביטחון לאומי התקבלה רק כדי לנקום בארדואן. שכן המלצת המטה אינה חד משמעית לפעול לאלתר, מתוך חשש שטורקיה פועלת מתחת אפה של ישראל כדי לבסס את בשורתה בשטחי ירושלים המזרחית ושטחי הרשות; כלומר ההמלצה לנקוט בסנקציות אם ארדואן ישתלח שוב מעידה כי לנגד עיני המל"ל עמדה יותר הנקמה בארדואן ופחות החשש מפעילות טיקה בירושלים או בשטחי הרשות.
בסבב העימות האחרון עם ארדואן הגיב נתניהו באיפוק, אבל על שולחנו מונחת המלצת היועץ לביטחון לאומי לתקוף חזרה, לא בגידופים אלא במעשים. לא בפגיעה בדרג היחסים עם טורקיה אלא בסוכנות סיוע של ממשלת טורקיה. האם זה יעצור את ארדואן? בן שבת, איש שב"כ מנוסה, כנראה סבור שכן.