בירושלים לא זכורה אווירת נכאים מהסוג הזה במהלך ההכנות לקראת ביקור של אישיות אמריקאית בכירה בישראל. שר החוץ האמריקאי מייק פומפאו, יד ימינו של "החבר הכי טוב" של בנימין נתניהו הנשיא דונלד טראמפ, הודיע על כוונתו לקפוץ לביקור בזק בישראל ביום שישי בבוקר [18 באוקטובר], מיד לאחר ביקורו הדרמטי בטורקיה. פומפאו אמור היה לנסות להרגיע את הפוביות הישראליות הממריאות מאז התברר כי הנשיא טראמפ יוצא במהירות מסוריה ומפקיר את הזירה לטורקיה, רוסיה ואיראן. "זה ברור שהוא יישב אצל נתניהו ויסביר איזה הישג אדיר השיג הנשיא טראמפ בהפסקת האש עם הטורקים", אמר לאל-מוניטור גורם מדיני ישראלי בכיר ערב הפגישה המתוכננת בין השניים, "הבעיה היא שאף אחד בחדר לא יאמין לו".
ירושלים שרויה כעת במעמקיו של הנג-אובר כואב שיימשך תקופה ארוכה. כגודל הציפיות, כך עומק האכזבה. ההתפכחות מאופוריית טראמפ מכאיבה במיוחד, על רקע העובדה שלא מדובר רק בנכס ביטחוני אסטרטגי מהמעלה הראשונה, אלא גם בנכס פוליטי שנתניהו עצמו רכב עליו כל הדרך אל הקלפי. הקריסה הכוללת של מדיניות טראמפ במזרח התיכון והעובדה שישראל חשה שננטשה לבדה מול הציר השיעי המתבסס והחיבור המדאיג בין אנקרה, מוסקבה וטהרן, גורמים לכאבי ראש חריפים הן בממסד הפוליטי והן לאורכה ורוחבה של המפה הפוליטית הכאוטית בישראל. לראשונה מזה שנות דור מוצאים את עצמם קברניטי זרועות הביטחון והמודיעין הישראליות מוטרדים יותר ממה שמתרחש בצמרת האמריקאית מאשר ממה שמתרחש בין האדונים קאסם סולימאני, חסן נסראללה, רג'פ טאיפ ארדואן ו-ולדימיר פוטין.
נתניהו עוקב בדריכות ובדאגה רבה אחר קריסתו המהירה של טראמפ, שבאה לידי ביטוי בתהליך ההדחה המתקדם ובפרסומים המסחררים על המתרחש בבית הלבן. ראש הממשלה עוד לא הגיע לשלב שבו יודה, לפחות לעצמו, שההימור שלו על טראמפ נכשל. לו היה צריך להתחיל מהתחלה, היה נתניהו מבצע את אותו הימור בדיוק. לשיטתו, לא הייתה לו אלטרנטיבה של ממש. באותה מידה אין שום סיכוי שנתניהו יודה אי פעם באפשרות שמדיניותו הפייסנית והרופסת של הנשיא אובמה הייתה יעילה יותר בבלימת הגרעין האיראני מאשר הצעקנות הרברבנית של טראמפ. בסופו של יום, טראמפ סייע לנתניהו לבצר את מעמדו כ"מר ביטחון" ו"מר מדיניות חוץ" הישראלי האולטימטיבי. קריסתו של טראמפ מתרחשת במקביל לקריסתו של נתניהו. הדמיון בין גורלם של השניים מצמרר ממש, למעט העובדה שטראמפ לא נכשל בבחירות כפי שקרה לנתניהו פעמיים רצופות.
המודיעין הישראלי לא מבצע פעולות ריגול או איסוף כלשהן בארה"ב מאז פרשת פולארד. ההנחיה הזו גורפת ונאכפת באגרסיביות. יחד עם זאת, יש מאמץ להבין את המתרחש בצמרת הממשל האמריקאי ומאמץ מיוחד להבין את המתרחש בין שתי אזניו של המפקד העליון טראמפ. בכל הקשור לניסיונות הללו, בכירי המודיעין בישראל אובדי עצות. הם הצליחו לחזות בדייקנות את מהלכיה של איראן בשנתיים האחרונות, הם מפגינים שליטה ובקיאות יוצאי דופן אצל שכנותיה האחרות של ישראל. בכל הקשור לטראמפ וממשלו, הם לא מבינים מה קורה.
יחד עם זאת, חובה להוסיף שהמודיעין הישראלי התריע בעבר (כפי שהשתקף גם במאמר שפורסם כאן) כי קיימת האפשרות שטראמפ ימאס בסיפור האיראני ב"מאני טיים" ויתהפך ברגע הכי חשוב. התסריט הזה מתגשם כעת מול עיניהם הנדהמות.
נתניהו מנסה כעת לסחוט כמה שיותר טיפות מיץ מהלימון הסחוט של ממשל טראמפ. בראש דאגותיו של ראש הממשלה, במהלך המפגש עם פומפאו, התייצבה, איך לא, הסוגיה האיראנית. נתניהו ניסה לחלץ הבטחות לפיהן הממשל לא יסיר את הסנקציות מעל איראן גם אם ייפתח מו"מ, וניסה להעביר לפומפאו עקרונות יסוד להסכם גרעין חלופי, אם אכן הצדדים ייכנסו למו"מ. דאגה נוספת של נתניהו שהושמעה לפומפאו היא ההעזה ההולכת וגוברת של איראן בכל הקשור לביצוע פיגועים ותקיפות נגד בעלות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון. במילים אחרות, נתניהו הציג בפני פומפאו את המציאות האכזרית הניצבת בחודשים האחרונים מול ישראל: העובדה שנותרה בודדה במערכה נגד איראן, מה שמחזק מאוד את האפשרות שהאיראנים ינסה להכות בה בדרך שבה בוצעה התקיפה נגד סעודיה.
הדיונים על "ברית הגנה" בין ישראל לארה"ב לא הבשילו טרם הבחירות בישראל. רוב רובם של בכירי מערכת הביטחון מתנגדים לברית הגנה במודל הקלאסי שלה. יחד עם זאת, כדי לחזק את ביטחונו העצמי ולאושש את הנחת היסוד (הקורסת) שהחברות בין נתניהו לטראמפ היא משענת ביטחונית אסטרטגית לישראל, ניסה נתניהו לחלץ דרך פומפאו הצהרה נשיאותית חד משמעית על המחויבות לביטחון ישראל, והתראה חמורה שתשוגר לטהרן.
"היחסים הקרובים בין ישראל לארה"ב חזקים יותר מאי פעם", אמר פומפאו בסיום פגישתו עם נתניהו, "דיברנו על האתגרים שעומדים בפני העולם ובפני ישראל וארה"ב, וחלקנו רעיונות לגבי איך ניתן להבטיח את היציבות במזרח התיכון".
"יכול להיות שפומפאו יהיה חיובי ויבטיח לנתניהו להיענות לבקשותיו", הודה בפני אל-מוניטור גורם ישראלי מדיני בכיר עוד לפני הפגישה, "השאלה היא מה התחייבות כזו שווה באמת. במצב הדברים הנוכחי נתניהו הוא הדאגה האחרונה של טראמפ, השקוע בסוגיות הישרדותיות בוערות הרבה יותר בוושינגטון. צרותיה של ישראל מעניינות אותו פחות", אמר הגורם, "כמו גם גורלו האישי של בנימין נתניהו".