דילוג לתוכן העיקרי

מדיניות טורקיה כלפי הכורדים מעוררת ביקורת מכל הכיוונים

העסקה בין ארה"ב לטורקיה סביב מנביג' מעניקה לכורדים הסורים הזדמנות לנהל מו״מ עם דמשק; איראן נוזפת בטורקיה בעקבות המבצע נגד PKK בסוריה; HDP ניצבת בפני אלימות והפרה של מאזן הכוחות בעקבות הבחירות; איראן תקועה באמצע בין רוסיה לסעודיה.
A tank belonging to Turkish soldiers and Ankara-backed Syrian Arab fighters is seen in the Kurdish-majority city of Afrin in northwestern Syria after they took control of it from Kurdish People's Protection Units (YPG) on March 18, 2018.
Turkish-backed rebels have seized the centre of Afrin city in northern Syria, Ankara said, as they made rapid gains in their campaign against Kurdish forces. A civilian inside Afrin said that rebels had deployed in the city centre and that the Kurdish People's Protection Un

אין תנאים מוקדמים לדיאלוג בין דמשק ל-PYD

בטור הזה כתבנו באוגוסט 2017: "העיסוק של הטורקים בניסיון להדוף את השליטה הכורדית-סורית בצפון המדינה עשוי לפתוח פתח לניסיון הידברות כלשהו עם דמשק". מאז, סיקרנו את המאמצים של איראן ושל רוסיה לגבש הסכם בין המשטר הסורי לבין המפלגה הדמוקרטית המאוחדת (PYD), כזה שגם אנקרה תוכל לעכל.

ההסכם האחרון בין ארה"ב לטורקיה סביב מנביג' הוביל לחידוש השיחות בין דמשק למנהיגי הכורדים בסוריה. פהים טשטקין כותב השבוע: "לנוכח העובדה שכוחותיו של נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, סייעו ליחידות ההגנה העממיות (YPG) להילחם בטורקים באפרין - מחווה בלתי צפויה אך בסופו של דבר כושלת - אין זה מפתיע לגמרי שהכורדים שוקלים לפנות שוב למשטר, בנסיבות הקיימות".

אסד עצמו אמר לרויטרס ב-31 במאי: "פתחנו דלת למשא ומתן [עם הכוחות הדמוקרטיים של סוריה (SDF), הכוללים בעיקר את כוחות YPG] משום שרובם סורים - וככל הנראה אוהבים את ארצם; הם לא אוהבים להיות בובות של שליטים זרים. כך לפחות אנחנו סבורים".

טשטקין מוסיף ומדווח שב-PYD "לא דחו את המשלחת ששיגר אסד בתחילת יוני אל כורדיסטן הסורית. מקור כורדי, ששוחח עם אל-מוניטור בעילום שם, הסביר שהכורדים יתעלמו כעת מישויות שמתכוונות לפלג את סוריה, ויעדיפו לשמוע את ההצעה של דמשק".

"רוסיה העניקה לטורקיה יד חופשית באפרין. התיאבון הגובר של הטורקים באפרין, נטייתה של ארה"ב לרצות את הטורקים, וגם החשש שהכורדים יאבדו את כל ההישגים שהשיגו במנביג''' אילצו את מנהיגי הכורדים הסורים לשקול מחדש משא ומתן מול דמשק, כותב טשטקין. "[יושב ראש התנועה למען חברה דמוקרטית, הקואליציה הרב-תרבותית השלטת בכורדיסטן הסורית, אידאר] חליל, אמר כי במשא ומתן עם משלחתו של המשטר הסורים, הכורדים לא העלו שום תנאים מוקדמים, גם לא את קידומו של פרויקט הפדרציה הדמוקרטית של צפון סוריה, או את הדאגה לעתידם של אנשי SDF ו-YPG. הכוונה הכורדית היא לבחון תחילה את הצעות המשטר, ולהוביל לדמוקרטיזציה של סוריה באמצעות משא ומתן".

"והיו גם התפתחויות אחרות שעלולות להשפיע על מפת הדרכים הכורדית," מוסיף טשטקין. "גורמים רשמיים מסעודיה, מאיחוד האמירויות הערביות ומירדן ביקרו ב-29 במאי באזור שנמצא בשליט הכורדים ו-SDF, אותו ארגון גג שכולל את כוחות YPG. על פי הדיווחים, המשלחת נפגשה עם אנשי YPG בקמישלי, ולאחר מכן עם נציגים של כוחות ערביים כמו אל-סנדיד, אל-נוחבה ומהפכני א-רקה, בבסיס אמריקאי בכפר חראב איסק שליד כובאני, כדי לדון בהקמת כוח ערבי סוני באזור. על פי סוכנות הידיעות הטורקית אנאדולו שבבעלות המדינה, הוקמו משרדי קישור באל-חסכה ובקמישלי, כדי לגייס מתנדבים לכוח החדש; וכולם יקבלו 200 דולר לחודש".

איראן דוחה הצעה טורקית לתקוף את PKK

בשבוע שעבר כתבנו כאן: "נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בונה על תמיכתה של איראן במתקפה טורקית נגד בסיסים של מפלגת הפועלים של כורדיסטן (PKK) בהרי קנדיל, בגבול שבין איראן לעיראק, אף שעדיין נותרו שאלות לגבי היקף המבצע ומידת התמיכה האיראנית".

סמיח אידיז מסביר: "באנקרה קיוו ששיתוף הפעולה בין טורקיה לאיראן בסוגיה הכורדית יגבר עוד יותר, לאחר ששתי המדינות דחו את תוצאות משאל העם שערכה ממשלת כורדיסטן העיראקית בספטמבר 2017".

אלא שבתגובה מביכה לארודאן ולשרים שלו, שהפריזו בסיכוי לשיתוף פעולה בקנדיל, אמר דובר צבא איראן, הגנרל אבו אלפצ'ל שכארצ'י: "הרפובליקה האיסלאמית של איראן סבורה שפעולה צבאית בשטחה של מדינה אחרת, ללא אישור מממשלתה הלגיטימית ובתירוץ של מלחמה בטרור, איננה חוקית... איראן לעולם לא תתמוך ביוזמות שיפגעו בריבונותן של מדינות שכנות".

אידיז מוסיף וכותב: "כמו רוסיה -'שותפתה' האחרת של טורקיה לתהליך אסטנה - גם איראן טוענת שרק כוחות זרים שהוזמנו על ידי ממשלות סוריה ועיראק נמצאים על פי חוק באותן מדינות. באנקרה, בתגובה, טוענים שגם בגדאד וגם דמשק איבדו שליטה על חלקים מעיראק ומסוריה, שנכבשו בידי PKK ו-YPG, כך שלא נותרה לטורקיה ברירה אלא לפעול באופן חד-צדדי ולהדוף את האיום הקיומי על ביטחון המדינה מצד הארגונים הללו... מלחמתה של איראן נגד מפלגת החיים החופשיים של כורדיסטן, המזוהה עם PKK, ליבתה גם היא את התקווה הטורקית. אלא שגם מאבקה המתמשך של איראן נגד אותה קבוצה, לא מנע מטהרן לנקוט מדיניות שונה כלפי מאבקה של טורקיה נגד PKK או YPG".

"אנקרה ובגדד עדיין חלוקת בדעתן בעניין נוכחותו של הצבא הטורקי בבאשיקה שליד מוסול. עיראק קראה שוב ושוב לטורקיה להסיג משם את כוחותיה, דרישה שאנקרה סירבה למלא עד כה, באמתלה של איום מצד PKK", כותב אידיז.

"הפרגמטיזם והסלידה המשותפת מהמערב עלולים לדחוף את אנקרה וטהרן לשמור לכל הפחות על מראית עין של קשרים טובים", מסכם אידיז. "ואולם רבים מצפים שחילוקי הדעות סביב סוריה ועיראק יגברו עם הזמן, כי טורקיה ואיראן נמצאות בסופו של דבר משני צדי המתרס, או קו השבר העדתי שרק הולך ומתרחב במזרח התיכון".

HDP במצור ערב הבחירות בטורקיה

אמברין זמאן כותבת השבוע על "הפרה של מאזן הכוחות" מבחינתה של מפלגת העם הדמוקרטית (HDP), יהיו אשר יהיו תוצאות הבחירות בטורקיה. "המועמד לנשיאות מטעם HDP, סלהטין דמירטש, יושב בכלא, מואשם בשורה ארוכה של אישומי טרור קושים, ונאלץ לנהל את הקמפיין באמצעות אשתו והחשבונות שמנהל יועצו ברשתות החברתיות", מדווחת זאמן. "אף שעורך הדין לשעבר לזכויות אדם עדיין לא הורשע, ארדואן ממשיך לתייג אותו כטרוריסט בעצרות פוליטיות. כ-56 ראשי ערים מטעם מפלגת המחוזות הדמוקרטיים (DBP) היו מצטרפים גם הם לקמפיין, אלמלא נכלאו מאחורי סורג ובריח בשל אישומים דומים - בהם גולטאן קישנאק, ראשת העיר העשויה ללא חת של בירת הכורדים הבלתי רשמית דיארבקיר, ואחת הנואמות החריפות ביותר של התנועה הכורדית". מפלגת DBP נחשבת "ארגון-אח של HDP באזור הכורדי ברובו בדרום-מזרח המדינה". 

"בינתיים, כמעט לא עובר יום ללא השחתה או התקפה מזוינת נגד סניף של HDP ברחבי המדינה", כותבת זמאן. "ההתקפות קיבלו תפנית קטלנית כששלושה מתומכי HDP ממשפחת שניאשאר נהרגו בחילופי אש ב-14 ביוני בעיירה סורוץ' שבדרום-מזרח המדינה. עדי ראייה טוענים שהמריבה פרצה כשמחוקק של מפלגת הפיתוח והצדק (AKP), איברהים הליל אילדיז, ואנשיו החמושים, ניסו לפרוץ לתוך חנות שניהלו שלושת הגברים, ולדרוש את הצבעותיהם".

רוסיה מבקשת לתווך בין ריאד, טהרן

יורי בארמין כותב: "נדמה שיחסי רוסיה וסעודיה ממודרים ביעילות רבה. שתי המדינות מקפידות להתהדר בסוגיות המוסכמות, אך אינן מזכירות במילה נושאים שעלולים להרעיל את היחסים. הפיל שבחדר היה מאז ומתמיד איראן, אלא שטהרן כלל לא מופיעה בשום הצהרה רשמית שמתפרסמת בחודשים האחרונים לאחר פגישות בין הרוסים לסעודים. עם זאת, קשה לדמיין שריאד תימנע מלדון במה שהיא מכנה האיום העיקרי על יציבות המזרח התיכון".

"סוגיית הנוכחות המתרחבת של איראן במזרח התיכון אולי לא הייתה הנושא המרכזי שעל סדר היום בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר בין [נשיא רוסיה ולדימיר] פוטין ל[יורש העצר הסעודי] מוחמד בין סלמן, אבל מוסקבה מחזיקה במפתח לריסון התפשטותה של טהרן באזור, ובריאד מודעת לכך. מוסקבה, לעומת זאת, אינה רואה בהכרח את תפקידה של איראן במזרח התיכון כאיום על הביטחון האזורי. למעשה, בכירים ממשל רוסים מנסים להקים ארגון ביטחון אזורי שיכלול כוחות משתי מדינות המפרץ היריבות".

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in