דילוג לתוכן העיקרי

האם "הנקמה האיראנית" המדודה תמנע את תרחיש הבלהות הישראלי?

בישראל מעריכים שהנשיא טראמפ לא החליט אם הוא נוטש את המזרח התיכון ומותיר אותה לבד במערכה מול איראן החותרת לפצצה גרעינית, ומקווים שהתגובה לחיסולו של סולימאני לא תהיה אלימה מדי, מה שיעודד את טראמפ לדחות את כוונות הפינוי של כוחותיו מהאזור.
U.S. President Donald Trump delivers remarks to U.S. troops in an unannounced visit to Al Asad Air Base, Iraq December 26, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst - RC1801320710

מכתבו המודלף של מפקד הכוחות האמריקאים בעיראק, הגנרל ויליאם סילי, הופץ בקרב בכירי מערכת הביטחון הישראלית במהירות שיא [6 בינואר]. דקות ספורות אחרי שדלף לתקשורת הוכנה גרסה מתורגמת שלו לעברית ו"שרפה" את קבוצות הווטסאפ המוכמנות של מערכת הביטחון הישראלית. תוכן המכתב, שממנו עלה כי האמריקאים עומדים לעזוב את עיראק לאלתר, הפעיל את כל מערכות האזעקה ברחבי הקריה בתל אביב. המכתב אמור היה להתניע את "תרחיש הבלהות" הישראלי לפיו הנשיא טראמפ מפנה במהירות את כל כוחותיו מעיראק וסוריה לקראת הבחירות בארה"ב.

במקביל, הודיעה איראן שהיא מפסיקה לאלתר את מחויבויותיה השונות באשר להסכם הגרעין עם המעצמות, חוזרת להעשיר אורניום ברמה גבוהה וכמות בלתי מוגבלת ומחדשת את חתירתה המואצת להשגת יכולת גרעינית צבאית. "במקרה כזה", אמר לאל-מוניטור גורם ביטחוני ישראלי בכיר, "אנחנו באמת נשארים כאן לבד במאני-טיים הקריטי ביותר. אין תסריט רע יותר מהתסריט הזה לביטחון הלאומי הישראלי".

כעבור שעות ספורות התברר כי המכתב דלף במקרה. ההכחשה האמריקאית, שהחלה בשר ההגנה מארק אספר וחלחלה משם והלאה, לא באמת הרגיעה את בכירי מערכת הביטחון בישראל. "עצוב לראות שהתנהלותו של הנשיא 'הדביקה' גם את הצבא", אמר גורם ביטחוני ישראלי בכיר לאל-מוניטור, "לא ברור איך המכתב הזה נכתב, לא ברור למה הוא דלף, לא ברור מדוע הוא נכתב מלכתחילה. בעיקרון, שום דבר לא ברור באשר להתנהלות האמריקאית במזרח התיכון. אנחנו קמים כל בוקר לאי ודאות חדשה".

ההערכה שהתגבשה בישראל יממה אחרי פארסת המכתב, נראית ככה: הנשיא טראמפ לא החליט אם הוא נשאר או יוצא. הוא נוטה לצאת. הוא לא מעוניין במצעד ארונות מתים מוטסים לוושינגטון בשנת בחירות. הוא היה גם שמח לצאת מסוריה, כפי שהתחייב לפני זמן רב. צבא ארה"ב מנסה להיערך ולבצע עבודת מטה לקראת היציאה. המכתב ששוגר ודלף בטעות, מקורו כנראה בעבודת מטה כזו ואולי גם באי בהירות בשרשרת הפיקוד האמריקאית. כך או אחרת, ישראל צריכה להתכונן לתרחיש הגרוע ביותר מבחינתה, כי האפשרות שיתגשם הולכת וגוברת. לפי תרחיש זה, שתואר כאן גם במאמר קודם, הנשיא טראמפ נוטש את המזרח התיכון לאנחות לקראת בחירות 2020 ומותיר את ישראל לבדה במערכה, בעיתוי הדרמטי ביותר שאפשר להעלות על הדעת, בעוד איראן מתנערת בהדרגה מהסכם הגרעין ומתקרבת לפצצה.

ההערכה היא שישראל תפעיל בשבועות הקרובים לחץ כבד על הנשיא טראמפ על מנת לשכנע אותו שלא לנטוש את המזרח התיכון בכלל, ואת עיראק וסוריה בפרט, לפני הבחירות לנשיאות. בנימין נתניהו ישתמש בכל הכלים העומדים לרשותו בהקשר הזה. השגריר רון דרמר יעבוד שעות נוספות וניתן להניח שגם הקווים הפתוחים של ישראל למנהיגי הנוצרים האוונגליים בארה"ב יוכנסו למערכה. השאלה היא, מה יקרה אם המאמץ הזה ייכשל וטראמפ יגיע למסקנה שעליו לעזוב. "במקרה הזה", אמר לאל-מוניטור גורם צבאי ישראלי, "נצטרך לנקוט אמצעים נרחבים כדי להכין את עצמנו לרע מכל". המונח "הרע מכל" פירושו פריצה אפשרית איראנית לגרעין בישורת האחרונה, תוך יציאה מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני וניצול שנת הבחירות בארה"ב.

בינתיים מתאמצת ישראל לשמור על פרופיל נמוך ככל האפשר. נתניהו הורה לשרי הקבינט שלא להתראיין ולהימנע מהצהרות תוקפניות בכל הקשור לחיסולו של קאסם סולימאני. הוא עצמו אמר בישיבת הקבינט שמדובר ב"אירוע אמריקאי ולא ישראלי" ושצריך לעשות הכל על מנת לבדל את ישראל ממנו.

במקביל, מקווים מאוד בישראל שהאגף הפרגמטי בצמרת האיראנית יגבר על הקיצונים והתגובה האיראנית לחיסולו של סולימאני לא תהיה אלימה מדי, מה שיאפשר לכל הצדדים להכריז ניצחון ולהירגע. תסריט כזה יפיח רוח חיים במפרשי המעורבות הצבאית האמריקאית בעיראק ויעודד את טראמפ לדחות את כוונות הפינוי של כוחותיו מהאזור. מתקפת הטילים האיראנית על בסיסים אמריקאים שבוצעה בלילה שבין שלישי לרביעי [8 בינואר], עונה להגדרה של "תגובה מדודה" ובישראל מקווים מאוד שלא יהיה לה המשך. נתניהו כינס את הקבינט המדיני-ביטחוני לשני דיונים רצופים השבוע על מנת לדון בכל האפשרויות והתרחישים הצפויים בעקבות חיסולו של סולימאני.

ועדיין, למרות כל האמור לעיל והסיבוכים האפשריים בעקבות החיסול המהדהד, רוב בכירי מערכת הביטחון הישראלית ורוב-רובם של שרי הקבינט ואנשי הדרג המדיני בישראל מאמינים כי חיסולו של סולימאני היה חיוני ויתרום לא רק לביטחון הלאומי של ישראל, אלא ליציבות המזרח התיכון כולו. "מעמדו המיוחד באיראן הוכח למעלה מכל צל של ספק בלוויה", אמר לאל-מוניטור גורם ביטחוני ישראלי בכיר, "סולימאני הגיע למעמד מיוחד, חסר תקדים, של גנרל צבאי שאוחז גם בקדושה דתית ונגישות טוטאלית למנהיג העליון. הוא היה הכוח המניע של הריצה האיראנית לגרעין מצד אחד, ולים התיכון מן העבר השני. הוא הגה את תכנית המצור השיעי על ישראל ודחף אותה קדימה בכל הכוח, למרות האבדות שישראל הסבה לו. קשה להאמין שיימצא לו תחליף בקרוב. המזרח התיכון, וגם העולם, טובים בהרבה אחרי לכתו".

 

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in