דילוג לתוכן העיקרי

דאגה בישראל: האם טראמפ הוא בעצם "צ'יקן"?

האפשרויות לפרובוקציה איראנית מול ישראל רבות ומגוונות ונותחו השבוע בפורומים ביטחוניים. בעוד צה"ל מגביר את הכנותיו לאפשרות של עימות בצפון, גוברת הדאגה שבשעת המבחן האמיתית הנשיא טראמפ יעדיף לוותר ולנתק מגע.
U.S. President Donald Trump listens to questions during a meeting with Canada's Prime Minister Justin Trudeau as Secretary of State Mike Pompeo and White House national security adviser John Bolton look on in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., June 20, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst - RC1ACBBDB270

אם עד כה הערכת המצב הישראלית הגדירה כ"סבירות נמוכה" התלקחות ישראלית-איראנית ישירה או עקיפה באחת מזירות המאבק בין שתי המדינות, הרי שבשבועות האחרונים ההערכה הזו עברה שיפוץ מקיף. עד לאחרונה סברו בישראל שלאיראן אין כוונות להיקלע עכשיו לעימות עם צה"ל, ולכן היא לא מגיבה על התקיפות המיוחסות לחיל האוויר נגד מטרות איראניות בסוריה וחיזבאללה מפגין איפוק בכל הקשור לפעילות הישראלית מולו. מירב המאמץ האיראני, על פי ההערכה הזו, הושקע בניסיון לייצר פיגועים ביהודה ושומרון ובהפעלת הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ברצועת עזה למניעת הסדרה עם ישראל והמשך חיכוך מולה.

כעת, מעריכים בישראל, כל זה היסטוריה. אל מול ההסלמה והמתיחות הגוברת במהירות בין ארה"ב לאיראן במפרץ ובכלל, נוצר אינטרס איראני להמשיך למתוח את החבל ולערער את היציבות באמצעות הדלקת אחת מהחזיתות נגד ישראל. שריפה כזו, על הגדר ברמת הגולן או בגבול לבנון, אמורה לשמש מנוף איראני להמשך חריצת לשון מול וושינגטון והגברת הלחץ על ארה"ב. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס השבוע פעמיים את הקבינט המדיני-ביטחוני [16 ו-19 ביוני], גוף שכמעט לא התכנס בחודשים האחרונים. נתניהו מריח התחממות ונערך לקראתה. הדבר האחרון שהוא צריך עכשיו זו ועדת חקירה שתקבע כי לא התכונן ולא שיתף את ממשלת המעבר שבראשה הוא עומד בסיכויי המלחמה המתגבהים מולו.

שינוי מהותי נוסף בגישה הישראלית קשור ביחס להתנהלותו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. ביום חמישי בערב [20 ביוני], לראשונה מזה עידנים, נשמעו פרשנים ישראלים מותחים ביקורת אנונימית ומרומזת על "רפיסותו" של הנשיא טראמפ, על העובדה שהוא "לא התקפי" ועל התגובה הרפה והמבולבלת שלו לאחר הפלת המל"ט האמריקאי היקר מעל שמי המפרץ. הפרסום שלפיו הנשיא הורה לצבא ארה"ב לתקוף מטרות איראניות וחזר בו, בעוד המטוסים עושים דרכם לעבר מטרותיהם, רק חידד את הביקורת הזו, שנשמעת בעיקר מפי מקורות מדיניים המקורבים לראש הממשלה נתניהו.

התסריט ששורטט כאן לפני כמה חודשים, לפיו כשתגיע שעת המבחן האמיתית בעימות מול איראן טראמפ עלול לקבל רגליים קרות, לאבד עניין ולהימנע מפעולה, קורם עור וגידים מולנו. "העובדה שארה"ב לא הגיבה להפלת מל"ט ופגיעה במכליות משדרת רפיון ומחזקת את הביטחון העצמי של משמרות המהפכה", אמר לאל-מוניטור גורם מדיני ישראלי, "הנשיא לא מפנים את העובדה שכדי שהלחץ על איראן יצליח, האיראנים חייבים להאמין שהוא מסוגל לתקוף. אם הם יבינו שהוא משחק איתם צ'יקן, הם יתמרנו אותו בדיוק כפי שתמרנו את הנשיא אובמה".

אלא שלא כל הישראלים סבורים כך. במערכת הביטחון שומרים על זהירות וממעטים להתבטא בסוגיה האיראנית בשלב הנוכחי. הסרטון הקצר ששידר ראש הממשלה נתניהו ביום חמישי [20 ביוני], לאחר הפלט המל"ט האמריקאי, בו הוא מצהיר על תמיכה בארה"ב וקורא לשאר העולם ללכת בעקבותיו, על רקע דגלי ישראל וארה"ב, לא עורר התלהבות בקרב גורמי ביטחון. בממסד הביטחוני הישראלי נותרו עדיין לא מעט בכירים שזוכרים איך ישראל נתפסה כזו שדרבנה את ארה"ב לצאת למלחמה האסונית בעיראק, אשר גרמה בדיעבד לנזקים אסטרטגיים עצומים גם לאינטרסים הישראלים. "אסור לנו לערבב את עצמנו בסיפור הזה, אנחנו חייבים להיעלם מחלון הראווה ולהוריד פרופיל", אמר לאל-מוניטור בכיר לשעבר בצה"ל, "זה לא חכם להיתפס כמי שמנסים להדליק את האזור ולשסות את טראמפ בחמנאי. בטווח הבינוני והארוך זה יכול לגרום לנו נזק כבד".

בינתיים, מגביר צה"ל את הכנותיו לאפשרות של עימות, נרחב או מוגבל, עם איראן או אחד הפרוקסיז שלה (חיזבאללה, אסד, ג'יהאד אסלאמי, מיליציות שיעיות) במרחב הצפוני ובכלל. השבוע האחרון הוקדש לתרגיל צבאי נרחב ומפורט ביותר, שהתמקד בצפון ישראל והקיף כוחות רבים בסדיר ובמילואים. בתרגיל השתתפה גם חטיבת הקומנדו הישראלית על זרועותיה השונות, הופעל חיל האוויר בהיקף נרחב ותורגלו תרחישי התדרדרות והתלקחות, כולל תמרונים קרקעיים.

במקביל, פורסם כי לראשונה בהיסטוריה אישרה ארה"ב אספקת מטוסי תדלוק משוכללים לחיל האוויר הישראלי. אלו מטוסים בעלי יכולת התקפית מבצעית שיאריכו מאוד את הזרוע האסטרטגית של ישראל ויקלו עליה לתקוף באיראן, בשעת הצורך. האיתותים הללו מיועדים לנסות לעקור מראשם של הגנרלים חוסיין סלאמי וקאסם סולימאני, מפקדי משמרות המהפכה וכוח אל-קודס בהתאמה, את הרעיון שאפשר להכות בישראל כדי להכאיב לארה"ב. ראש הממשלה נתניהו ביקר במהלך התרגיל ואמר: "אני אומר לאויבינו, לצה"ל יש כוח השמד גדול מאוד. אל תנסו אותנו".

האפשרויות לפרובוקציה איראנית מול ישראל רבות ומגוונות ונותחו השבוע בפורומים ביטחוניים בישראל לפרטי פרטים. לאיראן ארגז כלים מפותח בחזיתות השונות שלה מול ישראל והיא יכולה להשתמש בחלקו או בכולו, לפי הצורך. "המטרה האיראנית היא להוכיח לממשל טראמפ שיש לאיראן יכולת היזק נרחבת לאינטרסים האמריקאים באזור ולבעלות בריתה של ארה"ב. היא מסוגלת לגבות מחיר מהנשיא טראמפ על המשך הידוק הסנקציות וטבעת החנק סביב טהרן, ואין לה כוונה להרפות או להיבהל", אומר גורם ביטחוני ישראלי בכיר לאל-מוניטור, "האיראנים פיתחו מומחיות עילאית בהליכה על הסף ותמרון על פי הר הגעש, והמדאיג ביותר מבחינת ישראל זה שכרגע אין להם מה להפסיד".

על הרקע הזה, גוברת הדאגה בירושלים מהאפשרות שבשעת המבחן האמיתית הנשיא טראמפ יעדיף לוותר ולנתק מגע. "טראמפ יכול לנתק מגע ואנחנו ניאלץ להישאר כאן, עם כל החזיתות הבוערות מול איראן", אמר לאל-מוניטור בכיר לשעבר בצה"ל, "הבעיה היא שאין לנו שום דרך לחזות מה יקרה ומה הנשיא יעשה, בניגוד לאיראנים טראמפ הרבה פחות צפוי. בכל הקשור אליו, כל תרחיש אפשרי. ניאלץ להיערך לכולם".

 

Join hundreds of Middle East professionals with Al-Monitor PRO.

Business and policy professionals use PRO to monitor the regional economy and improve their reports, memos and presentations. Try it for free and cancel anytime.

Already a Member? Sign in

Free

The Middle East's Best Newsletters

Join over 50,000 readers who access our journalists dedicated newsletters, covering the top political, security, business and tech issues across the region each week.
Delivered straight to your inbox.

Free

What's included:
Our Expertise

Free newsletters available:

  • The Takeaway & Week in Review
  • Middle East Minute (AM)
  • Daily Briefing (PM)
  • Business & Tech Briefing
  • Security Briefing
  • Gulf Briefing
  • Israel Briefing
  • Palestine Briefing
  • Turkey Briefing
  • Iraq Briefing
Expert

Premium Membership

Join the Middle East's most notable experts for premium memos, trend reports, live video Q&A, and intimate in-person events, each detailing exclusive insights on business and geopolitical trends shaping the region.

$25.00 / month
billed annually

Become Member Start with 1-week free trial
What's included:
Our Expertise

Memos - premium analytical writing: actionable insights on markets and geopolitics.

Live Video Q&A - Hear from our top journalists and regional experts.

Special Events - Intimate in-person events with business & political VIPs.

Trend Reports - Deep dive analysis on market updates.

We also offer team plans. Please send an email to pro.support@al-monitor.com and we'll onboard your team.

Already a Member? Sign in